• προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 25 λεπτά
1207
  • 1 κιλό μπάμιες φρεσκιες καθαρισμένες
  • 1 κ.σ αλάτι χόνδρο
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 κσ πελτέ ντομάτας
  • 1 κιλό φρέσκες τριμμένες ντομάτες
  • 1/3 φλ. ξύδι από κρασί
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 169 Θερμίδες
    (kcal)
  • 12 40% Λιπαρά
    (γρ.)
  • 15.2 45% Υδατ/κες
    (γρ.)
  • 4.7 15% Πρωτεΐνες
    (γρ.)
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Επιλέγουμε μπάμιες μικρές και τρυφερές

Ξεφλουδίζουμε το περίβλημα γύρω από το κεφαλάκι της μπάμιας χωρίς να αφαιρέσουμε το κεφαλάκι για να μην ανοίξει ή σκιστεί

Σε ζεστό περιβάλλον με ξύδι και αλάτι θα αποβάλουν την κολλώδη ουσία

Μπάμιες λαδερές της Αργυρώς

Κοκκινιστές μπάμιες λαδερές στην κατσαρόλα

Μπάμιες λαδερές κοκκινιστές, μια εύκολη συνταγή με πολλά μυστικά όμως, για να παραμείνουν ολόκληρες και να μελώσει η σάλτσα.

Καθαρίζουμε τις μπάμιες με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι κι αφαιρούμε το περίβλημα γύρω από το κεφαλάκι σαν να τις ξεφλουδίζουμε κωνικά. Φροντίζουμε το κεφαλάκι τους να μείνει πάνω στη μπάμια και να μην ανοίξει ή σκιστεί.

Αφού τελειώσουμε, τις πλένουμε και τις στραγγίζουμε καλά. Τις βάζουμε σε ταψί, τις περιχύνουμε με ξύδι και τις πασπαλίζουμε με το χοντρό αλάτι. Τις ανακατεύουμε ελαφρά να πάει το ξύδι παντού. Τις αφήνουμε να σταθούν για 1 ώρα περίπου. Αν είναι καλοκαίρι τις βγάζουμε στον δυνατό ήλιο.

Γιατί τις μαρινάρω σε ξύδι και αλάτι;

Αυτό το μαρινάρισμα ειδικά κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο, θα τις βοηθήσει να μείνουν ολόκληρες και να μην τρέξει το κολλώδες υγρό από το εσωτερικό τους και βγουν τα σπόρια τους στο μαγείρεμα. Το αποτέλεσμα; Στο μαγείρεμα θα είναι πιο γλυκιές με κρουστή σάρκα.

Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και ροδίζουμε τις μπάμιες για 3-4′ χωρίς πολύ ανακάτεμα σε δυνατή φωτιά. Ανακινούμε απλά την κατσαρόλα από τα χερούλια. Προσθέτουμε και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά να γίνει διάφανο.

Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1′. Προσθέτουμε τον πελτά ντομάτας και τον τρίβουμε για 1 λεπτό στην βάση της κατσαρόλας. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 25′ να μαλακώσουν, αλλά όχι να λιώσουν. Τέλος, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον μαϊντανό.  Βράζουμε για λίγα επιπλέον λεπτά μέχρι να μελώσουν οι μπάμιες και να μείνουν με το λάδι τους και ελάχιστη σάλτσα.

Δεν τις ανακατεύουμε ποτέ μέσα στη σάλτσα γιατί θα ανοίξουν και θα διαλυθούν. Νερό δεν είναι απαραίτητο ότι θα χρειαστείτε. Οι μπάμιες έχουν πολύ υγρασία και η φρέσκια ντομάτα επίσης. Τώρα αν χρησιμοποιήσετε ντομάτα εμπορίου το νερό είναι απαραίτητο. Θα βάλετε τόσο, όσο να μισοσκεπάζονται τα υλικά στην κατσαρόλα.

Δοκιμάστε το φαγητό κι αν χρειάζεται, προσθέστε 2-3 πρέζες ζάχαρη. Συνήθως όταν οι ντομάτες είναι φρέσκες είναι γλυκιές και η ζάχαρη είναι περιττή. Άλλωστε και το ξερό κρεμμύδι δίνει γλύκα και χυλώνει καλά τη σάλτσα. Αν χρησιμοποιήσετε ντομάτα εμπορίου τότε σίγουρα θα χρειαστείτε λίγη γλύκα.

Σερβίρονται ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου με τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί.

Μυστικά για τέλειες μπάμιες

Κλασικά γίνονται στην κατσαρόλα αλλά το καλοκαίρι στα νησιά που όλοι τρέχουμε, ο εύκολος τρόπος είναι οι μπάμιες στο φούρνο. Γίνονται με τα ίδια υλικά δηλαδή και στον φούρνο. Αφού ετοιμάσουμε τις μπάμιες, κάνουμε μια σάλτσα ντομάτας και τα βάζουμε όλα μαζί σε ταψί στο φούρνο.

Οι μπάμιες στο φούρνο ψήνονται και μελώνουν περισσότερο και γλυκαίνουν πάρα πολύ. Ειδικά αν χρησιμοποιήσετε φρέσκια γλυκιά καλοκαιρινή σαρκώδη ντομάτα η γλυκά του φαγητού είναι απερίγραπτη.

Όταν αγοράζουμε μπάμιες φροντίζουμε το χρώμα τους να είναι καταπράσινο και η σάρκα τους να μην λυγίζει δείγμα ότι είναι πολύ φρέσκες και τρυφερές.

Το μυστικό για τέλειες μπάμιες λαδερές ή όπως αλλιώς τις μαγειρέψετε, είναι το ξύδι και η ζέστη. Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγετε το αντιαισθητικό σάλιο τους στο φαγητό σας.

Η επιτυχία είναι στο τέλος του μαγειρέματος να μένει λίγη σάλτσα με το λάδι της. Να μελώνει δηλαδή το φαγητό.

Η μπάμια φωνάζει από μακριά για σκόρδο μαϊντανό και ντομάτα. Ντομάτα φρέσκια σαρκώδη γλυκιά στην εποχή της.

Άλλο ένα μυστικό για τέλειες μπάμιες λαδερές στην κατσαρόλα είναι να φτάσουν στο πιάτο σωστά μαγειρεμένες τόσο όσο να μην ανοίξουν και λιώσουν. Κι αυτό θα πετύχετε μόνο αν μαγειρέψετε σε μέτρια φωτιά και δεν ανακατεύετε με κουτάλα γιατί θα λιώσουν και θα διαλυθούν. Ανακάτεμα κάνουμε μόνο ανακινώντας τα χερούλια της κατσαρόλας.

Παραλλαγές θα συναντήσετε πολλές. Γίνονται με κρέας, με κοτόπουλο, με ψάρι και με διαφορά αλλά λαχανικά. Δείτε εδώ τη συνταγή μου για το μοναδικό συνδυασμό τους με ψάρι στο φούρνο.

Αν χρησιμοποιήσετε ντομάτα εμπορίου, θα χρειαστείτε 2 συσκευασίες των 400 γραµ. Προτιμήστε τα ολόκληρα αποφλοιωμένα ντοματάκια και περάστε τα στο μπλέντερ να λιώσουν. Κάνουν καλύτερη σάλτσα. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστείτε και 1 φλ. νερό στη συνταγή.

Διαφήμιση
49

Φρέσκες μπάμιες

Όταν είναι στην εποχή τους, αφού τις καθαρίσουμε, τις πλένουμε και τις ζεματάμε για 2-3 λεπτά σε βραστό αλατισμένο νερό με λίγο ξύδι. Τις κρυώνουμε αμέσως σε σουρωτήρι και τις στραγγίζουμε. Μετά τις μοιράζουμε σε σακουλάκια στην κατάψυξη κι έτσι τις έχουμε όλο το χρόνο έτοιμες για μαγείρεμα. Οι κατεψυγμένες μπάμιες δεν θέλουν ξεπάγωμα. Τις ρίχνουμε κατευθείαν στην κατσαρόλα από την κατάψυξη.

Εάν σας αρέσουν οι μπάμιες δοκιμάστε να φτιάξετε και μπάμιες στο φούρνο μια καλοκαιρινή συνταγή που θα φάνε μπάμιες όσοι δεν έχουν ξαναφάει ποτέ!

Διαφήμιση

Εσύ με τι άλλο φτιάχνεις τις μπάμιες;

Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Συνδυάστε με μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης και ένα κομμάτι φέτα (30 γρ.) και απολαμβάνετε μοναδική γεύση Ελλάδας με πολλά θρεπτικά συστατικά και πολύ λίγες θερμίδες (πίνακας). Συγκεκριμένα, οι μπάμιες αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ που είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία των οστών. Επιπλέον, περιέχουν τις απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος βιταμίνες C, Α και καροτενοειδή. Μάλιστα, τα τελευταία (κυρίως η λουτεΐνη και το β-καροτένιο) παρουσιάζουν αξιοσημείωτη αντιοξειδωτική δράση, εμποδίζοντας τη δράση των επικίνδυνων ελευθέρων ριζών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνύπαρξή τους με τροφές πλούσιες σε λιπαρά (ελαιόλαδο και φέτα) αυξάνει περισσότερο τη βιοδιαθεσιμότητά τους και απογειώνει την θρεπτική αξία του πιάτου.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται