• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 10 λεπτά
2

Για την σάλτσα ολαντέζ

  • 50 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 2 τεμάχιο/ια αυγά
  • 1 κ.γ. ξύδι
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • 50 γρ. βούτυρο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • Για τα αυγά
  • 4 τεμάχιο/ια αυγά
  • 2 ψωμάκια
  • 4 τεμάχιο/ια ζαμπόν
  • Λίγα ντοματίνια
  • 1 τεμάχιο/ια αβοκάντο (ώριμο)
  • Λίγο σχοινόπρασο
  • Γλυκιά πάπρικα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Αυγά μπένεντικτ

    Για τη σάλτσα ολαντέζ

    Θα δουλέψουμε σε μπεν μαρί.

    Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με νερό σε χαμηλή φωτιά.

    Σε ένα μπολ γυάλινο ή ανοξείδωτο, ρίχνουμε τους κρόκους, το λεμόνι, το ξύδι και τη μουστάρδα.

    Ανακατεύουμε με σύρμα να σπάσουν οι κρόκοι.

    Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος κι ανακατεύουμε τα υλικά.

    Βάζουμε το μπολ πάνω στο μπεν μαρί.

    Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε με σύρμα τα υλικά της σάλτσας.

    Ωστόσο βάζουμε το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια σε ένα τηγάνι μέχρι να κοχλάζει.

    Μεταφέρουμε το βούτυρο σε μικρή κανάτα.

    Ανακατεύουμε συνεχώς τους κρόκους στο μπεν μαρί μέχρι να πυκνώσει το μείγμα για τα αυγά μπένεντικτ και να αφήνει παχιά στρώση το αυγό στην ράχη της κουτάλας.

    Αν έχετε θερμόμετρο πρέπει η ένδειξη να φτάσει στους 71 ºC.

    Χαμηλώνουμε κι άλλο την εστία και ρίχνουμε στα αυγά σιγά-σιγά το καυτό βούτυρο με ροή κλωστής, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα ανάδευσης.

    Βγάζουμε την σάλτσα ολαντέζ από την φωτιά.

    Ελέγχουμε την οξύτητα της σάλτσας και ανάλογα προσθέτουμε λίγο λεμόνι.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση και κρατάμε την σάλτσα σκεπασμένη μέχρι να σερβίρουμε.

    Για τα αυγά

    Θα πρέπει από πριν να έχεις ετοιμάσει τα αυγά ποσέ.

    Ζεσταίνουμε τα ψωμάκια σε αντικολλητικό τηγάνι ή σε τοστιέρα.

    Μοιράζουμε το αβοκάντο στα δυο πιάτα.

    Προσθέτουμε λίγα ντοματίνια σε κάθε πιάτο.

    Βάζουμε 2 μισά ψωμάκια στο κάθε πιάτο.

    Τοποθετούμε πάνω σε κάθε ψωμί από 1 φέτα διπλωμένο ζαμπόν.

    Ακουμπάμε σε κάθε ψωμάκι 1 αβγό.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

    Με ένα κουτάλι περιχύνουμε με λίγη σάλτσα ολαντέζ.

    Πασπαλίζουμε με σχοινόπρασο ψιλοκομμένο και γλυκιά πάπρικα.

    Σερβίρουμε αμέσως τα αυγά μπένεντικτ και τα απολαμβάνουμε όπως τους αξίζει.

    Το μυστικό για τα αυγά benedict

    Το κλειδί για να φτιάξεις την τέλεια σάλτσα ολαντέζ βρίσκεται στο ζεστό βούτυρο. Το απλά λιωμένο βούτυρο δεν κάνει.

    Ενσωματώνεται το βούτυρο στα αυγά και γίνεται η γαλακτωματοποίηση που μας δίνει το αποτέλεσμα μιας βελούδινης σος. Πρέπει λοιπόν το βούτυρο να είναι καυτό.

    Αν όμως για κάποιο λόγο δεν έγινε σωστά η γαλακτωματοποίηση στην σάλτσα ολαντέζ, σoυ έχω εδώ τον τρόπο να την σώσεις.

    Αν έκοψε η σάλτσα, πρόσθεσε 1-2 κ.σ. καυτό νερό και ανακάτεψε να πετύχεις την τέλεια σύσταση.

    Εναλλακτικά μπορείς να βάλεις την σάλτσα στο μπλέντερ και να προσθέσεις 1 κρόκο και λίγες σταγόνες καυτό νερό.

    Το μπλέντερ πρέπει να είναι σε λειτουργία για να γίνει σωστή γαλακτοματοποίηση και να ενωθούν τα υλικά ώστε να έχεις μια βελούδινη σάλτσα.

    Αν σου περισσέψει σάλτσα ολαντέζ την διατηρείς για 2 ημέρες στο ψυγείο καλά σκεπασμένη γιατί κάνει κρούστα από πάνω. Μπορείς να την ζεστάνεις σε μπεν μαρί προσθέτοντας ελάχιστο καυτό βούτυρο και λίγες σταγόνες νερό.

    Ανακατεύεις την σάλτσα στο μπεν μαρί και σερβίρεις αμέσως.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται