Γαλακτομπουρεκο – galaktompoureko

Το galaktompoureko ή galaktoboureko είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό με αφράτη κρέμα και τραγανά σιροπιαστά φύλλα κρούστας.

Και ποιος δεν ξέρει το καλύτερο κρεμώδες γλυκό άλλωστε! Το galaktompoureko ή galaktoboureko που έχει ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ένα από τα παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκα ταψιου, που αποτελείται κυρίως από τραγανα φυλλα, κρεμα αφράτη και σιρoπι. Υπάρχουν διάφορες συνταγες και τρόποι παρασκευής. Η συνταγη για γαλακτομπουρεκο έχει και την παραδοσιακή της εκδοχή και πιο εναλλακτικές. Επίσης έχουμε αυτό το γλυκό στο ταψι που το κόβουμε σε κομμάτια καθώς και σε ατομική μερίδα. Δηλαδή με τα ίδια υλικά φτιάχνουμε επαγγελματικη συνταγη για γαλακτομπουρεκο πολιτικο. Τα μικρά γαλακτομπουρεκα είναι μερίδες τυλιγμένες σε φύλλο γεμιστές με μπόλικη κρέμα.

Ένα επιδόρπιο, που χαρακτηρίζεται από την πλούσια κρέμα με τραγανά φύλλα και σιροπι με νότες λεμονιού και κανελας. Η αλήθεια είναι ότι όσες φορές έχω φτιάξει μενού σε εκδηλώσεις στο εξωτερικό, όταν οι καλεσμένοι βλέπουν τη λέξη galaktompoureko ανυπομονούν όλοι να το δοκιμάσουν!

Παρόλο που η καταγωγή του δεν είναι ξεκάθαρη, είναι ένα χαρακτηριστικό γλυκό της ελληνικής κουζίνας. Το galaktompoureko ή galaktoboureko είναι γλυκο που λατρεύεται σε όλο τον κόσμο. Πολύ συχνά βλέπουμε στο εξωτερικό αναφορές σε μεγάλα περιοδικά αλλά και στο διαδίκτυο για τη συνταγή galaktompoureko ή galaktoboureko. Μάλιστα, κάποιοι επώνυμοι σεφ, έχουν αποδομήσει τη συνταγή και στο μενού τους βλέπουμε αποδομημένο galaktompoureko ή galaktoboureko!

Από τα πιο διάσημα και ταξιδεμένα γλυκα, είναι κυρίως γλυκό των γιορτών. Πασχα, Χριστουγεννα, Αποκριες, ονομαστικές εορτές, είναι συνταγή που δεν λείπει από κανένα ελληνικό σπίτι

Μερικές δεκαετίες πριν το κρεμώδες γλυκο ήταν το καλό γλυκό των ζαχαροπλαστείων.

Όποια συνταγη για γαλακτομπουρεκο κι αν φτιάξουμε σπίτι μας μόλις βγει από το φούρνο κρατσανιστό και πολύ μυρωδάτο με ανάλαφρη κρεμα και σιροπι τόσο ώστε να ποτίσει το φύλλα και να μην μείνει καθόλου υγρασία στον πάτο του ταψιού θα έλεγα πως είναι το κάτι άλλο.
Άλλωστε αυτή είναι και η επιτυχία του γλυκού. Να ψηθεί σωστά, να παραμείνει αφράτη η κρεμα του, να γίνουν τραγανά τα φύλλα και να ρουφήξουν σωστά το σιροπι μέχρι μέσα. Έτσι τα φύλλα κρούστας του γλυκού παραμένουν ζουμερά και τραγανά και αφού κρυώσει!
Πολλές οι θερμίδες του ανά κομμάτι, όπως φυσικά και σε όλα τα σιροπιαστά γλυκα.
Το καλύτερο γλυκο με την τρεμουλιαστή κρεμα του σερβίρεται κατά προτίμηση ζεστό πασπαλίζοντας το με λίγη κανελα και οι πιο τολμηροί το προτιμούν με μια μπάλα παγωτό καϊμάκι. Δοκιμάστε την επαγγελματικη συνταγη για γαλακτομπουρεκο πολιτικο και θα πάθετε πλάκα!

Η ποιότητα των υλικών κάνει την διαφορά

Πρέπει τα υλικά να είναι αρίστης ποιότητας τα φυλλα κρουστας ή το κανταιφι, το αγνό βουτυρο και το φρέσκο γαλα, αυτά είναι που κάνουν την διαφορά.
Η συνταγη για γαλακτομπουρεκο φτιάχνεται με λεπτά φύλλα κρούστας που είναι ιδανικά για γλυκά ταψιού όπως πορτοκαλοπιτα, μπακλαβας, γαλατοπιτα κλπ.
Γίνεται τραγανό και ζουμερό. Το αγνό βουτυρο ή αλλιώς καθαρό βουτυρο βοηθούν στην τραγανότητα και το διαχωρισμό σε στρώσεις. Τα φύλλα δηλαδή γίνονται αδιάβροχα με την επάλειψη του βουτύρου. Ειδικά αν αντί για φυλλο κρουστας βάλεις κανταιφι, τότε θα πρέπει να το ανοίξεις καλά και να ξεχωρίσεις κάθε ίνα για το γλυκό με φυλλο κανταΐφι.
Και αν το ψήσεις σωστά τότε τα φύλλα του παραμένουν φρέσκα και τραγανά για περισσότερο  διάστημα.

