Η παραδοσιακή μαγειρίτσα είναι η ιδανική επιλογή για την μετάβαση από την απόλυτη νηστεία στην κρεατοφαγία. Στην ουσία πρόκειται για μια πηχτή σούπα με εντόσθια, χόρτα και βότανα. Είναι δηλαδή η ιδανική επιλογή για να επανέλθει και να συνηθίσει σταδιακά ο οργανισμός από την νηστεία στην κρεατοφαγία του Πάσχα.
Η μαγειρίτσα περιλαμβάνει τα εντόσθια και την συκωταριά του αρνιού ή του κατσικιού. Άλλοτε έχει ρύζι και άλλοτε όχι. Γίνεται λεμονάτη ή κοκκινιστή.
Σε πολλές περιοχές, η μαγειρίτσα σερβίρεται σκέτη και σε άλλες με αυγολέμονο και μπόλικο άνηθο.
Άλλες φορές έχει ρύζι κι άλλες όχι η κερκυραϊκή μαγειρίτσα. Εξαρτάται πάντα από την περιοχή και τις συνήθειες του κάθε τόπου.
Περίφημη είναι και η μαγειρίτσα με κεφαλάκι που φτιάχνουμε στα νησιά.
Σε πολλές περιοχές, η μαγειρίτσα αντικαθίσταται από σούπα με αρνί ή κατσίκι, χόρτα και βότανα και στην ουσία το αυγολέμονο αντικαθίσταται από σκέτο γιαούρτι ή γιαούρτι με λεμόνι, το λεγόμενο γιαουρτολέμονο.
Αυτή η προσθήκη, η οποία είναι πεντανόστιμη, δίνει μια κρεμώδη υφή και δροσερή γεύση στην μαγειρίτσα, αφού σερβίρεται με μπόλικο δυόσμο. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή την γεύση που δοκίμασα κάποτε στην Μεγαλόπολη Αρκαδίας, ένα βράδυ της Ανάστασης, πριν από αρκετά χρόνια. Όμως, μαγειρίτσα φτιάχνουν σε όλη την Ελλάδα και από περιοχή σε περιοχή θα δούμε πολλές παραλλαγές.
Επίσης η νηστίσιμη μαγειρίτσα με μανιτάρια, μία vegan συνταγή, για όσους κάνουν vegan διατροφή, τα τελευταία χρόνια βρίσκει θέση ολοένα και σε περισσότερα τραπέζια. Είναι ελαφριά είναι πεντανόστιμη και σίγουρα είναι ένα υγιεινό πιάτο που προτιμάται από πολύ κόσμο.