Σαρδέλα, το πλούσιο ψαράκι των φτωχών

Από την αρχαία ακόμη Ελλάδα, θεωρούνταν το «ψαράκι των φτωχών», λόγω της χαμηλής της τιμής. Στην Αθήνα των περασμένων αιώνων οι φαληρικές σαρδέλες ήταν το ψάρι του λαού και όταν αυξάνονταν η τιμή του γινότανε θέμα συζήτησης.

Νεότερα δεδομένα στην επιστήμη της διατροφής την κατατάσσουν σίγουρα στα «πλούσια» ψάρια, τουλάχιστον όσον αφορά στη διατροφική της αξία.

σαρδέλες
Πικάντικες σαρδέλες

Είναι ένα ψάρι ιδιαίτερα θρεπτικό, πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη D και B12 και πρωτεΐνες. Περιέχει αρκετά μεγάλη ποσότητα χοληστερόλης, η ποιότητα της οποίας όμως την κάνει μη επιβλαβή στην χρόνια κατανάλωση. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν πολλά οφέλη στην καλή υγεία, καθώς προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, βοηθούν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, την σωστή ανάπτυξη και συμβάλουν στην μείωση του κινδύνου προσβολής από χρόνιες ασθένειες, όπως αρθρίτιδα και καρκίνος.

Επιπλέον, πρόκειται για ένα ψάρι διατροφικά ασφαλές, καθώς, τόσο ο χρόνος ζωής όσο και η θέση της στην τροφική αλυσίδα δεν ευνοούν τη συσσώρευση βαρέων μετάλλων, όπως ο υδράργυρος.

Πασίγνωστη σε όλο τον κόσμο εδώ και αιώνες, η σαρδέλα Καλλονής ή παπαλίνα, διακρίνεται για το μικρό της μέγεθος και τη μοναδική γεύση.

Τρώγονται ψητές, μαγειρεμένες στο φούρνο ή την κατσαρόλα με ντομάτα, μαϊντανό και άλλα μυρωδικά ή λαχανικά

σαρδέλες ψητές στο φούρνο
Σαρδέλες στο φούρνο 

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος κατανάλωσής της σαρδέλας Καλονής, είναι αυτός της παστής σαρδέλας. Μάλιστα η εκ Καλλονής «σαρντίνα» είναι το είδος που «ψήνεται» γρηγορότερα και πληρέστερα από οποιοδήποτε άλλο.. Χοντρό αλάτι, τοποθέτηση των ψαριών σε εφημερίδα και σε λίγες ώρες έτοιμο το σούσι το ελληνικό και πιο συγκεκριμένα το ..καλλονιάτικο.

Σαρδέλα λοιπόν, γιατί οι ελληνικές μας θάλασσες μας δίνουν μοναδικούς θησαυρούς.

Όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε (και να γράφουμε) περισσότερα από ό,τι ο καθένας μόνος του.

Σας Προτείνουμε