• προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 35 λεπτά
585
  • 4 φλ. χοντροκομμένη καρυδόψιχα
  • 2 φλ. φρυγανιά
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. γαρίφαλο
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • 200 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 πορτοκάλι (ξύσμα)
  • 1/2 φλ. κονιάκ
  • 7 αυγά χωρισμένα
  • Για το σιρόπι
  • 2½ φλ. ζάχαρη
  • 2½ φλ. νερό
  • 1 βανίλια
  • 1 κ.σ. χυμός λεμόνι
  • 1/3 φλ. κονιάκ
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Βήμα 1

    Για το μίγμα

    Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά υλικά – καρύδι, φρυγανιά, κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, μπέικιν πάουντερ – και ανακατεύουμε.

    Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ για 6´-7´μέχρι να γίνει σαν κρέμα και έναν έναν προσθέτουμε τους κρόκους.

    Ρίχνουμε το ξύσμα και το κονιάκ.

    Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.

    Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε μαρέγκα μέχρι να σχηματίσουν απαλές κορυφές.

    Ρίχνουμε 3 κ.σ. χτυπημένο ασπράδι στο μείγμα κι ανακατεύουμε να αραιώσει.

    Τέλος, προσθέτουμε τα υπόλοιπα χτυπημένα ασπράδια και απαλά διπλώνουμε το μείγμα με σπάτουλα.

    Βουτυρώνουμε στρογγυλό ταψάκι 32 εκ. 

    Προσθέτουμε μέσα το μίγμα & ισιώνουμε την επιφάνεια.

    Ψήσιμο – χρόνος ψησίματος

    Ψήνουμε την υπερκαρυδόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC σε αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 40΄ και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

    Για το σιρόπι

    Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 3΄.

    Αφήνουμε το σιρόπι να σταθεί για 10 λεπτά.

    Χαράζουμε σε κομμάτια και περιχύνουμε το κρύο γλυκό με το ζεστό σιρόπι.

    Σιροπιάζουμε σιγά σιγά, όχι όλο το σιρόπι μαζί.

    Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται