Πίσω

Τα λαχανικά και τα φρούτα του Σεπτεμβρίου

Για πολλούς ο Σεπτέμβριος θυμίζει κάτι από Γενάρη. Ίσως γιατί τον πρώτο μήνα του Φθινοπώρου κάτι καινούριο έρχεται, γίνονται καινούρια ξεκινήματα, αρχίζει η νέα σχολική χρονιά, έχουμε φορτίσει τις μπαταρίες μας από το καλοκαίρι και είμαστε έτοιμοι να ριχτούμε και πάλι στη δουλειά. Φυσικά, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε καλύτερα σε όλα αυτά, χρειαζόμαστε ενέργεια και δύναμη, που ως γνωστόν αντλείται από τη σωστή διατροφή, τη σωματική άσκηση και τον ύπνο. Θα πρέπει λοιπόν να προσέχουμε πολύ καλά τι τροφές καταναλώνουμε, μιας και όσο επιλέγουμε τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά, τόσο πιο υγιεινά και οικονομικά τρώμε. Δες παρακάτω τη λίστα που σου ετοίμασα με τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής του Σεπτεμβρίου που είναι και θρεπτικά και δροσερά!

Φρούτα Σεπτεμβρίου

  • Φραγκόσυκα
  • Σταφύλια

Το σταφύλι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα του Σεπτεμβρίου όχι μόνο για τη γεύση του αλλά και για τις αμέτρητες θεραπευτικές του ιδιότητες. Τα σταφύλια χρησιμοποιούνται στη μαγειρική για την παρασκευή διαφόρων γλυκισμάτων, όπως είναι το γλυκό του κουταλιού, η μαρμελάδα και η κομπόστα. Επιπλέον, από λευκά, μαύρα ή ροζ σταφύλια παράγεται ο μούστος από τον οποίο μπορείτε να φτιάξετε την παραδοσιακή μουσταλευριά  ή και το δικό σας πετιμέζι και πετιμεζόπιτα .Όσοι πάλι θέλουν να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους για γλυκό, η συνταγή μου για την αποξηραμένη σταφίδα είναι η ιδανική!

  • Ροδάκινα

Σπιτική κομπόστα ροδάκινο. Δώστε μεγάλη προσοχή στην αποστείρωση των βάζων και η κομπόστα ροδάκινο θα διατηρηθεί εκτός ψυγείου για πολλούς μήνες! Δείτε πως να αποστειρώσετε σωστά τα βάζα εδώ.

Η πιο εύκολη κομπόστα ροδάκινο: Δείτε τη συνταγή

Το ρόδι αποτελεί μια «υπερτροφή» αφού ένα μεσαίου μεγέθους ρόδι καλύπτει σχεδόν το 50% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C, ενώ παράλληλα είναι πλούσιο σε κάλιο, βιταμίνη Κ και φυλλικό οξύ. Επιστήμονες μάλιστα από την Ελβετία ανακάλυψαν ότι ένα συστατικό του ροδιού δυναμώνει τους μυς και χαρίζει μακροζωία.

Το καθάρισμα του μπορεί να είναι λίγο ζόρικο αλλά η γευστική και διατροφική του αξία θα σας αποζημιώσει. Αφού το καθαρίσετε, μπορείτε να πιείτε το χυμό των σπόρων του ή να τους προσθέσετε στο γιαούρτι, τις σαλάτες, ή ακόμα και για να φτιάξετε σάλτσες για το ψητό σας κρέας. Διαβάστε περισσότερα για το ρόδι, το καθάρισμα, το στύψιμο και τη σωστή συντήρηση του εδώ.

  • Κυδώνια
  • Μήλα

Κριτσανιστό στρούντελ με σοκολάτα και φρούτα εποχής, καραμέλα φουντουκιού, πραλίνα και τραγανό φύλλο κρούστας. Ένα γευστικό γλύκισμα, με αποτέλεσμα μαγικό!

Στρούντελ μήλου με φύλλο κρούστας: Δείτε τη συνταγή
  • Αχλάδια

Σαλάτα με αχλάδια καραμελωμένα, παρμεζάνα και καρύδια. Νόστιμη, με πρωτότυπο συνδυασμό υλικών!

Σαλάτα με αχλάδια, παρμεζάνα και καρύδια : Δείτε τη συνταγή

Λαχανικά Σεπτεμβρίου

Αυτή η παντζαροσαλάτα με γιαούρτι και καρύδια, είναι εντυπωσιακή, έχει υπέροχη γεύση, διαφορετικές υφές και συνοδεύει τέλεια τα αγαπημένα σας πιάτα!

Παντζαροσαλάτα με γιαούρτι και καρύδια: Δείτε τη συνταγή
  • Καρότα
  • Πράσα
  • Πατάτες
  • Κολοκύθα

Σούπα βελουτέ κολοκύθας με μοναδική γεύση και υφή. Εύκολη κι εντυπωσιακή!

βελουτέ κολοκύθας
Βελουτέ ψητής κολοκύθας με κρουτόν και τσιπς μπέικον: Δείτε τη συνταγή

Το βασικό συστατικό του εθνικού μας μουσακά ή αλλιώς το «χαβιάρι του φτωχού» όπως ονομαζόταν παλιά η μελιτζάνα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά ειδικά σε νασουνίνη που βρίσκεται στη φλούδα της και στην οποία οφείλει το μοβ της χρώμα. Πολλοί την κατατάσσουν ανάμεσα στα λαχανικά αλλά για την ακρίβεια είναι ένα φρούτο, μιας και ανήκει στην κατηγορία των μούρων.  Οι μελιτζάνες διαθέτουν φυτικές ίνες ενώ περιέχουν λίγα λιπαρά και κατά συνέπεια συνιστώνται σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα βάρους ή έχουν διαβήτη τύπου 2.

  • Πιπεριές

Οι πιπεριές τουρσί σερβίρονται ως ορεκτικό πλάι σε κρέας, σε σαλάτες αλλά και σε φρυγανισμένο ψωμί με κρέμα τυριού!

ανάμικτα λαχανικά κουνουπιδι τουρσί κσυνταγή
Πιπεριές τουρσί: Δείτε τη συνταγή

Το σπανάκι για πολλούς θεωρείται ανοιξιάτικο λαχανικό, ωστόσο βγαίνει και το φθινόπωρο. Πρόκειται για ένα θαυματουργό λαχανικό για την υγεία μας αφού ενισχύει τα οστά και την καρδιά ενώ προστατεύει και τα μάτια μας από ασθένειες όπως ο καταρράκτης. Πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, το σπανάκι χαρίζει λαμπερό δέρμα και μαλλιά, καθώς και «ατσάλινη» υγεία.

Το φινόκιο ή αλλιώς η ελληνική μαραθόριζα είναι ένα τραγανό σούπερ αρωματικό λαχανικό και τρώγεται και ωμό και μαγειρεμένο. Ταιριάζει πολύ στις σαλάτες και συνοδεύει πολλά ελληνικά πιάτα όπως είναι τα ζυμαρικά, το ριζότο, τα φαγητά κατσαρόλας, τα ψάρια, ενώ συνδυάζεται επίσης με ψητά κρέατα. 

  • Ντομάτες
  • Αγγούρια
  • Αμπελοφάσουλα
  • Μπάμιες
  • Καλαμπόκι

Ένα εύκολο και πεντανόστιμο ντιπ, ιδανικό για νάτσος και κριτσίνια, ή γέμιση σε αραβικές πίτες!

ντιπ καλαμποκιού και λαχανικών
Ντιπ καλαμποκιού και λαχανικών: Δείτε τη συνταγή

Καλή σεζόν και καλή σχολική χρονιά σε όλους!

Διαβάστε τα πάντα για τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής που θα πρέπει να επιλέγουμε ανάλογα με τον μήνα εδώ. Δείτε επίσης παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή συντήρηση κάθε φρούτου και λαχανικού.

https://www.argiro.gr/2019/06/mathe-pos-tha-apothikeveis-sosta-ta-frouta-kai-ta-laxanika/

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται