Μπάμιες: καθάρισμα, μαγείρεμα και συντήρηση στην κατάψυξη

Οι μπάμιες είναι ένα από τα καλοκαιρινά λαχανικά που μπορούμε να απολαύσουμε φρέσκα από τον Ιούνιο μέχρι και περίπου το Σεπτέμβρη. Είναι αρκετά παρεξηγημένο λαχανικό, αλλά με την κατάλληλη προετοιμασία θα κάνουν και τους εχθρούς τους να τις αγαπήσουν! Και αξίζει τον κόπο γιατί είναι πραγματικός θησαυρός για την υγεία μας.

Ένα φλιτζάνι ωμές μπάμιες περιέχει λίγο πάνω από 30 θερμίδες, περίπου 3 γραμμάρια διαιτητικών ινών, 2 γραμμάρια πρωτεΐνης, 7,6 γραμμάρια υδατάνθρακες και 0,1 γραμμάρια λίπους. Είναι πλούσιες σε βιταμίνη K, βιταμίνη C, φολικό οξύ, μαγνήσιο, θειαμίνη, βιταμίνης Β6.

Δείτε εδώ τη συνταγή για μπάμιες λαδερές.

Το σωστό καθάρισμα και η προετοιμασία

Τις καθαρίζουμε με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι κι αφαιρούμε το περίβλημα γύρω από το κεφαλάκι σαν να τις ξεφλουδίζουμε κωνικά. Φροντίζουμε το κεφαλάκι τους να μείνει πάνω στη μπάμια και να μην ανοίξει ή σχιστεί.

Αφού τελειώσουμε, τις πλένουμε και τις στραγγίζουμε καλά. Τις βάζουμε σε ταψί, τις περιχύνουμε με ξύδι και τις πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι. Τις ανακατεύουμε ελαφρά να πάει το ξύδι παντού. Τις αφήνουμε να σταθούν για 1 ώρα περίπου. Αν είναι καλοκαίρι τις βγάζουμε στον δυνατό ήλιο.

Γιατί μαρινάρω τις μπάμιες στο ξύδι και αλάτι;

Αυτό το μαρινάρισμα ειδικά κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο θα τις βοηθήσει να μείνουν ολόκληρες και να μην τρέξει το κολλώδες υγρό από το εσωτερικό τους και βγουν τα σπόρια τους στο μαγείρεμα. Το αποτέλεσμα; Στο μαγείρεμα θα είναι πιο γλυκιές με κρουστή σάρκα.

Δείτε εδώ τη συνταγή για μπάμιες με κοτόπουλο στο φούρνο.

Πώς να διαλέξω τις μπάμιες;

Όταν τις αγοράζουμε φροντίζουμε το χρώμα τους να είναι καταπράσινο και η σάρκα τους να μην λυγίζει δείγμα ότι είναι πολύ φρέσκες και τρυφερές.

Μπάμιες στην κατάψυξη

Όταν είναι στην εποχή τους, αφού τις καθαρίσουμε, τις πλένουμε και τις ζεματάμε για 2-3 λεπτά σε βραστό αλατισμένο νερό με λίγο ξύδι. Τις κρυώνουμε αμέσως σε σουρωτήρι και τις στραγγίζουμε. Μετά τις μοιράζουμε σε σακουλάκια στην κατάψυξη κι έτσι τις έχουμε όλο το χρόνο έτοιμες για μαγείρεμα. Οι κατεψυγμένες μπάμιες δεν θέλουν ξεπάγωμα. Τις ρίχνουμε κατευθείαν στην κατσαρόλα από την κατάψυξη.

Πώς να μαγειρέψω τις μπάμιες;

ψάρι με μπάμιες στο φούρνο συνταγη

Δείτε εδώ τη συνταγή για μπάμιες με ψάρι στο φούρνο

Μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους, σκέτες ή με κάποιο κρεατικό. Το γεγονός είναι ότι αγαπούν το σκόρδο, το μαϊντανό και τη ντομάτα. Οι κλασικές λαδερές μπάμιες στην κατσαρόλα ή στο φούρνο, είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ελληνικά λαδερά φαγητά. Μαγειρεύονται επίσης με κοτόπουλο, με ψάρι αλλά και με διαφορά αλλά λαχανικά. Βέβαια μπορούν να γίνουν και τουρσί.

Θέλετε να μαγειρεύετε με φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής όπως και εγώ; Εδώ σας έχω τον απόλυτο οδηγό!

Διαβάστε παρακάτω τα πάντα και για τα φρέσκα φασολάκια!

Φρέσκα φασολάκια: καθάρισμα και συντήρηση στην κατάψυξη

Θέλω να μοιράζομαι τα πάντα μαζί σας μέσα από το argiro.gr!

Σας Προτείνουμε