Τις κρύες ημέρες του χειμώνα, και δεν πιστεύω να διαφωνήσει κανένας, ένα πιάτο ζεστής σούπας είναι το ιδανικό. Επειδή θέλουμε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας με περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, οι σούπες είναι η πιο κατάλληλη επιλογή.
Μια πολύ αγαπημένη εκδοχή της παραδοσιακής σούπας είναι η βελουτέ που πέρα από ένα comfort food, αποτελεί ταυτόχρονα και μία πολύ ωραία επιλογή για πρώτο πιάτο στα τραπέζια μας.
Βελουτέ είναι ο γαλλικός όρος για μία σούπα που παραδοσιακά δένει με κρόκους αυγού, βούτυρο ή και κρέμα γάλακτος, αν και τα τελευταία χρόνια αναφέρεται σε σούπες που δένουν αποκλειστικά με βούτυρο ή και κρέμα γάλακτος. Ο όρος στα γαλλικά σημαίνει “βελούδο” και χαρακτηρίζει την υφή της σούπας.
Οι σούπες βελουτέ δημιουργούνται κυρίως από λαχανικά, όσπρια ή και άλλα υλικά όπως είναι τα κάστανα.
Ο βασικός τρόπος για να δημιουργήσουμε τη δική μας σούπα βελουτέ είναι να βράσουμε μέχρι να μαλακώσουν τα βασικά υλικά μας στο ζωμό τους και στη συνέχεια να πολτοποιηθούν μαζί με όσο ζωμό από την κατσαρόλα θέλουμε, έτσι ώστε να σχηματιστεί η λεία και βελούδινη σούπα που επιθυμούμε. Η λογική είναι πολύ απλή και για αυτό σας προτείνω να τη δοκιμάσετε άμεσα.
Διαφορές
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της παχύρρευστης σούπας και της βελουτέ; Υπάρχουν γενικά δύο διαφορετικοί τύποι παχύρρευστης σούπας
Η σούπα βελουτέ με βάση την κρέμα βελούδου και «δένουν» με την τεχνική του ρου ενώ οι σούπες πουρέ. Βασίζονται σε πουρέ του κύριου συστατικού για το δέσιμο της σούπας.