Πίσω

Σιμιγδάλι τι είναι

Είναι εκλεκτής ποιότητας προϊόν της αλευροποιΐας. Λαμβάνεται από την άλεση σε μορφή χοντρόκοκκης σκόνης, απαλλαγμένο από τα συστατικά του επικαρπίου. Ανάλογα με το μέγεθος των κόκκων του,  χωρίζεται σε  ψιλό, το οποίο έχει κόκκους πολύ μικρού μεγέθους, όπως οι κόκκοι του αλατιού και σε  χοντρό, το οποίο έχει μεγαλύτερο μέγεθος κόκκων και είναι σαν τους κόκκους της κρυσταλλικής ζάχαρης.

Το σιμιγδάλι στην ελληνική κουζίνα

Το σιμιγδάλι είναι ένα πολύ αγαπητό υλικό στην ελληνική κουζίνα. Η χρήση του είναι αρκετά διαδεδομένη τόσο στη βιομηχανία για την παρασκευή ζυμαρικών όσο και στην κουζίνα μας για την παρασκευή γευστικών συνταγών. Στην ελληνική κουζίνα υπάρχουν πάμπολλες συνταγές με γλυκά με σιμιγδάλι ως βάση και δεν είναι τυχαίο αυτό το γεγονός. Αφού το σιμιγδάλι πάντα ήταν ένα υλικό προσβάσιμο και από νωρίς είχαν αναγνωριστεί οι θετικές του επιδράσεις στην υγεία. Είναι γνωστό ότι μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να ρουφήξει τα υγρά, καθώς έχει απορροφητικές ιδιότητες. Επίσης, αποτελεί γνωστό συστατικό στην ασιατική κουζίνα και γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές στη δυτική κουζίνα.

Πώς γίνεται;

Πρόκειται για θραύσματα του κόκκου των σιτηρών, κυρίως του σκληρού σιταριού, αφού προηγηθεί διαβροχή, αποξήρανση, κοσκίνισμα και άλεση. Παλαιότερα ήταν γνωστό ως σεμίδαλις. Υπάρχει και το σιμιγδάλι από καλαμπόκι, που το χρησιμοποιούν πολύ στην Ιταλία. Ουσιαστικά είναι χονδροαλεσμένο σιτάρι από το οποίοι αφαιρείται το πίτυρο, δηλαδή ο εξωτερικός φλοιός του καρπού. Έχει χρώμα κίτρινο, που οφείλεται στα καροτινοειδή που περιέχει. Λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς του σε υδατάνθρακες πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Είναι ιδανικό για χορτοφάγους και για περιόδους νηστείας.

Θρεπτική αξία

Πρόκειται για τροφή υψηλής θρεπτικής αξίας. Περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (12,68%), νερό (12,67%), φυτικές ίνες (3,9%), υδατάνθρακες (72,83%), λίπος (1,05%). Περιέχει επίσης σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, κάλιο, βιταμίνες θειαμίνη, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, Β6, Β9 και Ε. Έχει ελάχιστα λιπαρά. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη, η οποία συμβάλλει στο να διατηρήσουν τα ζυμαρικά το σχήμα τους ενώ βράζουν, παρέχοντάς τους συγχρόνως και μια υπέροχη γεύση. 100 g σιμιγδαλιού παρέχουν 360 θερμίδες. Αυτό που διατίθεται στην κατανάλωση ή για τις ανάγκες παραγωγής ζυμαρικών πρέπει να πληροί και τους παρακάτω όρους: να έχει υγρασία με ανώτατο όριο 13,5%, γλουτένη τουλάχιστον 26% και πίτυρα έως 0,8%. Οι θερμίδες που αποδίδει το σιμιγδάλι ενισχύουν το θερμιδικό περιεχόμενο των πιάτων σας.

Ψιλό Vs χοντρό

Χρησιμοποιείται για την παρασκευή κρέμας γαλακτομπούρεκο, στην μπουγάτσα,, μπεσαμέλ, σάμαλι, σε βάση για ζύμες κ.ά.  Το χοντρό χρησιμοποιείται για την παρασκευή γέμισης. Γενικά χρησιμοποιείται επίσης για πορτοκαλόπιτα, γαλατόπιτασπανακόπιτα, καρυδόπιτα. Στην ασιατική κουζίνα αποτελεί τη βάση του κουσκούς.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται