Αλεύρι αμυγδάλου

Στις μέρες μας έχει αρχίσει και κερδίζει θέση στο καλάθι του καταναλωτή το αλεύρι αμυγδάλου

Το αλεύρι αμυγδάλου έχει χρώμα υπόλευκο, ψιλή υφή και ελαφρώς γλυκιά γεύση. Πρόκειται για άλευρο χωρίς γλουτένη. Επομένως ενδείκνυται για άτομα που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στις κετογονικές δίαιτες, αλλά και σε διάφορες άλλες παρασκευές. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις διάφορες παρασκευές, γιατί το μείγμα που προκύπτει από το αλεύρι αμυγδάλου δεν έχει καμία συνοχή, λόγω της απουσίας γλουτένης και δεν μπορεί να ζυμωθεί εύκολα. Είναι πιο ρευστή. Δεν είναι τόσο ογκώδης και δε φουσκώνει τόσο πολύ. Για να δέσει μάλιστα καλύτερα μπορούν να προστεθούν και άλλα αλεύρια, που προέρχονται από λιναρόσπορο, ηλιόσπορο, κουκουναρόσπορο κ.ά. Χρειάζεται επίσης προσοχή στις παρασκευές με αλεύρι αμυγδάλου γιατί μπορεί να καούν εύκολα, λόγω της όψης τους που δείχνει πιο άψητη από ότι πραγματικά είναι.

Χημική σύσταση αλεύρι αμυγδάλου

Το αλεύρι αμυγδάλου είναι χαμηλό σε υδατάνθρακες και υψηλό σε πρωτεΐνη, λίπος και βιταμίνη Ε. Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά. Περιέχει και ω-3 λιπαρά οξέα. Στα 100g περιέχει 7,1g υδατάνθρακες εκ των οποίων τα 3,8g είναι σάκχαρα, 55,8g λιπαρά εκ των οποίων τα 3,7g είναι κορεσμένα, 21,7g πρωτεΐνες. Είναι πηγή νατρίου.

Οφέλη

Το αλεύρι αμυγδάλου εκτός των θρεπτικών συστατικών που παρέχει και της μη ύπαρξης γλουτένης σε αυτό, βοηθά στη μείωση του βάρους. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων και διαβήτη. Παρά λοιπόν την ακριβότερη τιμή του από το συνηθισμένο αλεύρι μπορεί να κερδίσει μια θέση στο ανθρώπινο διαιτολόγιο. Το αλεύρι αμυγδάλου λοιπόν εκτός της ιδιαίτερης γεύσης και υφής που δίνει στα διάφορα γλυκά και αρτοσκευάσματα είναι και ιδιαίτερα θρεπτικό. Το αλεύρι αμυγδάλου οφείλει, ουσιαστικά, τα οφέλη του στο ξηρό καρπό του αμυγδάλου. Είναι τόσο υγιεινοί που ταιριάζουν ιδανικά σε μια ισορροπημένη διατροφή.

https://www.argiro.gr/2018/10/alevri-amygdalou/