Πίσω

Φασολάκια

Φασολάκια

Τα φασολάκια είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για τα μακριά πράσινα φασόλια σχεδόν παγκοσμίως. Είναι ένα υλικό που μπορεί να αποτελέσει τόσο μια απλή και γρήγορη σαλάτα, όσο και ένα συνοδευτικό. Μπορεί να τα βρει κανείς είτε σε κονσέρβα, είτε κατεψυγμένα ή και φρέσκα. Η κατηγορία των φασολιών περιλαμβάνει πλήθος διαφορετικών ποικιλιών με διαφορετικό σχήμα και χρώμα.

Υπάρχουν φασολάκια από αρκετά λεπτά έως και πολύ φαρδιά, με πράσινο, κίτρινο ακόμα και μωβ χρώμα. Πωλούνται όταν είναι πολύ τρυφερά και σχετικά μεσαίου μεγέθους για πιο ωραία και μοναδική γεύση. Γίνονται φανταστικά στις συνταγές.

Πώς να επιλέξουμε

Καλό είναι να αποφεύγουμε να αγοράζουμε φασολάκια που φαίνονται μαραμένα στα άκρα τους, καθώς σημαίνει ότι έχουν συλλεχθεί αρκετό καιρό και έχουν χάσει την υγρασία τους. Το χρώμα τους πρέπει να είναι λαμπερό πράσινο ή το εκάστοτε χρώμα που προσδιορίζει την συγκεκριμένη ποικιλία. Τέλος, πρέπει να είναι απαλλαγμένα από εξωτερικά στίγματα.

Διαφήμιση

Τρόπος προετοιμασίας

Τα πράσινα φασόλια χρειάζονται απλώς ένα γρήγορο ξέπλυμα και καλό στράγγισμα σε ένα σουρωτήρι. Κόβουμε τα άκρα τους τα οποία τείνουν να είναι σκληρά. Να σημειωθεί, ότι τα φασόλια αντιδρούν γρήγορα στην οξύτητα, χάνοντας το λαμπερό τους χρώμα όταν προσθέσουμε λεμόνι ή ξύδι. Για το μαγείρεμά τους μπορούμε να επιλέξουμε έναν από τους παρακάτω τρόπους.

Μάθε πώς να καθαρίζεις τα φασολάκια για τις καλοκαιρινές συνταγές σου!

Μπλανσάρισμα: Βυθίζουμε για λίγο τα φασολάκια σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε κρύο νερό, διατηρώντας έτσι τόσο το λαμπερό τους χρώμα και αναδεικνύοντας την γλυκιά τους γεύση. Είναι μια καλή τεχνική ακόμα κι αν σκοπεύουμε να τα σοτάρουμε, ειδικά για τις πιο σαρκώδεις ποικιλίες, καθώς θα ψηθούν πιο γρήγορα. Οι πιο ευαίσθητες και λεπτές ποικιλίες χρειάζονται μόνο ένα γρήγορο ζεμάτισμα πριν γίνουν κάποιο είδος σαλάτας η συνοδευτικού.

Μάθε για τεχνική του μπλανσαρίσματος.

Πώς να

Στον ατμό: Το μαγείρεμα των φασολιών στον ατμό σε κλειστό σκεύος είναι η πιο γρήγορη μέθοδος. Αυτή η μέθοδος έχει το σημαντικό πλεονέκτημα, ότι τα φασολάκια δεν χάνουν την γεύση τους και την θρεπτική τους αξία, όπως μπορεί να γίνεται με το βράσιμο.

Βραστά: Όλα τα φασολάκια έχουν αρκετά νόστιμη γεύση όταν βράζονται σε αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν. Σερβίρονται με βούτυρο ή ελαιόλαδο για μία έξτρα νοστιμάδα. Το βράσιμο μαλακώνει τα λαχανικά πιο γρήγορα και πιο ομοιόμορφα συγκριτικά με τον ατμό.

Διαφήμιση

Τρόπος αποθήκευσης

Τα φασόλια χάνουν την γλυκύτητά τους όσο περισσότερο διατηρούνται, γι’ αυτό ιδανικά πρέπει να τα χρησιμοποιούμε σχετικά σύντομα στις συνταγές μας. Εάν δεν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε άμεσα, μπορούμε να τα φυλάξουμε στο ψυγείο για έως και τέσσερις ημέρες σε μια χάρτινη ή πλαστική σακούλα με τρύπες για να αναπνέουν καλύτερα και να αποτραπεί η ανάπτυξη ανεπιθύμητων μικροοργανισμών.

Μάθε πώς να συντηρήσεις τα φασολάκια.

Πώς να

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται