Εσπεριδοειδή: Οδηγίες χρήσης

Επιλέγετε τα εσπεριδοειδή ανάλογα με τη χρήση που θέλετε να τους κάνετε.

  • Τρόπος επιλογής για εσπεριδοειδή

Αν χρειάζεστε εσπεριδοειδή, πορτοκάλια ή λεμόνια για χυμό, θα επιλέξετε λεπτόφλουδα φρούτα που περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα χυμού.

Αν επιθυμείτε να απολαύσετε τα πορτοκάλια σαν φρούτο, ή χρειάζεστε ξύσμα, επιλέξτε χοντρόφλουδα, όπου καθαρίζονται ευκολότερα.  Επίσης, κατά την επιλογή τους, αν βρείτε φρούτα που ακόμα έχουν πάνω το κοτσάνι τους προτιμήστε τα, μιας και είναι δείγμα μικρότερης επεξεργασίας κατά την διαλογή και ωρίμανσή τους.

Αν επιθυμείτε να απολαύσετε τα πορτοκάλια σαν φρούτο, ή χρειάζεστε ξύσμα, επιλέξτε χοντρόφλουδα, όπου καθαρίζονται ευκολότερα. Επίσης, κατά την επιλογή τους, αν βρείτε φρούτα που ακόμα έχουν πάνω το κοτσάνι τους προτιμήστε τα, μιας και είναι δείγμα μικρότερης επεξεργασίας κατά την διαλογή και ωρίμανσή τους.

  • Τρόπος καθαρισμού

Με το χέρι ή με τη βοήθεια ενός μαχαιριού αφαιρέστε τη φλούδα. Πολύ εύκολα η φλούδα αφαιρείται αν αφαιρέσετε με το μαχαίρι τα “καπάκια” πάνω και κάτω και χαράξετε την υπόλοιπη επιφάνεια του φρούτου κάθετα σε λωρίδες και μετά με το χέρι τραβήξετε απαλά.

Με το χέρι ή με τη βοήθεια ενός μαχαιριού αφαιρέστε τη φλούδα. Πολύ εύκολα η φλούδα αφαιρείται αν αφαιρέσετε με το μαχαίρι τα "καπάκια" πάνω και κάτω και χαράξετε την υπόλοιπη επιφάνεια του φρούτου κάθετα σε λωρίδες και μετά με το χέρι τραβήξετε απαλά.

  • Τρόπος διατήρησης

Λεμόνια, πορτοκάλια και συγγενή εσπεριδοειδή, θέλουν τον αέρα τους! Ιδεώδες μέρος αυτή την εποχή, είναι το μπαλκόνι, καθώς χρειάζονται φρέσκο αέρα και σχετικά κρύο περιβάλλον. Αν τα αποθηκεύσουμε σε οποιοδήποτε αεροστεγές δοχείο, θα αρχίσουν γρήγορνα να μουχλιάζουν και να χαλάνε.

Επίσης καλό είναι αν έχετε μεγάλη ποσότητα να τα ανακατεύετε τακτικά μέσα στο κουτί ή το τελάρο που τα έχετε μέχρι να τα καταναλώσετε.

  • Τρόπος στυψίματος

Αφού τα κόψετε στη μέση, με τη βοήθεια του στίφτη αφαιρείτε όλον τον πλούσιο χυμό.

Αφού τα κόψετε στη μέση, με τη βοήθεια του στίφτη αφαιρείτε όλον τον πλούσιο χυμό.

  • Πού τα χρησιμοποιείτε

Εκτός του να απολαύσετε σας φρούτο ένα μυρωδάτο πορτοκάλι ή μανταρίνι, οι φλούδα, η σάρκα αλλά και ο χυμός τους μπορούνε να χρησιμοποιηθούν από μόνα τους, σε μαρμελάδες, χυμούς, λικέρ, γλυκά κουταλιού, φρουί γλασέ, ποτά, smoothies, γρανίτες, γλυκά.

Μάθετε περισσότερα για την ιστορία τους, τις ποικιλίες αλλά και τη διατροφική τους αξία παρακάτω

Μοσχομύρισε ο χειμώνας, μανταρίνι, πορτοκάλι, περγαμόντο και λεμόνι!