Πίσω

Γαλακτομπούρεκο – galaktompoureko

Το γαλακτομπούρεκο είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό με αφράτη κρέμα και τραγανά σιροπιαστά φύλλα κρούστας.
Και ποιος δεν ξέρει το καλύτερο κρεμώδες γλυκό άλλωστε! Το galaktompoureko ή galaktoboureko όπως το αποκαλούν στο εξωτερικό έχει ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι ένα από τα παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά ταψιού, που αποτελείται κυρίως από τραγανά φύλλα, κρέμα αφράτη και σιρoπι. Υπάρχουν διάφορες συνταγές και τρόποι παρασκευής. Η συνταγή για γαλακτομπούρεκο έχει και την παραδοσιακή της εκδοχή και πιο εναλλακτικές. Επίσης έχουμε αυτό το γλυκό στο ταψί που το κόβουμε σε κομμάτια καθώς και σε ατομική μερίδα. Δηλαδή με τα ίδια υλικά φτιάχνουμε επαγγελματική συνταγή για γαλακτομπούρεκο πολίτικο. Τα μικρά γαλακτομπούρεκα είναι μερίδες τυλιγμένες σε φύλλο γεμιστές με μπόλικη κρέμα.

Ένα επιδόρπιο, που χαρακτηρίζεται από την πλούσια κρέμα με τραγανά φύλλα και σιρόπι με νότες λεμονιού και κανέλας. Η αλήθεια είναι ότι όσες φορές έχω φτιάξει μενού σε εκδηλώσεις στο εξωτερικό, όταν οι καλεσμένοι βλέπουν τη λέξη galaktompoureko ανυπομονούν όλοι να το δοκιμάσουν!

Παρόλο που η καταγωγή του δεν είναι ξεκάθαρη, είναι ένα χαρακτηριστικό γλυκό της ελληνικής κουζίνας. Είναι γλυκό που λατρεύεται σε όλο τον κόσμο. Πολύ συχνά βλέπουμε στο εξωτερικό αναφορές σε μεγάλα περιοδικά αλλά και στο διαδίκτυο για τη συνταγή. Μάλιστα, κάποιοι επώνυμοι σεφ, έχουν αποδομήσει τη συνταγή και στο μενού τους βλέπουμε αποδομημένο γαλακτομπούρεκο!

Από τα πιο διάσημα και ταξιδεμένα γλυκά, είναι κυρίως γλυκό των γιορτών. Πάσχα, Χριστούγεννα, Απόκριες, ονομαστικές εορτές, είναι συνταγή που δεν λείπει από κανένα ελληνικό σπίτι

Μερικές δεκαετίες πριν το κρεμώδες γλυκό ήταν το καλό γλυκό των ζαχαροπλαστείων.
Όποια συνταγή για γαλακτομπούρεκο κι αν φτιάξουμε σπίτι μας μόλις βγει από το φούρνο κρατσανιστό και πολύ μυρωδάτο με ανάλαφρη κρέμα και σιρόπι τόσο ώστε να ποτίσει το φύλλα και να μην μείνει καθόλου υγρασία στον πάτο του ταψιού θα έλεγα πως είναι το κάτι άλλο.

Άλλωστε αυτή είναι και η επιτυχία του γλυκού. Να ψηθεί σωστά, να παραμείνει αφράτη η κρέμα του, να γίνουν τραγανά τα φύλλα και να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι μέχρι μέσα. Έτσι τα φύλλα κρούστας του γλυκού παραμένουν ζουμερά και τραγανά και αφού κρυώσει!

Πολλές οι θερμίδες του ανά κομμάτι, όπως φυσικά και σε όλα τα σιροπιαστά γλυκά.
Το καλύτερο γλυκό με την τρεμουλιαστή κρέμα του σερβίρεται κατά προτίμηση ζεστό πασπαλίζοντας το με λίγη κανέλα και οι πιο τολμηροί το προτιμούν με μια μπάλα παγωτό καϊμάκι. Δοκιμάστε την επαγγελματική συνταγή για γαλακτομπούρεκο πολίτικο και θα πάθετε πλάκα!

Η ποιότητα των υλικών κάνει την διαφορά

Πρέπει τα υλικά να είναι αρίστης ποιότητας τα φύλλα κρούστας ή το κανταίφι, το αγνό βούτυρο και το φρέσκο γάλα, αυτά είναι που κάνουν την διαφορά.
Η συνταγή για γαλακτομπούρεκο φτιάχνεται με λεπτά φύλλα κρούστας που είναι ιδανικά για γλυκά ταψιού όπως πορτοκαλόπιτα, μπακλαβάς, γαλατόπιτα κλπ.
Γίνεται τραγανό και ζουμερό. Το αγνό βούτυρο ή αλλιώς καθαρό βούτυρο βοηθούν στην τραγανότητα και το διαχωρισμό σε στρώσεις. Τα φύλλα δηλαδή γίνονται αδιάβροχα με την επάλειψη του βουτύρου. Ειδικά αν αντί για φύλλο κρούστας βάλεις κανταίφι, τότε θα πρέπει να το ανοίξεις καλά και να ξεχωρίσεις κάθε ίνα για το γλυκό με φύλλο κανταΐφι.
Και αν το ψήσεις σωστά τότε τα φύλλα του παραμένουν φρέσκα και τραγανά για περισσότερο  διάστημα.

Καλό βουτύρωμα στα φύλλα για τραγανό γαλακτομπούρεκο

Τα φύλλα πρέπει να βουτυρωθούν πολύ καλά ένα προς ένα και σε όλη την επιφάνεια με ένα πινέλο, για να ψηθούν σωστά κ να γίνουν τραγανά. Γι’ αυτό μην λυπηθείτε το καλό βουτύρωμα.
Το βούτυρο στα γλυκά ταψιού δίνει μοναδική γεύση. Γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέξετε ένα φρέσκο και αρωματικό αγνό βούτυρο. Όταν φτιάχνω  η μυρωδιά του βουτύρου, μια μαμαδίστικη ευωδιά που θυμάμαι από την παιδική μου ηλικία ακόμα και σήμερα με τρελαίνει. Ανήκει στις μυρωδιές των γιορτών όπως τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες, ο μπακλαβάς που αποτυπώθηκαν στη μνήμη μου και ακόμα η χαρακτηριστική μυρωδιά του φρεσκοψημένο γαλακτομπούρεκου με λιγώνει και με ταξιδεύει νοητά.

Το γαλακτομπούρεκο χαρακτηρίζεται από την πλούσια σιμιγδαλένια κρέμα που είναι πολύ αφράτη και τρέμει και δίνει αυτή την χαρακτηριστική κοκκώδη υφή της σιμιγδαλόκρεμας, το τραγανό και βουτυρένιο φύλλο και το σιρόπι να δένει απόλυτα με το υπόλοιπο γλυκό. Συχνά αρωματίζουμε την κρέμα με βανίλια ή ξύσμα λεμονιού

Πολλοί επίσης χρησιμοποιούν κανeλα στο σιρόπι. Για τη κρέμα, η οποία γίνεται συνήθως με ψιλό σιμιγδάλι (εγώ με σιμιγδάλι την φτιάχνω αφού το αλεύρι δίνει αμυλώδη γεύση και σφιχτή κολώδη υφή) θα πρέπει στην παρασκευή της στην κατσαρόλα να μην πήξει πολύ γιατί το δέσιμο της κρέμας συνεχίζεται και στον φούρνο όταν ψήνουμε το galaktoboureko.
Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν αγαπάει το σφιχτό galaktompoureko με συμπαγή αμυλώδη κρέμα. Όλοι θέλουν μια άφατη κρέμα με σιμιγδάλι μέσα στα φύλλα κρούστας.

