Το γαλακτομπούρεκο είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό με αφράτη κρέμα και τραγανά σιροπιαστά φύλλα κρούστας.
Και ποιος δεν ξέρει το καλύτερο κρεμώδες γλυκό άλλωστε! Το galaktompoureko ή galaktoboureko όπως το αποκαλούν στο εξωτερικό έχει ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι ένα από τα παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά ταψιού, που αποτελείται κυρίως από τραγανά φύλλα, κρέμα αφράτη και σιρoπι. Υπάρχουν διάφορες συνταγές και τρόποι παρασκευής. Η συνταγή για γαλακτομπούρεκο έχει και την παραδοσιακή της εκδοχή και πιο εναλλακτικές. Επίσης έχουμε αυτό το γλυκό στο ταψί που το κόβουμε σε κομμάτια καθώς και σε ατομική μερίδα. Δηλαδή με τα ίδια υλικά φτιάχνουμε επαγγελματική συνταγή για γαλακτομπούρεκο πολίτικο. Τα μικρά γαλακτομπούρεκα είναι μερίδες τυλιγμένες σε φύλλο γεμιστές με μπόλικη κρέμα.
Ένα επιδόρπιο, που χαρακτηρίζεται από την πλούσια κρέμα με τραγανά φύλλα και σιρόπι με νότες λεμονιού και κανέλας. Η αλήθεια είναι ότι όσες φορές έχω φτιάξει μενού σε εκδηλώσεις στο εξωτερικό, όταν οι καλεσμένοι βλέπουν τη λέξη galaktompoureko ανυπομονούν όλοι να το δοκιμάσουν!
Παρόλο που η καταγωγή του δεν είναι ξεκάθαρη, είναι ένα χαρακτηριστικό γλυκό της ελληνικής κουζίνας. Είναι γλυκό που λατρεύεται σε όλο τον κόσμο. Πολύ συχνά βλέπουμε στο εξωτερικό αναφορές σε μεγάλα περιοδικά αλλά και στο διαδίκτυο για τη συνταγή. Μάλιστα, κάποιοι επώνυμοι σεφ, έχουν αποδομήσει τη συνταγή και στο μενού τους βλέπουμε αποδομημένο γαλακτομπούρεκο!
Από τα πιο διάσημα και ταξιδεμένα γλυκά, είναι κυρίως γλυκό των γιορτών. Πάσχα, Χριστούγεννα, Απόκριες, ονομαστικές εορτές, είναι συνταγή που δεν λείπει από κανένα ελληνικό σπίτι