Πίσω

Αυγά

Τα αυγά αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά υλικά σε όλες τις κουζίνες του κόσμου καθώς και ένα ιδιαιτέρως θρεπτικό τρόφιμο.

Συνδεδεμένο και με διάφορες γιορτές, το αυγό μπορεί κανείς να απολαύσει μέσα από αμέτρητες συνταγές. Αποτελείται από το ασπράδι και τον κρόκο, τα οποία σε ποσοστά πρωτεΐνης είναι αρκετά κοντά, με το ασπράδι ωστόσο να υπερτερεί. Συνδέεται με πολλαπλά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. Επίσης τα αυγά διαθέτουν πολλές ιδιότητες που βοηθούν στην μαγειρική. Η Αργυρώ έχει τις καλύτερες συνταγές και υπέροχα φαγητά.

Τι συμβαίνει όταν τα αυγά μαγειρεύονται

Ο κρόκος και το ασπράδι (αλβουμίνη) των ωμών αυγών είναι, ουσιαστικά, μόρια νερού διαλυμένα με πρωτεΐνες. 

Καθώς ένα αυγό θερμαίνεται, όλα τα μόριά του κινούνται πιο γρήγορα και συγκρούονται μεταξύ τους. Σταδιακά, οι συγκρούσεις γίνονται τόσο έντονες με αποτέλεσμα οι πρωτεΐνες του αυγού να ξεδιπλώνονται. Καθώς η θερμότητα αυξάνεται, οι πρωτεΐνες χάνουν την αρχική τους δομή. Στο στάδιο αυτό, το αυγό εξακολουθεί να περιέχει περισσότερο νερό από την πρωτεΐνη. Αλλά το νερό είναι τώρα διασκορπισμένο στον ιστό της πρωτεΐνης, ώστε να μην μπορεί πλέον να ρέει μαζί, μετατρέποντας το υγρό αυγό σε ημι-στερεό. Αυτό συμβαίνει περίπου στους 62,50°C για το λεύκωμα και στους 65,5°C για τον κρόκο αυγού.

Η συνεχής θέρμανση προκαλεί τη δημιουργία περισσότερων δεσμών, αφήνοντας λιγότερο χώρο για το νερό. Τελικά, μεγάλο μέρος του νερού συμπιέζεται έξω και εξατμίζεται. Έτσι, προκαλείται η πήξη της πρωτεΐνης του αυγού.

Έλεγχος υφής με θερμότητα και ανακάτεμα

Αν μαγειρευτεί ένα αυγό σε έντονη φωτιά, θα έχει λαστιχένια υφή και θα παραψηθεί. Η χρήση μέτριας ή χαμηλής φωτιάς, το κάνει εξαιρετικά μαλακό. Αν σας αρέσουν τα σφιχτά αυγά εξωτερικά και ο ρευστός κρόκος, το κόλπο είναι να χρησιμοποιήσετε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Πρέπει όμως να το αφαιρέσετε από τη φωτιά μόλις σφίξει το ασπράδι για να μην ψηθεί υπερβολικά. Βοηθά επίσης να μαγειρέψετε σε ένα αντικολλητικό ή καλά βουτυρωμένο μαγειρικό σκεύος και όχι με την χρήση λαδιού.

Για αποτέλεσμα αφράτο και μαλακό, χρησιμοποιήστε χαμηλή φωτιά. Ανακατέψτε συνεχώς για να ζεσταθούν ομοιόμορφα και να μην κρατηθούν πολύ πάνω από τους 70°C. Είναι η θερμοκρασία στην οποία τα αναμεμειγμένα αυγά αρχίζουν να πήζουν. 

Τα αυγά είναι τόσο θρεπτικά που πρέπει να καταναλώνονται συχνά. Όλοι αγαπούν τα καλομαγειρεμένα φαγητά με αυγό.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται