Το πιο γνωστό λάδι στον χώρο της κουζίνας είναι το ελαιόλαδο. Είναι δικαιολογημένα πρωταγωνιστής στη μεσογειακή διατροφή και θεωρείται διατροφικά σπουδαίο. Είναι σαφέστατα ποιοτικά ανώτερο από όλα τα είδη λαδιού, ενώ δεν συνίσταται για τηγάνισμα, καθώς δεν αντέχει πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Για να απολαύσουμε όλες τις ευεργετικές ουσίες του, καλό είναι να απολαμβάνουμε ωμό.
Ένα από τα οφέλη του ελαιολάδου είναι ότι έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Περιέχει επίσης βιταμίνη Ε που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς και βιταμίνη Κ που βοηθά την επούλωση τραυμάτων. Ακόμα, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που βελτιώνουν την υγεία με διάφορους τρόπους. Τα αντιοξειδωτικά, μάλιστα, μπορούν να προστατεύσουν την κακή χοληστερόλη. Οι άνθρωποι που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή έχουν μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακές παθήσεις και πρόωρο θάνατο.
Σε μια άλλη κατηγορία, ανήκουν τα είδη λαδιού που προέρχονται από διάφορους φυτικούς σπόρους, τα σπορέλαια. Είναι συχνά χρησιμοποιούμενα στον χώρο της μαγειρικής, είτε για αλμυρές είτε για γλυκές συνταγές. Είναι ποιοτικά κατώτερα και χρησιμοποιούνται κυρίως σε τηγάνισμα, καθώς και σε συνταγές που δεν θέλουμε να υπάρχει έντονα η γεύση του λαδιού.
Συχνά, όμως, σε ακραίες θερμοκρασίες απελευθερώνουν ουσίες που είναι επιβλαβείς. Και αυτή η κατηγορία ελαίων συνδέεται με πολλά οφέλη. Μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με την καρδιά, μειώνει την χοληστερόλη και παρέχει ενέργεια στον οργανισμό. Βελτιώνει την διαδικασία της πέψης και συγκεκριμένα το ηλιέλαιο χρησιμοποιείται σαν ευεργετική ουσία για το δέρμα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με το παρθένο ελαιόλαδο.