Σιρόπι για γαλακτομπούρεκο

Το σιρoπι παρασκευάζεται από ζάχαρη και νερό και το αρωματίζουν με λεμόνι, κανέλα, ή βανίλια.
Το σιρόπι γίνεται στην αρχή για να κρυώσει ώστε να σιροπιάσουμε το καυτό γαλακτομπούρεκο μόλις βγει από το φούρνο είτε είναι με φύλλο κρούστας είτε είναι με άλλο φύλλο.

Ταψί για το γαλακτομπούρεκο

Το σωστό μέγεθος ταψιού για αυτό το γλυκό είναι πολύ σημαντικό. Αν βάλεις μεγάλο ταψί τότε δεν θα έχεις πλούσια στρώση κρέμας γιατί θα απλωθεί πολύ η κρέμα ώστε να καλύψει την επιφάνεια του ταψιού.
Αν βάλεις μικρότερο ταψί τότε δεν θα ψηθεί σωστά και δεν θα σιροπιαστεί σωστά. Επίσης θα έχεις δυσανάλογη κρέμα σε σχέση με τα φύλλα.

Το γαλακτομπούρεκο αφού το στήσεις στο ταψί πρέπει οπωσδήποτε να το χαράξεις στην επιφάνεια. Έτσι όλη η υγρασία της κρέμας για την επαγγελματική συνταγή για γαλακτομπούρεκο πολίτικο θα εξατμίζεται με το ψήσιμο και τα φύλλα θα ψηθούν σωστά ,ομοιόμορφα μέχρι μέσα ακόμα και τα κάτω κάτω στη βάση του γαλακτομπούρεκου και θα γίνουν πολύ τραγανά. Ένα απαλό ράντισμα στην επιφάνεια του γαλακτομπούρεκου με λίγες σταγόνες νερό θα βοηθήσει τα φύλλα κρούστας στο ψήσιμο να κρατήσουν το σχήμα τους.

Κρέμα για το γαλακτομπούρεκο

Η κρέμα αρωματίζεται με λεμόνι και βανίλια. Δεν πρέπει να είναι πολύ γλυκιά γιατί μετά θα μπει το σιρόπι. Το ξύσμα λεμόνι ή η φλούδα λεμονιού όμως κάνουν την διαφορά στο γλυκό. Βέβαια, πολλοί προτιμούν να αρωματίζουν με πορτοκάλι. Το γάλα και τα αυγά πρέπει να είναι ολόφρεσκα. Η κρέμα δεν πρέπει να βράσει πολύ. Μόλις κοχλάσει την αποσύρουμε και την αφήνουμε να κρυώσει. Ποτέ μην βάλεις μια καυτή κρέμα μέσα σε φύλλα κρούστας. Αν θέλεις το καλύτερο αποτέλεσμα η επαγγελματική συνταγή για πολίτικο γαλακτομπούρεκο είναι εγγύηση με όλα τα μυστικά του.

Δείτε παρακάτω την παραδοσιακή μου συνταγή για γαλακτομπούρεκο.

γαλακτομπούρεκο - γαλακτομπούρεκο Αργυρώ - εύκολο γαλακτομπούρεκο - κρέμα γαλακτομπούρεκου - γαλακτομπούρεκο συνταγή - γαλακτομπούρεκο της Αργυρώς - συνταγή για γαλακτομπούρεκο - γαλακτομπούρεκο Αργυρώ συνταγή - γαλακτομπούρεκο Μπαρμπαρίγου - σπιτικό γαλακτομπούρεκο - γαλακτομπούρεκο παραδοσιακό - θεϊκό γαλακτομπούρεκο - σιρόπι για γαλακτομπούρεκο - κρέμα για γαλακτομπούρεκο - κλασικό γαλακτομπούρεκο - κλασικό γαλακτομπούρεκο συνταγή - γαλακτομπούρεκο με σιμιγδάλι - γαλακτομπούρεκο επαγγελματική συνταγή - το καλύτερο γαλακτομπούρεκο

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται