Μείωσε τη σπατάλη φαγητού: Κράτα τις φλούδες εσπεριδοειδών

Κάθε υλικό που μας προσφέρει η φύση στην εποχή του είναι ένα δώρο για το οποίο έχεις σπαταλήσει χρόνο και χρήμα να το προμηθευτείς. Μην πετάς στα σκουπίδια τίποτα πριν διαβάσεις τις σκέψεις μου για food waste.

Πόσο σίγουροι είστε ότι πρέπει να τα πετάξετε αυτά;

Ρίξτε μια μάτια παρακάτω για να δείτε ότι μπορείτε να αξιοποιήσετε ακόμα και τα κουκούτσια για να φτιάξετε νέες συνταγές.
Να χρησιμοποιείτε πάντα ακέρωτα φρούτα, δηλαδή, φρούτα που δεν έχουν βουτηχτεί σε παραφίνη.
Κρατήστε τις φλούδες εσπεριδοειδών, λεμονόκουπες, πορτοκαλόκουπες, φλούδες γκρέιπ φρούτ, περγαμόντο, νεράτζι, μανταρίνι κλπ και αξιοποίηστε τες.

Στύψατε το χυμό και ετοιμάζεστε να γεμίσετε την σακούλα σκουπιδιών; Πριν το κάνετε, δείτε πως μπορείτε να περιορίσετε το food waste:

Πριν στύψετε τον χυμό, πλύντε καλά τα φρούτα. Αφαιρέστε το ξύσμα του φρούτου. Έχετε πολλές επιλογές:
  1. Η μια είναι να το ανακατέψετε σε μπολ με λίγη ζάχαρη, να το σκεπάσετε και να το βάλετε στο ψυγείο. Θα μετατραπεί σε μια υγρή κρέμα γεμάτη αιθέρια έλαια λεμονιού που θα τα χρησιμοποιήσετε στο επόμενο κέικ, ή στην κρέμα, μαρμελάδα, λικέρ λεμόνι που θα φτιάξετε. Συντηρείται στην κατάψυξη καλά σκεπασμένο και προφυλαγμένο για πολλούς μήνες.
  2. Πάρτε το ξύσμα με το ζέστερ και αποξηράνετέ το ή στεγνώστε το καλά απλωμένο σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Συντηρείται αποξηραμένο, κλεισμένο σε καθαρό αποστειρωμένο βάζο, σε σκοτεινό και δροσερό σημείο για πολλούς μήνες. Χρησιμοποιήστε το για να αρωματίσετε το τσάι σου, για μείγματα μπαχαρικών ακόμα και για το χώρο σας, αλλά και όλα τα γλυκά σας κέικ, κρέμες, παντεσπάνια, παγωτά κλπ.
  3. Αφού στύψετε το χυμό, καθαρίστε με κουτάλι όλη την πούλπα του φρούτου. Χρησιμοποίηστε τη για λίπασμα στα φυτά σου. Τη φλούδα μπορείτε να τη μετατρέψετε σε γλυκό κουταλιού, σε μαρμελάδα ή σε φρουί γλασέ.
  4. Χρησιμοποίηστε τις στυμμένες λεμονόκουπες για να αρωματίσετε το φούρνο σου μετά από ψήσιμο ψαριού ή κρέατος για να εξουδετερώσει τις οσμές. Βάλτε τις λεμονόκουπες στο φούρνο και αφήστε τες να μείνουν για 30’ να βγάλουν τα αρώματα τους και να μοσχοβολήσει η κουζίνα σας λεμόνι, πορτοκάλι, ή γκρέιπ φρουτ.
  5. Μετά το χυμό, μαζέψτε την πούλπα και τα κουκούτσια των φρούτων και βάλτε τα σε τουλπάνι. Φτιάξτε μια μαρμελάδα με την ψιλοκομμένη φλούδα του φρούτου και ρίξτε στη μαρμελάδα το τουλπάνι με τα κουκούτσια και την πούλπα. Είναι και τα δυο πλούσια σε πηκτίνη και θα δέσουν τέλεια με οποιαδήποτε μαρμελάδα και αν φτιάξετε!
  6. Με το χυμό από τα εσπεριδοειδή, μπορείτε να φτιάξετε συμπυκνωμένο χυμό ή παγάκια λεμονιού και να τα συντηρήσετε στην κατάψυξη σε παγοκύστες. Ανά πάσα στιγμή θα έχετε χυμό λεμόνι για τα μαγειρέματα σας ή αντίστοιχα χυμό από αλλά φρούτα, πορτοκάλι, μανταρίνι, γκρέιπ φρούτ, για τις φρουτοσαλάτες, για μαρινάδες ή για ντρέσινγκ στις σαλάτες.
  7. Χρησιμοποιήστε τις φλούδες των εσπεριδοειδών σαν φυσικό αρωματικό χώρου. Ακουμπήστε τες στο καλοριφέρ και αφήστε να αποξηραθούν με την θερμότητα δίνοντας ένα μεθυστικό άρωμα στον χώρο. Τα υπολείμματα από τις αποξηραμένες φλούδες εσπεριδοειδών, βάλτε τα σε αποξηραμένο ποτ πουρί σε μπολ για να έχετε πάντα ένα φυσικό αρωματικό χώρου.
  8. Μαζέψτε σε σακουλάκι όλες τις φλούδες από τα εσπεριδοειδή που χρησιμοποιήσατε μέσα στην εβδομάδα και μετά αφού συγκεντρώσετε αρκετές, φτιάξτε ένα τύπου αμυγδαλωτό – σνακ σε μικρή μπουκιά ή χρησιμοποιήστε τες σε μπάρα ενέργειας με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς.
  9. Μαζέψτε όλες τις φλούδες από τα εσπεριδοειδή που χρησιμοποιείτε και φτιάξτε μοναδικά λικέρ και αφεψήματα γεμάτα πολύτιμα αρώματα και γεύσεις εσπεριδοειδών.
  10. Σε μια κατσαρόλα βάλτε φλούδες εσπεριδοειδών, ξύλο κανέλας, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο και σπόρους κάρδαμο. Γεμίστε με νερό και αφήστε να βράσουν για 5′. Έτσι θα έχετε αρωματίσει τον χώρο και ταυτόχρονα θα έχετε μια βάση για το πιο αρωματικό τσάι του κόσμου. Σκέτο το αφέψημα είναι αντιοξειδωτικό, χαλαρωτικό και το απολαμβάνεις ζεστό ή κρύο σε όλη την διάρκεια της ημέρας.

Μετά από όλες αυτές τις προτάσεις, θα σκεφτείτε διπλά πριν απλώσετε το χέρι προς τον κάδο απορριμμάτων για να ξεφορτωθείτε κάτι τόσο υγιεινό, νόστιμο, με υπέροχο άρωμα, που μπορείτε να αξιοποιήσετε με πολλούς τρόπους και να το μετατρέψετε σε μια νέα συνταγή.

Αξιοποιούμε κάθε δώρο της φύσης σεβόμενοι τον πλανήτη και τα πολύτιμα αγαθά του με συναίσθηση ευθύνης στο μεγάλο σπίτι που μας περιβάλει όλους και έχει ανάγκη από την φροντίδα μας. Ξεκινώντας πάντα από τη μικρή κουζίνα του δικού μας σπιτιού ή της επιχείρησής μας γιατί όλοι μαζί πρέπει και μπορούμε να μηδενίσουμε το food waste!

https://www.argiro.gr/2020/11/meiwse-ti-spatali-fagitou-min-petas-tis-floudes-esperidoeidon/