Από τα πιο αγαπημένα σιροπιαστά γλυκά που ανυπομονείς να απολαύσεις σε ένα γιορτινό τραπέζι. Περιχύστε το ζεστό σιρόπι σιγά σιγά για να απορροφήσει...

Από τα πιο αγαπημένα σιροπιαστά γλυκά που ανυπομονείς να απολαύσεις σε ένα γιορτινό τραπέζι. Περιχύστε το ζεστό σιρόπι σιγά σιγά για να απορροφήσει σωστά τα υγρά και απολαύστε την πιο αφράτη και παραδοσιακή καρυδόπιτα που φάγατε που φάγατε ποτέ! Εύκολη συνταγή με φρυγανιά, χωρίς αλεύρι και μπόλικο σιρόπι για να λιώνει στο στόμα.

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 35 λεπτά
498

Για τη καρυδόπιτα παραδοσιακή

  • 4 φλ. χοντροκομμένη καρυδόψιχα
  • 2 φλ. φρυγανιά
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. γαρίφαλο
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • 200 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 πορτοκάλι (ξύσμα)
  • 1/2 φλ. κονιάκ
  • 7 αυγά χωρισμένα
  • Για το σιρόπι
  • 2½ φλ. ζάχαρη
  • 2½ φλ. νερό
  • 1 βανίλια
  • 1 κ.σ. χυμός λεμόνι
  • 1/3 φλ. κονιάκ
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Βουτυρώνουμε το σκεύος μας

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο

    Κρύο γλυκό, ζεστό σιρόπι

     

    Για την παραδοσιακή καρυδόπιτα

    Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά υλικά – καρύδι, φρυγανιά, κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, μπέικιν πάουντερ – και ανακατεύουμε.

    Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ για 6´-7´μέχρι να γίνει σαν κρέμα και έναν έναν προσθέτουμε τους κρόκους.

    Ρίχνουμε το ξύσμα και το κονιάκ.

    Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.

    Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε μαρέγκα μέχρι να σχηματίσουν απαλές κορυφές.

    Ρίχνουμε 3 κ.σ. χτυπημένο ασπράδι στο μείγμα κι ανακατεύουμε να αραιώσει.

    Τέλος, προσθέτουμε τα υπόλοιπα χτυπημένα ασπράδια και απαλά διπλώνουμε το μείγμα με σπάτουλα.

    Βουτυρώνουμε στρογγυλό ταψάκι 32 εκ. 

    Προσθέτουμε μέσα την καρυδόπιτα & ισιώνουμε την επιφάνειά της.

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC σε αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 40΄.

    Αφήνουμε να κρυώσει καλά η υπερκαρυδόπιτα.

    Για το σιρόπι

    Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 3΄.

    Αφήνουμε το σιρόπι να σταθεί για 10 λεπτά.

    Χαράζουμε σε κομμάτια την καρυδόπιτα και περιχύνουμε το κρύο γλυκό με το ζεστό σιρόπι.

    Προσοχή: Σιροπιάζουμε σιγά σιγά, όχι όλο το σιρόπι μαζί.

    Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε.

    Δες όλα τα μυστικά για καρυδόπιτα εδώ

    [ArgiroExtras=”12118″]

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται