Από τα πιο αγαπημένα σιροπιαστά γλυκά που ανυπομονείς να απολαύσεις σε ένα γιορτινό τραπέζι. Περιχύστε το ζεστό σιρόπι σιγά σιγά για να απορροφήσει...

Από τα πιο αγαπημένα σιροπιαστά γλυκά που ανυπομονείς να απολαύσεις σε ένα γιορτινό τραπέζι. Περιχύστε το ζεστό σιρόπι σιγά σιγά για να απορροφήσει σωστά τα υγρά και απολαύστε την πιο αφράτη και λαχταριστή καρυδόπιτα που φάγατε που φάγατε ποτέ!

Η συνταγή της Αργυρώς για να φτιάξετε παραδοσιακή καρυδόπιτα. Ένα αγαπημένο σιροπιαστό γλυκό που αγαπάμε μικροί και μεγάλοι. Το must γλυκό για κέρασμα σε γιορτινό τραπέζι. Τα παιδιά τη τρώνε με μια μπάλα παγωτό από πάνω και τους τρέχουν τα σάλια. Σε πόσες ταβέρνες σας έχουν κεράσει στο τέλος χωριάτικη αφράτη καρυδόπιτα; Τόσο νόστιμη και αφράτη που δύσκολα θα αντισταθείς. Εύκολη συνταγή με φρυγανιά, χωρίς αλεύρι και μπόλικο σιρόπι για να λιώνει στο στόμα και να τρελαίνει τους πάντες.

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 35 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για τη καρυδόπιτα παραδοσιακή

  • 4 φλ. χοντροκομμένη καρυδόψιχα
  • 2 φλ. φρυγανιά
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. γαρίφαλο
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • 200 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 πορτοκάλι (ξύσμα)
  • 1/2 φλ. κονιάκ
  • 7 αυγά χωρισμένα
  • Για το σιρόπι
  • 2½ φλ. ζάχαρη
  • 2½ φλ. νερό
  • 1 βανίλια
  • 1 κ.σ. χυμός λεμόνι
  • 1/3 φλ. κονιάκ

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Βουτυρώνουμε το σκεύος μας

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο

    Κρύο γλυκό, ζεστό σιρόπι

     

    Για τη καρυδόπιτα παραδοσιακή

    Βάζουμε σε μπολ όλα τα στερεά υλικά – καρύδι, φρυγανιά, κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, μπέικιν πάουντερ – και ανακατεύουμε.

    Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ για 6´-7´μέχρι να γίνει σαν κρέμα και έναν έναν προσθέτουμε τους κρόκους.

    Ρίχνουμε το ξύσμα και το κονιάκ.

    Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.

    Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι μέχρι να σχηματίσουν απαλές κορυφές.

    Ρίχνουμε 3 κ.σ. χτυπημένο ασπράδι στο μείγμα κι ανακατεύουμε να αραιώσει.

    Τέλος, προσθέτουμε τα υπόλοιπα χτυπημένα ασπράδια και απαλά διπλώνουμε το μείγμα με σπάτουλα.

    Βουτυρώνουμε τετράγωνο πυρίμαχο σκεύος ή στρογγυλό ταψάκι 28 ή 30 εκ.

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC σε αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 35΄.

    Αφήνουμε να κρυώσει καλά η καρυδόπιτα.

    Διαφήμιση

    Για το σιρόπι

    Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 3΄.

    Χαράζουμε σε κομμάτια την καρυδόπιτα και περιχύνουμε το κρύο γλυκό με το ζεστό σιρόπι.

    Προσοχή: Σιροπιάζουμε σιγά σιγά, όχι όλο το σιρόπι μαζί.

    Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε.

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×