Φαγόπυρο: τι είναι και πώς να το μαγειρέψω

Το φαγόπυρο είναι ένα σχετικά καινούριο για τα ελληνικά δεδομένα τρόφιμο. Παρόλο που δεν είναι τόσο διαδεδομένο στην ελληνική κουζίνα, το γνωρίζουν σίγουρα όσοι ψάχνουν για πιο υγιεινές επιλογές για τη διατροφή τους και όσοι αποφεύγουν τη γλουτένη.

Τι είναι το φαγόπυρο

Πρόκειται για το Φαγόπυρο το εδώδιμο (Fagopyrum esculentum), το οποίο είναι ένας μικρός καφετής και τριγωνικός καρπός ενός χαμηλού θάμνου αυτοφυούς στην Ασία. Υπάρχουν βέβαια και άλλα συγγενή είδη, όπως το Φαγόπυρον το ταταρικόν (Fagopyrum tataricum), που επίσης καλλιεργείται στην Ασία και το λιγότερο καλλιεργούμενο Fagopyrum acutatum, το λεγόμενο Ιαπωνικό φαγόπυρο (Japanese buckwheat) αλλά και το ασημοκέλυφο φαγόπυρο (silverhull buckwheat).

φαγόπυρο τί είναι ιδιότητες πώς να το μεγειρέψω

Παρά το όνομά του, δεν έχει σχέση με το σιτάρι, αλλά συγγενεύει με το ραβέντι και το λάπαθο και είναι ένα «ψευδο-δημητριακό».

Που βρίσκω το φαγόπυρο

Το φαγόπυρο μπορείτε να το βρείτε στα ράφια των καταστημάτων βιολογικών προϊόντων αλλά και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Θα το βρείτε σε ολόκληρους σπόρους, ωμούς ή ψημένους, σε μορφή αλευριού, (για να φτιάξετε ψωμί, πίτες, μπισκότα, βάφλες, τηγανίτες κτλ) και σε μορφή νιφάδων.

Η τιμή του ξεκινάει από τα 3 ευρώ το κιλό.

Φαγόπυρο, ιδιότητες και διατροφική αξία

Θεωρείται δίκαια υπερτροφή καθώς περιέχει πλήθος θρεπτικών συστατικών και υψηλή διατροφική αξία. Είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, αφού τα 100 γραμ. φαγόπυρου περιέχουν 11-14 γραμ. πρωτεΐνης. Αποτελεί επίσης σπουδαία πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β και κυρίως των βιταμινών Β2 και Β3, αλλά και των Ε και Κ. Περιέχει επίσης πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, σελήνιο και χαλκό.

Αποτελεί ιδανική τροφή για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσκοιλιότητας, καθώς περιέχει μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, (10 γρ. ανά 100 γρ. φαγόπυρου). Επιπλέον, στερείται γλουτένης και είναι ιδανικό για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη ή τη νόσο του Crohn. Επίσης, ιδανικό και για όσους προσέχουν την γραμμή τους, καθώς τα 100 γρ. έχουν μόλις 343 θερμίδες. Συνεπώς η θρεπτική του αξία είναι πολύ μεγάλη και κρίνεται απαραίτητο και στην διατροφή των χορτοφάγων.

Πολλές είναι και οι ευεργετικές του ιδιότητες. Συμβάλλει στη ρύθμιση της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης και κατά συνέπεια στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς. Χάρη στην ποσότητα των φυτικών ινών που περιέχει, βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, αλλά και  στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου και προσφέρει γρήγορο κορεσμό. Επίσης, βοηθά στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρωσης, δρα καταπραϋντικά στους πονοκεφάλους και τις δερματοπάθειες, ενώ παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει από διάφορες αρρώστιες.

φαγοπυρο που το βρίσκω διατροφική αξία θρεπτική αξία τροπος μαγειρεματος

Τρόπος μαγειρέματος: Πως να μαγειρέψω το φαγόπυρο;

Η προετοιμασία του καρπού για συνοδευτικό ή για ένα γρήγορο γεύμα είναι πανεύκολη! Το βράζουμε όπως το ρύζι σε αναλογία 1 φλιτζάνι φαγόπυρου προς 2 φλιτζάνια αλατισμένου νερού. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε σε αναλογία το φαγόπυρο με το νερό και βράζουμε 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, από τη στιγμή που θα πάρει βράση. Στη συνέχεια, αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μία καθαρή πετσέτα όπως ακριβώς κάνουμε και με το ρύζι.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μαγειρεμένο φαγόπυρο σαν συνοδευτικό στα κρεατικά, πουλερικά ή και στο ψάρι σας. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αντί για το κους-κους ή το πλιγούρι στις σαλάτες σας.

Επίσης μπορείτε εξαρχής να αντικαταστήσετε το ρύζι σε συνταγές όπως τα γεμιστά ή τα γιουβαρλάκια.

Μπορείτε με το αλεύρι του να φτιάξετε ψωμί, κρέπες, μπισκότα και άλλες παρασκευές.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις νιφάδες στο πρωινό σας ή να φτιάξετε μπάρες δημητριακών. Οι νιφάδες είναι ιδανικές να μπούνε και σε παρασκευές με κιμά όπως στο μείγμα για τα μπιφτέκια αντί για ψωμί.

Σας αρέσουν τα Superfoods; Διαβάστε παρακάτω για τις υπερτροφές της Ελληνικής κουζίνας!

Τα Superfoods της κουζίνας μας: Οι υπερτροφές με Ελληνική καταγωγή- Ποιες είναι, τι προσφέρουν

Όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε (και να γράφουμε) περισσότερα από ό,τι ο καθένας μόνος του.

Σας Προτείνουμε