Πίσω

Πώς να αξιοποιήσετε τις φλούδες φρούτων και λαχανικών

Μην πετάτε τις φλούδες φρούτων & λαχανικών!

Κάθε φορά που καθαρίζετε τη φλούδα από κάποιο φρούτο ή λαχανικό σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί πώς θα μπορούσατε να την αξιοποιήσετε και να μην καταλήξει στον κάδο των σκουπιδιών.

Βέβαια πριν φτάσουμε εκεί θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν μπορούμε να καταναλώσουμε το φρούτο ή το λαχανικό με τη φλούδα του. Μετά από ένα καλό πλύσιμο, ένα μήλο, ένα αχλάδι ή ένα αγγούρι είναι πιο υγιεινό να καταναλώνεται με τη φλούδα τους καθώς η φλούδα περιέχει αρκετές βιταμίνες και φυτικές ίνες, πολύτιμα στοιχεία για τον οργανισμό μας.

Εάν σε κάθε περίπτωση σας περισσεύουν αρκετές φλούδες, αντί να τις πετάξετε μπορείτε να τις αξιοποιήσετε διαφορετικά. Έτσι, θα είστε διπλά κερδισμένοι μιας και θα μειώσετε το περιβαλλοντολογικό σας αποτύπωμα μειώνοντας τα σκουπίδια σας αλλά και θα κάνετε και κάποιο είδος οικονομίας.

Να μερικοί έξυπνοι και αποτελεσματικοί τρόποι να αξιοποιήσετε τις φλούδες φρούτων και λαχανικών.

Οι φλούδες σε συνταγές

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε τρόπους να αξιοποιήσουμε τις φλούδες με καινούργιες συνταγές.

Έτσι, οι φλούδες από τα εσπεριδοειδή γίνονται καταπληκτικά γλυκά κουταλιού αλλά και μαρμελάδες. Με τη χοντρή φλούδα του πορτοκαλιού μπορείτε να φτιάξετε και μοναδικά γλυκίσματα με σοκολάτα!

Μπορείτε επίσης από τις φλούδες των εσπεριδοειδών να φτιάξετε καταπληκτικά αρωματικά έλαια ή αρωματικές σκόνες που θα προσθέσουν αρώματα και γεύση στις συνταγές σας αλλά και στα καρυκεύματα σας. Βλέπε λεμονοπίπερο, αρωματική ζάχαρη κτλ. Μπορείτε επίσης να αποθηκεύσετε το ξύσμα τους και να το χρησιμοποιήσετε την επόμενη φορά που θα χρειαστεί άρωμα ένα κέικ ή τα κουλουράκια σας.

Οι φλούδες από την πατάτα ή την γλυκοπατάτα μπορούν να γίνουν απολαυστικά και υγιεινά τσιπς.

Με τις φλούδες διάφορων λαχανικών μπορείτε να φτιάξετε και ζωμούς που θα δώσουν νοστιμιά και θρεπτικά συστατικά στα μαγειρέματά σας.

Οι φλούδες του μήλου μπορούν να σας βοηθήσουν να φτιάξετε ζελέ.

Διαφήμιση

Φλούδες για την καθαριότητα

Οι φλούδες των εσπεριδοειδών και ιδιαίτερα του λεμονιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ποικίλους τρόπους στο νοικοκυριό. Είναι ένα μαγικό υλικό που βοηθάει στην αφαίρεση των αλάτων, στην αφαίρεση των μυρωδιών, αρωματίζουν και κάνουν ήπια απολύμανση.

Διαφήμιση

Φλούδες φρούτων και λαχανικών για την ομορφιά

Οι φλούδες καθώς περιέχουν αρκετές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία είναι κατάλληλες και για τη χρήση στο πρόσωπο και στο σώμα. Φλούδες πατάτας ή αγγουριού στα μάτια για ξεκούραστο βλέμμα, μάσκα με φλούδα μπανάνας, απολέπιση με φλούδες ροδάκινου ή εσπεριδοειδών. Φλούδες αβοκάντο για ενυδάτωση.

Δείτε ακόμα πώς η συλλογή των φλουδών περιορίζουν το food waste:

Διαφήμιση

Τι θα κάνατε εσείς τις φλούδες φρούτων;

Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται