Παραδοσιακή μαγειρίτσα μυρίζουν όλα τα σπίτια, σε όλη την Ελλάδα, τη βραδιά της Ανάστασης. Η παραδοσιακή μαγειρίτσα δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι όπου υπάρχουν Έλληνες. Το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ, μετά την Ανάσταση, οι νοικοκυρές σερβίρουν τη μαγειρίτσα, αχνιστή και λαχταριστή. Σε κάθε περιοχή της Ελλάδας η μαγειρίτσα έχει πολλές παραλλαγές. Όμως γιατί φτιάχνουμε παραδοσιακή μαγειρίτσα κάθε χρόνο το Πάσχα και τι συμβολίζει;
Παραδοσιακή μαγειρίτσα και Πάσχα: Το έθιμο ανά την Ελλάδα και οι παραλλαγές του
Η παραδοσιακή μαγειρίτσα
Το έθιμο της μαγειρίτσας
Τη βραδιά της Ανάστασης ουσιαστικά τελειώνει η μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής, που ξεκίνησε την Καθαρή Δευτέρα. Στο σύνολο της, η μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής πριν το Πάσχα, διαρκεί για 48 ημέρες και όχι για 40 όπως υπονοεί το όνομα της!
Μετά, λοιπόν, από μία μακρά περίοδο νηστείας από ζωικά προϊόντα, πρέπει σταδιακά να επανέλθουμε στην κρεατοφαγία. Η μετάβαση από την Σαρακοστιανή νηστεία στην κρεατοφαγία του Πάσχα, πρέπει να γίνει σταδιακά.
Η παραδοσιακή μαγειρίτσα και οι παραλλαγές της
Η παραδοσιακή μαγειρίτσα είναι η ιδανική επιλογή για την μετάβαση από την απόλυτη νηστεία στην κρεατοφαγία. Στην ουσία πρόκειται για μια πηχτή σούπα με εντόσθια, χόρτα και βότανα. Είναι δηλαδή η ιδανική επιλογή για να επανέλθει και να συνηθίσει σταδιακά ο οργανισμός από την νηστεία στην κρεατοφαγία του Πάσχα.
Η μαγειρίτσα περιλαμβάνει τα εντόσθια και την συκωταριά του αρνιού ή του κατσικιού. Άλλοτε έχει ρύζι και άλλοτε όχι. Γίνεται λεμονάτη ή κοκκινιστή.
Σε πολλές περιοχές, η μαγειρίτσα σερβίρεται σκέτη και σε άλλες με αυγολέμονο και μπόλικο άνηθο.
Άλλες φορές έχει ρύζι κι άλλες όχι η κερκυραϊκή μαγειρίτσα. Εξαρτάται πάντα από την περιοχή και τις συνήθειες του κάθε τόπου.
Περίφημη είναι και η μαγειρίτσα με κεφαλάκι που φτιάχνουμε στα νησιά.
Σε πολλές περιοχές, η μαγειρίτσα αντικαθίσταται από σούπα με αρνί ή κατσίκι, χόρτα και βότανα και στην ουσία το αυγολέμονο αντικαθίσταται από σκέτο γιαούρτι ή γιαούρτι με λεμόνι, το λεγόμενο γιαουρτολέμονο.
Αυτή η προσθήκη, η οποία είναι πεντανόστιμη, δίνει μια κρεμώδη υφή και δροσερή γεύση στην μαγειρίτσα, αφού σερβίρεται με μπόλικο δυόσμο. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή την γεύση που δοκίμασα κάποτε στην Μεγαλόπολη Αρκαδίας, ένα βράδυ της Ανάστασης, πριν από αρκετά χρόνια. Όμως, μαγειρίτσα φτιάχνουν σε όλη την Ελλάδα και από περιοχή σε περιοχή θα δούμε πολλές παραλλαγές.
Επίσης η νηστίσιμη μαγειρίτσα με μανιτάρια, μία vegan συνταγή, για όσους κάνουν vegan διατροφή, τα τελευταία χρόνια βρίσκει θέση ολοένα και σε περισσότερα τραπέζια. Είναι ελαφριά είναι πεντανόστιμη και σίγουρα είναι ένα υγιεινό πιάτο που προτιμάται από πολύ κόσμο.
Παραδοσιακή μαγειρίτσα τρώμε μόνο το Πάσχα;
Σε πολλές περιοχές, η μαγειρίτσα φτιάχνεται σαν φαγητό κυριακάτικο όλο τον χρόνο και όχι μόνο το Πάσχα. Για παράδειγμα, στην περιοχή της Φωκίδας, η μαγειρίτσα είναι ένα φαγητό που γίνεται αρκετές φορές μέσα στον χρόνο κι όχι μόνο το Πάσχα. Ομολογώ ότι όταν έφαγα μαγειρίτσα σε οικογενειακό τραπέζι, σε άσχετη με το Πάσχα χρονική περίοδο, στη Φωκίδα, μου ξένισε η ιδέα. Ως νησιώτισσα, μαγειρίτσα παραδοσιακά φτιάχνουμε μόνο 1 φορά τον χρόνο κι η διαπίστωση αυτή μου άρεσε γιατί λατρεύω την μαγειρίτσα. Γι’ αυτό κι εδώ σας έχω όλα τα μυστικά και τις οδηγίες για το πώς να φτιάξετε την καλύτερη μαγειρίτσα.
Ετοιμάστε το παραδοσιακό πασχαλινό τραπέζι με όλα τα όμορφα και ιδιαίτερα έθιμα της ελληνικής κουζίνας και διατηρήστε την παράδοση μας. Γιατί αυτή είναι που μας ξεχωρίζει σαν λαό.
Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση με υγεία!