Εκτέλεση
Για το φαγόπυρο σαλάτα, βάζουμε τα κομμένα φύλλα σαλάτας και τη ρόκα σε μία σαλατιέρα.
Προσθέτουμε το φαγόπυρο, τα φρούτα, τα φύλλα από τα βότανα, τα καρύδια και τον κολοκυθόσπορο.
Χτυπάμε τα υλικά του ντρέσινγκ και περιχύνουμε τη σαλάτα.
Για το φαγόπυρο
Για να μαγειρέψετε το φαγόπυρο μουλιάστε το πρώτα σε νερό.
Ξεπλύνετε πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό και βράστε 1 φλιτζάνι φαγόπυρο σε 2 φλιτζάνια νερό βραστό αλατισμένο για λίγα λεπτά μέχρι να σκάσει ο κόκκος και να μαλακώσει ελαφρά.
Στραγγίστε κι αφήστε να κρυώσει καλά για να μπει στη σαλάτα.
Αν μουλιάσετε το φαγόπυρο από το προηγούμενο βράδυ θέλει μόνο 3´βράσιμο. Αλλιώς περίπου 12′ -15.
Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
«Μια σαλάτα που μπορεί να προοριστεί με ευκολία ως ένα γεύμα όπως το βραδινό. Το όχι και τόσο διαδεδομένο φαγόπυρο αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να αντικαταστήσουν το ρύζι ή το πλιγούρι αντίστοιχα. Είναι πλούσια πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β και κυρίως Β3, Β6 και φυλλικού οξέος. Οι συγκεκριμένες βιταμίνες μειώνουν τη συγκέντρωση της χοληστερόλης στο αίμα βελτιώνοντας σημαντικά το λιπιδαιμικό προφίλ και κατ’ επέκταση τη λειτουργία της καρδιάς. Σε αυτά προσθέστε και τα θρεπτικά συστατικά από τα berries, τα καρύδια το δυόσμο κι αντιλαμβανόμαστε εύκολα, γιατί πρόκειται για ένα πιάτο με υψηλή θρεπτική αξία.»
*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος
**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.
Διαβάστε περισσότερα για το φαγόπυρο, τη διατροφική του αξία και πως το μαγειρεύουμε εδώ.
Θέλετε περισσότερες συνταγές για φανταστικές σαλάτες; Σας τις έχω όλες εδώ!