Φρούτα και λαχανικά ανά εποχή (μήνα μήνα)

Σήμερα χάρη στα θερμοκήπια, αλλά και στις ποικιλίες που καλλιεργούνται, έχουμε την δυνατότητα να απολαμβάνουμε σχεδόν κάθε φρούτο και λαχανικό όλο το χρόνο. Ξέρουμε όλοι όμως πολύ καλά ότι κάθε φρούτο και λαχανικό χρειάζεται συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες και το δικό του χρόνο ωρίμανσης, έχει δηλαδή τη δική του εποχή. Τα εποχιακά λαχανικά και φρούτα έχουν την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, χωρίς να έχουν πριν χρησιμοποιηθεί ορμόνες, φυτοφάρμακα και άλλα χημικά λιπάσματα. Ιδανικά λοιπόν, πρέπει να μαγειρεύουμε και να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά εποχής.

Καλό θα είναι να έχετε κατά νου, πότε είναι η εποχή του κάθε φρούτου, λαχανικού και ζαρζαβατικού, προκειμένου να απολαμβάνετε τα πολύτιμα οφέλη τους, πριν την επόμενη επίσκεψή σας στην λαϊκή, στο μανάβη ή στο σούπερ μάρκετ. Ο παρακάτω κατάλογος θα σας καθοδηγήσει.

Καλοκαίρι


-Ιούνιος

Λαχανικά: Αγγούρι, αβοκάντο, αρακά, βλίτα, κολοκύθι, κρεμμύδι, μελιτζάνα, μαϊντανό, ντομάτα, πιπεριά, πατάτα, ραπανάκι, σκόρδο, σπανάκι, φασολάκια, μελιτζάνα, καλαμπόκι.

Φρούτα: Αχλάδι, βερίκοκο, βύσσινο, κεράσι, καρπούζι, μούσμουλο, καλοκαιρινό πορτοκάλι (Βαλένσια), πεπόνι, ροδάκινο (ορισμένες ποικιλίες), φράουλα

Τον Ιούνιο μπορείτε να φτιάξετε και να ευχαριστηθείτε πραγματικά τα γεμιστά σας

εύκολα γεμιστά με ρύζι
Γεμιστά με ρύζι του πενταλέπτου

-Ιούλιος

Λαχανικά: Αγγούρι, άνηθος, αντίδι, αρακάς, βλίτο, κολοκυθάκι, καρότα, κολοκύθα, φρέσκο κρεμμύδι, λάχανο, μαϊντανός, μάραθος, μαρούλι, μελιτζάνα, μπάμιες, ντομάτα, πιπεριά, παντζάρι, πατάτα, ραπανάκι, ραδίκι, σέλινο, σέσκουλο, σκόρδο, φασολάκια.

Φρούτα: Αχλάδι, βερίκοκο, βύσσινο, κεράσι, καρπούζι, μήλο, πεπόνι, ροδάκινο (ορισμένες ποικιλίες), σύκο, φράουλα.

Τον Ιούλιο πρέπει οπωσδήποτε να τιμήσετε τις φρέσκες μπάμιες, που δεν έχουν καμία σχέση με τις κατεψυγμένες

τουρλού στη γάστρα
Μελιτζάνες τουρλού στη γάστρα με λαδερές μπάμιες 

-Αύγουστος

Λαχανικά: Αγγούρι, άνηθο, αντίδια, βλίτα, καρότο, κολοκύθα, πράσινο κολοκύθι, κρεμμύδι, λάχανο, μαϊντανό, μάραθο, μαρούλι, μελιτζάνα, μπάμιες, ντομάτα, παντζάρι, πατάτα, πιπεριά, ραδίκι, ραπανάκι, σέλινο, σέσκουλο, σκόρδο και φρέσκα φασολάκια.

Φρούτα: Αχλάδι, γκρέιπ φρουτ, δαμάσκηνο, καρπούζι, μήλα, πεπόνι, ροδάκινο, σταφύλι και σύκο.

Το καρπούζι είναι ο βασιλιάς του καλοκαιριού, αλλά τα καλά καρπούζια τα απολαμβάνουμε τον Αύγουστο! Εκτός από σκέτα ή σαν γλυκό του κουταλιού, μπορείτε να το απολαύσετε σε σαλάτες όπως η παρακάτω

σαλάτα με καρπούζι και φέτα
Σαλάτα με καρπούζι και φέτα καρπούζι 

Φθινόπωρο


-Σεπτέμβριος

Λαχανικά: Αγγούρι, άνηθος, αντίδια, βλίτα, καρότο, κολοκυθάκι, κολοκύθα, κρεμμύδια ξερά, λάχανο, μαϊντανό, μελιτζάνες, μπάμιες, ντομάτες, πατάτες, πιπεριές, παντζάρια, ραπανάκια, σέλινο, σέσκουλο, φασολάκια.

Φρούτα: Αχλάδια, δαμάσκηνα, μήλα, καρπούζια, πεπόνια, σταφύλια, σύκα.

Νωπά καρύδια, φιστίκι Αιγίνης

Το Σεπτέμβρη τα σταφύλια είναι στα καλύτερά τους! Φτιάξτε τα οπωσδήποτε γλυκό του κουταλιού αλλά απολαύστε τα και σε συνταγές όπως η παρακάτω

γλυκό ψωμί με καρύδια και σταφύλια
Γλυκό ψωμί με καρύδια και σταφύλια

-Οκτώβριος

Λαχανικά: Αγγούρι, αντίδι, άνηθος, τελευταία βλίτα, κολοκύθι, καρότο, κολοκύθα, κουνουπίδι, λάχανο, μαϊντανός, μαρούλι, μάραθος, μελιτζάνα, μπρόκολο, ντομάτες, παντζάρι, πιπεριές, πράσο, ραδίκια, ραπανάκια, σέλινα, σέσκουλα, σπανάκι, φασολάκια και φινόκιο.

Φρούτα: Αχλάδι, ακτινίδιο, κυδώνι, λωτός, μήλο, ρόδι, σταφύλι.

Αμύγδαλο, καρύδι, ξερά σύκα, σταφίδες.

Τον Οκτώβριο θα βρείτε φρέσκα τρυφερά φασολάκια για να κάνετε τα λαδερά σας.

φασολάκια λαδερά κοκκινιστά
Φασολάκια λαδερά κοκκινιστά 

-Νοέμβριος

Λαχανικά: Αντίδια, καρότο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκι Bρυξελλών, μαρούλι, μπρόκολο, παντζάρι, πατάτα, πράσο, ραδίκια, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, φινόκιο.

Φρούτα: Αχλάδι, γκρέιπ φρουτ, λεμόνι, μανταρίνι, μήλα, πορτοκάλι, ρόδι.

Αμύγδαλο, κάστανα, ξερά σύκα, σταφίδες, φουντούκια.

Τα πρώτα μοσχομυριστά λεμονάκια κάνουν την εμφάνισή τους το Νοέμβρη και μπορείτε να φτιάξετε φανταστικό γλυκό του κουταλιού λεμόνι

γλυκό κουταλιού λεμόνι συνταγη
Γλυκό κουταλιού λεμόνι 

Χειμώνας


-Δεκέμβριος

Λαχανικά: Αντίδι, αβοκάντο, άνηθος, καρότο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Bρυξελλών, μαρούλι, μαϊντανός, μπρόκολο, παντζάρι, πατάτα, πράσο, ραδίκια, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, φινόκιο.

Φρούτα: Αχλάδια, γκρέιπ φρουτ, λεμόνια, μήλα, μανταρίνια, πορτοκάλια.

Αμύγδαλο, κάστανο, ξερά σύκο, σταφίδα, φουντούκι.

Από τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια, ποτέ δε λείπει μια συνταγή με κάστανα όπως η παρακάτω

χοιρινη πανσέτα γεμιστή με δαμάσκηνα και κάστανα
Χοιρινή πανσέτα γεμιστή με δαμάσκηνα και κάστανα 

-Ιανουάριος

Λαχανικά: Άνηθος, αβοκάντο, κουνουπίδι, καρότα, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, μαρούλι, μαϊντανός, μπρόκολο, παντζάρι, πράσο, ραδίκι, ράπα, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, φινόκιο.

Φρούτα: Γκρέιπ φρουτ, λεμόνι, μανταρίνι, μήλο, πορτοκάλι.

Αμύγδαλο, καρύδι, κάστανο, σταφίδα.

Με τα λαχανικά του Ιανουαρίου μπορείτε να φτιάξετε ένα τέλειο ογκρατέν όπως το παρακάτω

κουνουπίδι και μπρόκολο ογκρατέν συνταγη
Κουνουπίδι και μπρόκολο ογκρατέν

-Φεβρουάριος

Λαχανικά: Αγκινάρα, αβοκάντο, άνηθος, αντίδια, καρότο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκι Βρυξελλών, μαϊντανός, μαρούλι, μπρόκολο, παντζάρι, πράσο, ραδίκι, ράπα, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, φινόκιο.

Φρούτα: Γκρέιπ φρουτ, λεμόνι, μανταρίνι, μήλο ψυγείου (συγκομιδή Οκτωβρίου), πορτοκάλι.

Αμύγδαλο, καρύδι, κάστανο, σταφίδα.

Με τα φρούτα του Φεβρουαρίου φτιάξτε οπωσδήποτε τη μαρμελάδα εσπεριδοειδών

μαρμελάδα εσπεριδοειδών με εσπεριδοειδή συνταγη
Μαρμελάδα εσπεριδοειδών 

Άνοιξη


-Μάρτιος

Λαχανικά: Αγκινάρα, αβοκάντο, άνηθος, αντίδια, αρακάς, καρότο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκι Βρυξελλών, μαϊντανός, μαρούλι, μπρόκολο, πατζάρι, πράσο, ραδίκι, ράπα, ραπανάκι, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, σπαράγγι λευκό και πράσινο, φινόκιο.

Φρούτα: Λεμόνι, μανταρίνι, μήλο ψυγείου.

Αν σας αρέσουν τα σπαράγγια, ο Μάρτιος είναι ο μήνας που θα τα απολαύσετε στο έπακρο

ριζότο με γαρίδες συνταγη
Ριζότο με σπαράγγια και γαρίδες

-Απρίλιος

Λαχανικά: Αγκινάρα, αβοκάντο, άνηθος, αρακάς, καρότο, κουνουπίδι, φρέσκα κρεμμυδάκια, πράσινο κολοκύθι, κουκιά, λάχανο, λαχανάκι Βρυξελλών, μαϊντανός, μαρούλι, μπρόκολο, πατζάρι, πράσο, ραδίκι, ράπα (τελευταία), σπαράγγι, σέσκουλο, σπανάκι.

Φρούτα: Λεμόνι, μανταρίνι, μήλο ψυγείου, πορτοκάλι.

Τα παντζάρια τον Απρίλιο είναι στα καλύτερά τους, γι’ αυτό εκμεταλλευτείτε τα και φτιάξτε υπέροχες σαλάτες όπως η παρακάτω

ψητά παντζάρια σαλάτα
Ψητά παντζάρια σαλάτα 

-Μάιος

Λαχανικά: Αβοκάντο, ντομάτα, πρώιμο αγγούρι, βλίτα, μαρούλι, πατζάρι, πιπεριά, ραδίκι, ραπανάκι, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, σπαράγγι και φασολάκια, μπρόκολο (τελευταία), κολοκύθι, μελιτζάνα.

Φρούτα: Βερίκοκο, κεράσι, μούσμουλο, καλοκαιρινό πορτοκάλι (Βαλένσια), πρώιμο πεπόνι, φράουλα.

Ο Μάιος είναι ο μήνας της φράουλας!

3 συνταγές με φράουλες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
3 Φανταστικές συνταγές με φράουλες

Πατήστε στο παρακάτω κουμπάκι για να αποθηκεύσετε ή να τυπώσετε τον οδηγό και να ξέρετε πάντα, ποια φρούτα και λαχανικά είναι της εποχής.

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το αρχείο

Όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε (και να γράφουμε) περισσότερα από ό,τι ο καθένας μόνος του.

Σας Προτείνουμε