Οι μπάμιες στο φούρνο καραμελώνουν με τη σάλτσα ντομάτας και μένουν απλά με το λάδι τους! Το απολυτο καλοκαιρινό φαγητό!

Οι μπάμιες στο φούρνο καραμελώνουν με τη σάλτσα ντομάτας και μένουν απλά με το λάδι τους! Το απολυτο καλοκαιρινό φαγητό!

  • προετοιμασία 25 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
Βαθμολογήστε
  • Για τις μπάμιες
  • 1 κιλό μπάμιες μικρές κ τρυφερές
  • 3 κσ ξύδι από κρασί
  • 1 κγ αλάτι
  • 1/2 φλ ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 κσ γεμάτη πελτέ
  • Για τη σάλτσα ντομάτας
  • 4 ώριμες μεγάλες ντομάτες
  • 2 κσ ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 κγ ζάχαρη
  • Λίγο Μαϊντανό για το σερβίρισμα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Επιλέγουμε μπάμιες μικρές και τρυφερές

    Ξεφλουδίζουμε το περίβλημα γύρω από το κεφαλάκι της μπάμιας χωρίς να αφαιρέσουμε το κεφαλάκι για να μην ανοίξει ή σκιστεί

    Σε ζεστό περιβάλλον με ξύδι και αλάτι θα αποβάλουν την κολλώδη ουσία

    Για τις μπάμιες

    Πλένουμε καλά τις μπάμιες.

    Τις βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν να φύγουν τα νερά.

    Καθαρίζουμε τις μπάμιες αλατίζοντας τες.

    Τις απλώνουμε σε μεγάλο ταψί και τις ραντίζουμε με το ξύδι.

    Ανακατεύουμε τις μπάμιες να πάνε παντού τα υλικά.

    Αφήνουμε τις μπάμιες στον ήλιο ή σε ζεστό σβηστό φούρνο να βγάλουν τα υγρά τους για 1 ώρα. Οι μπάμιες για να αποβάλουν την κολλώδη ουσία χρειάζονται ζεστό περιβάλλον.

    Οι μπάμιες μετά από αυτή την διαδικασία έχουν βγάλει κολλώδη ουσία.

    Τις στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι να φύγουν όλα τα υγρά.

    Δεν ξεπλένουμε ποτέ τις μπάμιες από το ξύδι και το αλάτι, γιατί θα βγάλουν εξωτερικά περισσότερη κολλώδη ουσία.

    Βάζουμε μεγάλο τηγάνι η πλασωτέ κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί.

    Χωρίς να βάλουμε ελαιόλαδο ρίχνουμε τις μπάμιες στο καυτό στεγνό τηγάνι. Αφήνουμε τις μπάμιες στο καυτό τηγάνι μέχρι να στεγνώσουν τελείως για 10’.

    Ανακατεύουμε τακτικά για να στεγνώσουν τελείως.

    Όταν οι μπάμιες πιούν όλα τα υγρά τους προσθέτουμε 1/4 φλ ελαιόλαδο.

    Σοτάρουμε τις μπάμιες σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2-3 ´ και χαμηλώνουμε την εστία σε μεσαία φωτιά. 

    Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

    Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4’ να γίνει διάφανο.

    Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε με την κουτάλα στη βάση του σκεύος να ψηθεί για 1’.

    Βάζουμε τις μπάμιες πολύ απλωτά σε ταψί 25×35 η στρογγυλό ταψί 32 εκ.

    Να μην καλύπτει η μία μπάμια την άλλη. Πρέπει να μπουν όλες σε μία στρώση.

    Με ένα κουτάλι περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας τις μπάμιες στο ταψί.

    Ρίχνουμε λίγο νερό ζεστό περίπου 1/2 φλ. στην κατσαρόλα που είχε τη σάλτσα ντομάτας να πάρουμε όλα τα υπόλοιπα της σάλτσας. Περιχύνουμε το φαγητό.

    Δεν πρέπει να έχει πολλά ζoυμιά το ταψί.

    Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.

    Στο τέλος περιχύνουμε με υπόλοιπο 1/4 φλ. ελαιόλαδο ολόγυρα τις μπάμιες στο ταψί.

    Ψήνουμε τις μπάμιες στο φούρνο χωρίς καπάκι για περίπου 50′ λεπτά με 1 ώρα στους 180 ºC στις αντιστάσεις στην κάτω κάτω σχάρα μέχρι να καψαλιστούν στη επιφάνεια και να μελώσουν.

    Οι μπάμιες στο φούρνο στο τέλος πρέπει να πιούν όλη την σάλτσα τους και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους, αποκτώντας μια ελαφριά κρούστα ντομάτας στην επιφάνεια τους.

    Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό στο σερβίρισμα.

    Να αποφεύγετε τον αέρα στο ψήσιμο αν θέλετε να μελώσουν σωστά οι μπάμιες στο φούρνο.

    Για τη σάλτσα ντομάτας

    Κόβουμε τις ντομάτες σε χοντρά κομμάτια τις βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα σκέτες, χωρίς ελαιόλαδο.

    Βράζουμε τις ντομάτες σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να πιούν όλα τα υγρά τους και να γίνουν σχεδόν σαν πελτές ντομάτας για περίπου 15’.

    Όταν στεγνώσει τελείως η σάλτσα ντομάτας στην κατσαρόλα και δεν έχουν καθόλου υγρά προσθέτουμε το ελαιόλαδο.

    Μόλις ζεσταθεί το λάδι προσθέτουμε το σκόρδο κομμένο σε λεπτές φέτες και την ζάχαρη.

    Τρίβουμε πιπέρι.

    Χαμηλώνουμε την φωτιά μέχρι που να σιγοβράζει η σάλτσα ντομάτας και σιγοβράζουμε για 10’.

    Προσοχή στο αλάτι στην σάλτσα γιατί οι μπάμιες έχουν αλάτι εξαρχής.

    Διαφήμιση

    Μυστικά επιτυχίας

    Για να φτιάξεις μπάμιες στο φούρνο ή στην κατσαρόλα, μπάμιες κοκκινιστές λαδερές ή μπάμιες με κοτόπουλο στο φούρνο, πρέπει να επιλέξεις μπάμιες μικρές και τρυφερές με σφιχτή σάρκα που δεν έχουν σπόρους. 

    Καθαρίζουμε τις μπάμιες με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι κι αφαιρούμε το περίβλημα γύρω από το κεφαλάκι σαν να τις ξεφλουδίζουμε κωνικά.

    Φροντίζουμε το κεφαλάκι τους να μείνει πάνω στη μπάμια και να μην ανοίξει ή σκιστεί γιατί θα διαλυθούν στο μαγείρεμα επίσης θα βγάλουν πολύ κολλώδη ουσία.

    Οι μπάμιες για να αποβάλουν την κολλώδη ουσία χρειάζονται ζεστό περιβάλλον. Γι’ αυτό, το καλοκαίρι τις αφήνουμε στον ήλιο. Εναλλακτικά ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 100 ºC για 5’.

    Σβήνουμε τον φούρνο κι αφήνουμε μέσα τις μπάμιες.

    Στο ζεστό περιβάλλον με το ξύδι και το αλάτι οι μπάμιες θα αποβάλουν την αντιαισθητική κολλώδη ουσία τους.

    Ενδιάμεσα στην αναμονή ανάβουμε ξανά τον φούρνο για 5’ για να διατηρείται ζεστό το περιβάλλον.

    Δεν ξεπλένουμε ποτέ τις μπάμιες μετά το ξύδι και το αλάτι γιατί εκκρίνουν υπερβολικά την κολλώδη ουσία τους και κολλάνε εξωτερικά.

    Απλά τις στραγγίζουμε πολύ καλά σε σουρωτήρι πριν τις μαγειρέψουμε. Γι’ αυτό τον λόγο επειδή ήδη έχουν αλάτι θέλει προσοχή το αλάτισμα της σάλτσας.

    Όλο το μυστικό για μπάμιες χωρίς κολλώδη ουσία είναι να στεγνώσουμε πολύ καλά τις μπάμιες στο καυτό τηγάνι χωρίς λάδι. Έτσι θα σταματήσουν να εκκρίνουν το ζελέ που είναι σαν κόλλα.

    Ήπιο ψήσιμο σε αντιστάσεις είναι το ιδανικό για ψηθούν σωστά μέχρι μέσα να μελώσουν και να μην ξεραθούν εξωτερικά αλλά να κάνουν μια ωραία κρούστα ντομάτας

    Βίντεο

    Διαφήμιση

    Τι άλλο λαδερό φτιάχνετε το καλοκαίρι;

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται