Κυκλάδες! στο 13ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές»

Για 13η χρονιά φέτος, η Σίφνος, η γενέτειρα του Νικόλαου Τσελεμεντέ στις Κυκλάδες, φιλοξένησε το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές».

Όσοι επισκέπτες παραβρέθηκαν αλλά και οι συμμετέχοντες των αποστολών, παρακολούθησαν ένα πλούσιο πρόγραμμα με παρουσιάσεις. Ανταλλαγές και δοκιμές συνταγών μαγειρικής, ομιλίες και πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων και δρώμενων. Συναυλίες, παραδοσιακοί χοροί, αναπαράσταση του σιφνέικου γάμου έδωσαν μία νότα μεγάλης γιορτής στο νησί.

13ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» 2019 Σιφνος Αργυρω Μπαρμπαρίγου

Η Σίφνος για τρεις μέρες φιλοξένησε, μαγείρεψε, γεύτηκε, τράταρε. Ήπιε, χόρεψε και ξετύλιξε στους καλεσμένους και τους επισκέπτες του την ιστορία, την τέχνη, τα προϊόντα, τις παραδόσεις αλλά και τις ατελείωτες ομορφιές του. Έχτισε ταυτόχρονα γέφυρες συνεργασίας με τα νησιά των Κυκλάδων και άλλων περιοχών της Ελλάδας. Στόχος να προβληθεί διεθνώς η γαστρονομική και πολιτιστική παράδοση όλων τους.

13ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» 2019 Σιφνος Αργυρω Μπαρμπαρίγου

Σίφνος, πρώτη μέρα του φεστιβάλ

Την πρώτη μέρα του φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στον Αρτέμωνα, παρακολουθήσαμε αποστολές συλλόγων.

Από την Ίο, την Αμοργό, την Άνδρο και τη Φολέγανδρο και τα Μέγαρα να μας μαγειρεύουν ζωντανά τα παραδοσιακά πασχαλινά φαγητά του τόπου τους. Τα πασχαλινά τους γλυκά μας παρουσίασαν, η Πάρος και η Σχοινούσα! Δοκιμάσαμε το μοναδικό γεμιστό πασχαλινό αρνί της Αμοργού, φανταστική μαγειρίτσα από την Ίο, Ανδριώτικο Λαμπριάτη, μοναδικά μπουμπάρια από τα Μέγαρα και πίτες από τη Φολέγανδρο. Ενώ από γλυκά δοκιμάσαμε μελιτίνια και καλαθάκια!

Σίφνος, δεύτερη μέρα του φεστιβάλ

Η επόμενη μέρα ξεκίνησε όμορφα στο γραφικό Βαθύ, όπου δίπλα στη θάλασσα πλάι στον Ταξιάρχη, φτιάξαμε καπαροσαλάτα. Ακολουθήσανε κεράσματα με τοπικά εδέσματα. Ρεβυθκεφτέδες, τοπικά τυριά και κρασί και αφού και μετά οι Θρακιώτες και οι Βλάχοι από τα Μετέωρα μας ξεσήκωσαν. Ένα γλέντι και χορό που δεν είχε προηγούμενο! Με τη μοναδική ενέργειά τους και την ακατάπαυστη όρεξή τους για χορό, μας παρέσυραν όλους σε μοναδικό γλέντι κάτω από τον μεσημεριανό ήλιο!

13ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» 2019 Σιφνος Αργυρω Μπαρμπαρίγου
Αργυρω Μπαρμπαρίγου με ντόπιες γυναίκες στη Σίφνο

13ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» 2019 Σιφνος Αργυρω Μπαρμπαρίγου

Το βραδάκι στον Αρτεμώνα, στη σκηνή των μαγειρεμάτων του Φεστιβάλ.

Η Κέα, η Μήλος, η Σαντορίνη, η Σέριφος, η Κύθνος αλλά και η Μύκονος με τη Σίφνο, μας μαγείρεψαν φαγητά και γλυκά των Χριστουγέννων. Τι δοκιμάσαμε; Νιτράδα, Χοιρινό στο φούρνο, Σαραγλί, Γριές αλλά και τα μοναδικά μπουσέ Σαντορίνης!

Η οικοδέσποινα Σίφνος από τις Κυκλάδες μας εξέπληξε παρουσιάζοντάς μας μια πίτα διαφορετική από τις άλλες μια πίτα Λωλή!

Παράλληλα με τα μαγειρέματά μας, στο νησί από το πρωί είχε ξεκινήσει η πομπή του “Σιφναϊκού Γάμου”. Με νύφη από τη Σίφνο, γαμπρό από την Κρήτη, κουμπάρο από τους Βλάχους Μετεώρων και κουμπάρα από τα Μετέωρα! Φαντάζεστε τι γινόταν στο νησί! Το βράδυ η πομπή έφτασε στο χώρο του φεστιβάλ στην πλατεία του Αρτεμώνα. Εκεί όπου ξεκίνησαν οι εορτασμοί. Χορευτικά από τη Σίφνο, τους Βλάχους των Μετεώρων, τη Σχοινούσα, τη Σαντορίνη και την Κύθνο. Κατέληξαν με κρητικό γλέντι με λύρα και λαούτο ως αργά το βράδυ.

13ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» 2019 Σιφνος Αργυρω Μπαρμπαρίγου

Σίφνος, τρίτη μέρα του φεστιβάλ

Την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ επισκεφτήκαμε το Φάρο. Παρακολουθήσαμε θαλασσομαγειρέματα και γευτήκαμε τις τοπικές σπεσιαλιτέ του νησιού. Ρεβυθοκεφτέδες, μαστέλο, καπαροσαλάτα και ρεβυθάδα.

Το βραδάκι στην κουζίνα του φεστιβάλ μαγείρεψαν οι Κυκλάδες, η Θράκη, το Λιτόχωρο, η Κρήτη και τα Μετέωρα τις δικές τους παραδοσιακές συνταγές. Γλυκά και φαγητά των Χριστουγέννων. Δοκιμάσαμε πρωτοχρονιάτικη πίτα, αλευριά, γαμοπίλαφο και πίτες. Ενώ οι Αρμεναίοι Κυπαρισσίας μας έδωσαν τη δική τους εκδοχή στο μαγείρεμα της μπάμιας.

Το τριήμερο φεστιβάλ έκλεισε με νησιώτικο γλέντι στις Κυκλάδες. Ο Νίκος Οικονομίδης, η Κική Σπανού και οι συνεργάτες τους, με πολύ κέφι και χορό!

13ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» 2019 Σιφνος Αργυρω Μπαρμπαρίγου

Το τριήμερο αυτό άνθρωποι από πολλές περιοχές της Ελλάδας, ταξίδεψαν, ήρθαν κοντά και μοιράστηκαν τη γεύση και την παράδοση του τόπου τους. Όλοι μας ταξίδεψαν στα γευστικά μονοπάτια της δικής τους Ελλάδας. Μεγάλοι, γέροι αλλά και νέα παιδιά με κοινό χαρακτηριστικό την αγάπη και το πάθος για τον τόπο τους. Συνταγές που περνάν από γενιά σε γενιά, στόμα με στόμα. Συνταγές που η κάθε μια έχει τη δική της ιστορία και το δικό της λόγο ύπαρξης. Οι μοναδικές ιστορίες που ακούσαμε από τους συμμετέχοντες έχουν ξεχωριστή βαρύτητα καθώς κουβαλάνε τα ήθη, τα έθιμα και την ιστορία της χώρας μας.

Συγχαρητήρια σε όλους τους διοργανωτές, το Δήμο Σίφνου, τον Πολιτιστικό σύλλογο Σίφνου, την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, τους εκατοντάδες εθελοντές του Φεστιβάλ και σε όλες τις αποστολές που συμμετείχαν.

Ραντεβού του χρόνου, να ‘μαστε καλά να ανταμώνουμε!

Δείτε εδώ όλο το φωτογραφικό υλικό από το φεστιβάλ!

https://www.argiro.gr/2019/09/kiklades-13o-festival-kykladikis-gastronomias-nikolaos-tselementes/