16.07.2018
Πώς καπνίζουμε τις μελιτζάνες για μελιτζανοσαλάτα
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ

Για να καπνίσεις μελιτζάνες και να ετοιμάσεις αυθεντική, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, ή πουρέ μπορείς να ακολουθήσεις έναν από τους παρακάτω παραδοσιακούς τρόπους:
Μελιτζάνες στα κάρβουνα
- Πάνω στα κάρβουνα βάζουμε τις μελιτζάνες και τις ψήνουμε γυρίζοντάς τες τακτικά, μέχρι να καεί η φλούδα τους και να μαλακώσει τελείως η σάρκα τους. Ο χρόνος ψησίματος, εξαρτάται πάντα από την ένταση της φωτιάς. Περίπου θα χρειαστείτε 30′, αλλά πάντα τσιμπάτε με πιρούνι για να βεβαιωθείτε ότι μαλάκωσε η σάρκα της.
- Αφού ψηθεί, τη βγάζουμε σε σουρωτήρι και την αφήνουμε να κρυώσει και να στραγγίσει καλά. Επειδή σκάει στο ψήσιμο βγάζει αρκετά υγρά. Αν δεν στραγγίζετε καλά τα υγρά, θα βγουν στο πιάτο σας.
Στο τέλος, η γεύση θα είναι έντονα καπνιστή που οι λάτρεις του είδους εκτιμούν ιδιαιτέρως. Η καπνιστή μελιτζάνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά φαγητά αλλά μπορεί να συντηρηθεί και 3-4 ήμερες στο ψυγείο καλά σκεπασμένη.
Εστία γκαζιού, ο πιο γρήγορος τρόπος
- Γύρω από την εστία γκαζιού, ντύνουμε με αλουμινόχαρτο τις εστίες για να μην τρίβουμε μετά το ψήσιμο.
- Τρυπάμε ολόγυρα με πιρούνι τη σάρκα της μελιτζάνας.
- Τις ακουμπάμε πάνω πάνω στην εστία και τις ψήνουμε γυρίζοντας τες τακτικά μέχρι να μαλακώσουν καλά και να καεί η φλούδα τους.
- Αφού κρυώσουν και στραγγίσουν τις καθαρίζουμε με προσοχή.
Αυτό παίρνει γύρω στα 20′. Επίσης, μπορείτε να αρχίσετε και να καψαλίσετε τις μελιτζάνες για 5-6 λεπτά στο γκαζάκι και να τις τελειώσετε στο φούρνο, ψήνοντάς τες για περίπου 25′.
Στο φούρνο αλλά χωρίς καθόλου την ένταση του καπνίσματος
- Τρυπάμε ολόγυρα τις μελιτζάνες, τις αραδιάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε στους 200 βαθμούς στον αέρα για περίπου 40′ μέχρι να μαλακώσουν καλά.
- Τις στραγγίζουμε και τις καθαρίζουμε τραβώντας την σάρκα με ένα κουτάλι.
Αυτός ο τρόπος ψησίματος της μελιτζάνας, είναι ιδανικός για όσους αγαπούν τις πιο ήπιες και απαλές γεύσεις.
Αφού ψηθούν οι μελιτζάνες και κρυώσουν ελαφρά, καθαρίζουμε την σάρκα
- Κρατώντας το κοτσάνι με το ένα χέρι, με το άλλο χέρι κι ένα κουτάλι, ανοίγουμε τη μαλακή πλέον μελιτζάνα και τραβάμε και ξεκολλάμε την ψημένη σάρκα της από την καμένη φλούδα.
- Βάζουμε όλη την ψίχα της μελιτζάνας σε σουρωτήρι κι αφήνουμε να στραγγίσει καλά.
- Μετά την ψιλοκόβουμε με μαχαίρι, ή τη λιώνουμε με πιρούνι ή μπλέντερ.