Ρεβίθια: θερμίδες και διατροφική αξία

Τα ρεβίθια ανήκουν στην οικογένεια των οσπρίων.

Δεν αποτελούν αγαπημένα όσπρια, αν και είναι σημαντική τροφή της Μεσογειακής Διατροφής, και τα τελευταία χρόνια λείπουν από την ελληνική κουζίνα. Ειδικοί σε θέματα διατροφής τονίζουν πως πολύ κακώς τα ρεβίθια απουσιάζουν από το διαιτολόγιό μας. Ο λόγος είναι απλώς. Για τα ρεβίθια η διατροφική αξία οι ιδιότητες τους και το ζήτημα “ρεβίθια θερμίδες” είναι παράμετροι που πρέπει να μας πείσουν να εντάξουμε αυτό το όσπριο στη διατροφή μας. Τα ρεβίθια σε σούπα με τις λίγες θερμίδες είναι ένα απόλυτα θρεπτικό πιάτο καθώς λαμβάνουμε από τα ρεβίθια υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη.

Ρεβίθια και διατροφική αξία

Για τα ρεβίθια η διατροφική αξία τους είναι εντυπωσιακή. Προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία μας. Τα ρεβίθια με τις ιδιότητες τους μπορούν να ενισχύσουν τον οργανισμό. Περιέχουν μέτρια ποσότητα θερμίδων:

Ρεβίθια θερμίδες (βρασμένα, 100 γρ.): 164

Ρεβίθια θερμίδες (ωμά, 100 γρ.): 364

εκ των οποίων περίπου το 67% προέρχεται από τους υδατάνθρακες. Το υπόλοιπο ποσοστό προέρχεται από πρωτεΐνες και ελάχιστα από λίπος. Είναι καλή πηγή βιταμινών, με κύριες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και μετάλλων όπως φώσφορο, μαγνήσιο και κάλιο. Επίσης, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και υδατάνθρακες παρότι είναι τροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Το θρεπτικό συστατικό, όμως, που κάνει τη διαφορά για τα ρεβίθια είναι η πρωτεΐνη. Τα ρεβίθια αποτελούν μία από τις καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Σε περιπτώσεις χορτοφαγίας ή σε περιόδους νηστείας τα ρεβίθια έχουν πρωτεΐνη που μπορεί να αντικαταστήσει επάξια τις πρωτεΐνες του κρέατος. Ειδικά όταν συνδυάζεται με άλλες πηγές φυτικών πρωτεϊνών όπως για παράδειγμα το ρύζι.

“ΡΕΒΥΘΙΑ ΠΡΩΤΕΙΝΗ”: έχει υπολογιστεί ότι σε 28 γρ. ρεβιθιών περιέχονται 3 γρ. πρωτεΐνης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ποιότητά της είναι καλύτερη από εκείνη άλλων τύπων οσπρίων. Αυτό γιατί περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

Οι ικανοποιητικές για τα ρεβίθια θερμίδες αλλά και η σπουδαία στα ρεβίθια διατροφική αξία είναι οι λόγοι που ψάχνεις για να μαγειρέψεις μια φορά την εβδομάδα μια ρεβυθάδα.

Ρεβίθια και οι ιδιότητες τους

Τα ρεβίθια ως πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών αποφέρουν πολλά οφέλη στον οργανισμό μας. Τα παρακάτω οφέλη που θα αναφερθούν είναι «τροφή για σκέψη» για το αν πρέπει να αρχίσουμε να βάζουμε στη διατροφή μας αυτό το όσπριο πιο συχνά και με διάφορους τρόπους.

Αρχικά, οι φυτικές ίνες βοηθούν στην ανάδειξη του αισθήματος πληρότητας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όταν καταναλώνουμε ρεβίθια μας κρατάνε για περισσότερη ώρα χορτάτους οπότε έτσι αποφεύγουμε το “τσιμπολόγημα” μέχρι το επόμενο γεύμα. Γι’ αυτό το λόγο τα ρεβίθια θεωρούνται χορταστική τροφή και συμβάλλουν στη μείωση πρόσληψης θερμίδων στα γεύματα παίζοντας σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του βάρους.

Επίσης, τα ρεβίθια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που σημαίνει ότι με την κατανάλωσή τους δεν αυξάνεται απότομα και γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι περιεχόμενες φυτικές ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων ενώ οι πρωτεΐνες βοηθούν στη διατήρηση του σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα. Άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη μπορούν να τρώνε άφοβα ρεβίθια, όπως ρεβίθια σε σούπα με λίγες θερμίδες.

Μία άλλη σπουδαία ιδιότητα των ρεβιθιών που οφείλεται πάλι στις φυτικές ίνες είναι ότι βοηθούν στην πέψη. Τα ρεβίθια έχοντας υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών συμβάλλουν στην φυσιολογική λειτουργία του εντέρου και βοηθούν στην αύξηση του αριθμού των υγιών βακτηρίων στο έντερο αποτρέποντας την εμφάνιση πεπτικών παθήσεων.

Τέλος, τα ρεβίθια βοηθούν στη πρόληψη πολλών χρόνιων νοσημάτων. Η ύπαρξη των φυτικών ινών συμβάλλει στη μείωση της “κακής” χοληστερόλης στο αίμα μειώνοντας έτσι το κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον, η υψηλή συγκέντρωση υδατανθράκων συντελούν στη δημιουργία βουτυρικό οξέος στο παχύ έντερο που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ρεβίθια στη διατροφή μας

Τα ρεβίθια μπορούν να καταναλωθούν όλο το χρόνο είτε αποξηραμένα είτε μαγειρεμένα είτε σε κονσέρβα. Για το μαγείρεμά τους απαιτείται πρώτα μούλιασμα ώστε να μαλακώσουν. Το πιο γνωστό φαγητό με ρεβίθια είναι η σούπα της. Εξαιρετική επιλογή για να λάβεις όλα τα θρεπτικά συστατικά και για έξτρα TIP μαγειρέψτε στο νερό που μουλιάσετε τα ρεβίθια για να μην χάσετε τις βιταμίνες και τα μέταλλα.

Ρεβίθια σούπα θερμίδες (200γρ): 290

Μπορείτε, επίσης, να φτιάξετε ρεβίθια σαλάτα και με λίγο ελαιόλαδο να εκτοξεύσετε τη διατροφική αξία του πιάτου ενώ τέλεια ιδέα είναι να πλάσετε τα αγαπημένα φαλάφελ με μπαχαρικά και μυρωδικά. Για το τέλος, έχω να προτείνω το πολυσυζητημένο χούμους. Την παραδοσιακή και υγιεινή συνταγή από την Μέση Ανατολή θα την βρεις από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

“Ρεβίθια διατροφική αξία” και “ρεβύθια θερμίδες” είναι θέματα που μας απασχόλησαν στο παρόν άρθρο και γίνεται κατανοητό πόσο σημαντικό είναι αυτό το όσπριο να μπει δυναμικά στη διατροφή μας. Δοκιμάστε εκπληκτικές συνταγές με ρεβίθια και θα αναθεωρήσετε για νοστιμιά του!

Δες ακόμα όλα τα μυστικά για όσπρια από την Αργυρώ που θα διευκολύνουν το μαγείρεμά σας.

https://www.argiro.gr/2021/08/revythia-thermides/