Καλό βουτύρωμα στα φύλλα για τραγανό galaktompoureko

Τα φύλλα πρέπει να βουτυρωθούν πολύ καλά ένα προς ένα και σε όλη την επιφάνεια με ένα πινέλο, για να ψηθούν σωστά κ να γίνουν τραγανά. Γι’ αυτό μην λυπηθείτε το καλό βουτύρωμα.
Το βουτυρο στα γλυκά ταψιού δίνει μοναδική γεύση. Γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέξετε ένα φρέσκο και αρωματικό αγνο βουτυρο. Όταν φτιάχνω το galaktoboureko η μυρωδιά του βουτύρου, μια μαμαδίστικη ευωδιά που θυμάμαι από την παιδική μου ηλικία ακόμα και σήμερα με τρελαίνει. Ανήκει στις μυρωδιές των γιορτών όπως τα μελομακαρονα, οι κουραμπιεδες, ο μπακλαβας που αποτυπώθηκαν στη μνήμη μου και ακόμα η χαρακτηριστική μυρωδιά του φρεσκοψημένο γαλακτομπούρεκου με λιγώνει και με ταξιδεύει νοητά.
Το galaktoboureko χαρακτηρίζεται από την πλούσια σιμιγδαλένια κρεμα που είναι πολύ αφράτη και τρέμει και δίνει αυτή την χαρακτηριστική κοκκώδη υφή της σιμιγδαλόκρεμας, το τραγανό και βουτυρένιο φύλλο και το σιροπι να δένει απόλυτα με το υπόλοιπο γλυκό. Συχνά αρωματίζουμε την κρεμα με βανιλια ή ξύσμα λεμονιού
Πολλοί επίσης χρησιμοποιούν κανeλα στο σιροπι. Για την κρεμα, η οποία γίνεται συνήθως με ψιλο σιμιγδαλι (εγώ με σιμιγδαλι την φτιάχνω αφού το αλευρι δίνει αμυλώδη γεύση και σφιχτή κολώδη υφή) θα πρέπει στην παρασκευή της στην κατσαρολα να μην πήξει πολύ γιατί το δέσιμο της κρεμας συνεχίζεται και στον φούρνο όταν ψήνουμε το galaktoboureko.
Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν αγαπάει το σφιχτό galaktompoureko με συμπαγή αμυλώδη κρεμα. Όλοι θέλουν μια άφατη κρεμα με σιμιγδάλι μέσα στα φύλλα κρούστας.

Σιροπι για galaktompoureko

Το σιρoπι παρασκευάζεται από ζαχαρη και νερο και το αρωματίζουν με λεμονι, κανελα, ή βανιλια.
Το σιροπι γίνεται στην αρχή για να κρυώσει ώστε να σιροπιάσουμε το καυτό galaktompoureko μόλις βγει από το φούρνο είτε είναι με φυλλο κρουστας είτε είναι με άλλο φύλλο.

Ταψι για το galaktompoureko

Το σωστό μέγεθος ταψιού για αυτό το γλυκό είναι πολύ σημαντικό. Αν βάλεις μεγάλο ταψι τότε δεν θα έχεις πλούσια στρώση κρέμας γιατί θα απλωθεί πολύ η κρεμα ώστε να καλύψει την επιφάνεια του ταψιού.
Αν βάλεις μικρότερο ταψι τότε δεν θα ψηθεί σωστά και δεν θα σιροπιαστεί σωστά. Επίσης θα έχεις δυσανάλογη κρεμα σε σχέση με τα φύλλα.
Το galaktoboureko αφού το στήσεις στο ταψι πρέπει οπωσδήποτε να το χαράξεις στην επιφάνεια. Έτσι όλη η υγρασία της κρέμας για την επαγγελματικη συνταγη για γαλακτομπουρεκο πολιτικο θα εξατμίζεται με το ψήσιμο και τα φύλλα θα ψηθούν σωστά ,ομοιόμορφα μέχρι μέσα ακόμα και τα κάτω κάτω στη βάση του γαλακτομπούρεκου και θα γίνουν πολύ τραγανά. Ένα απαλό ράντισμα στην επιφάνεια του γαλακτομπούρεκου με λίγες σταγόνες νερό θα βοηθήσει τα φύλλα κρούστας στο ψήσιμο να κρατήσουν το σχήμα τους.

Κρεμα

Η κρεμα αρωματίζεται με λεμονι και βανιλια. Δεν πρέπει να είναι πολύ γλυκιά γιατί μετά θα μπει το σιροπι. Το ξυσμα λεμονι ή η φλούδα λεμονιού όμως κάνουν την διαφορά στο γλυκο. Βέβαια, πολλοί προτιμούν να αρωματίζουν με πορτοκαλι. Το γαλα και τα αυγα πρέπει να είναι ολόφρεσκα. Η κρεμα δεν πρέπει να βράσει πολύ. Μόλις κοχλάσει την αποσύρουμε και την αφήνουμε να κρυώσει. Ποτέ μην βάλεις μια καυτή κρεμα μέσα σε φύλλα κρούστας. Αν θέλεις το καλύτερο αποτέλεσμα η επαγγελματικη συνταγη για πολιτικο γαλακτομπουρεκο είναι εγγύηση με όλα τα μυστικά του.

Δείτε παρακάτω την παραδοσιακή μου συνταγή για galaktoboureko!