Η Γαία, Αγροτικός Συνεταιρισμός Γυναικών Τριγώνου

Γνωρίστε τον γυναικείο συνεταιρισμό "Η Γαία"

Ο αγροτουριστικός συνεταιρισμός γυναικών Τριγώνου ν. Έβρου, «η Γαία» μετρά σήμερα (2022), σχεδόν 25 χρόνια ζωής. Είναι ένας από τους μακροβιότερους γυναικείους συνεταιρισμούς στην Ελλάδα. Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του συνεταιρισμού, αποτελεί το γεγονός πως από την ίδρυσή του, εδρεύει αδιάλειπτα μέχρι σήμερα στο χωριό Σπήλαιο (που συνιστά μαζί με άλλα 12 δημοτικά διαμερίσματα, το Δήμο Τριγώνου Έβρου). Εκεί παραμένει η παραγωγή και το βασικό σημείο διάθεσης των προϊόντων που παράγει «η Γαία» και αποστέλλει σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Το Σπήλαιο, που απλώνεται αραχτό στον καταπράσινο κάμπο του βόρειου Έβρου (μόλις 5 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Βουλγαρία και 30 χλμ από την Ορεστιάδα), σήμερα έχει περίπου 300 κατοίκους, οι οποίοι όπως και στα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Τριγώνου, ασχολούνται κυρίως με τον πρωτογενή τομέα και την αγροτική παραγωγή.

Μπορεί το χωριό να είναι απομακρυσμένο και μικρό, αλλά σε καμία περίπτωση δε θεωρείται μικρή η ιστορία του. Και οι άνθρωποί του δεν απομακρύνθηκαν από την ιστορία αυτού του τόπου, που συνδέεται με την ένδοξη εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και τους περήφανους Ακρίτες.

Δείτε το χωριό του Σπηλαίου από drone:

Αυτήν ακριβώς την ιστορία έρχεται να τιμήσει και να μεταδώσει «η Γαία», που δημιουργήθηκε από μια ομάδα δραστήριων γυναικών του τόπου με την καθοδήγηση της προέδρου του συνεταιρισμού, Ζωής Φραγκούδη.

Που δραστηριοποιείται η Γαία

Αρχικά, ήταν η αγάπη των γυναικών για τον τόπο όπως και ο σεβασμός στις τοπικές παραδόσεις και την ιστορία του, που τις οδήγησε να πάρουν την απόφαση. Ήθελαν να διατηρήσουν το κληροδότημα των μαμάδων και των γιαγιάδων τους και να το  περάσουν στα παιδιά τους. Ήθελαν όμως και να προσφέρουν στα παιδιά τους, ένα λόγο να παραμείνουν στον τόπο τους. Ευκαιρίες να εργαστούν και να συνεχίσουν ότι άρχισαν οι ίδιες.   

Η περιοχή από τα παλιά χρόνια, ήταν περιοχή με πολλά νερά. Πολλά νερά και βαρύ χειμώνα. Πολύ πότισμα και εύφορο έδαφος δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις για πλούσια αγροτική παραγωγή, η οποία όμως έπρεπε με κάποιον τρόπο να «συντηρηθεί»  ώστε να βγει ο βαρύς χειμώνας. Έτσι οι πρόγονοι των γυναικών του συνεταιρισμού, ανέπτυξαν μεθόδους και συνταγές παρασκευών που θα τους επέτρεπαν να συντηρήσουν τα λαχανικά που οι άνδρες παρήγαγαν στα χωράφια και τους μπαξέδες τους: ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, Κολοκύθες, μοσχοσίταρο και ένα σωρό άλλα δώρα της Εβρίτικης φύσης.    

Περίτρανο παράδειγμα, ο Θρακιώτικος τραχανάς λαχανικών. Ένας τραχανάς χωρίς ίχνος γαλακτοκομικών. Πεντανόστιμος,  θρεπτικός και εξαιρετικά εύκολος στο μαγείρεμα. Γενιές και γενιές μεγάλωσαν και μεγαλώνουν απολαμβάνοντας το Θρακιώτικο Τραχανά, είτε ως βραδινή ελαφριά και θρεπτική σούπα, είτε ως χυλό είτε ως ένα δυναμωτικό πρωινό, προσθέτοντας μέσα ταχίνι ή λευκό τυρί με κρουτόν.  

Σήμερα η ΓΑΙΑ δημιουργεί προϊόντα με τις ίδιες ακριβώς μεθόδους και μυστικές συνταγές που οι πρόγονοι μετέδωσαν στις  γυναίκες που ίδρυσαν το συνεταιρισμό. Με τοπικές πρώτες ύλες από ντόπιους παραγωγούς. Χωρίς την παραμικρή χρήση μηχανημάτων. Χειροποίητα.   

Η κα. Σταυρούλα μας υποδέχεται στην κουζίνα του συνεταιρισμού “η Γαία” και απλώνει φύλλο.

 

Και παρά τις αντιξοότητες και το σκληρό ανταγωνισμό της βιομηχανοποιημένης μαζικής παραγωγής και των «δήθεν οικοτεχνιών» και «ψευτο‐παραγωγών της λαϊκής» με προέλευση και ποιότητα υλικών, συνεχίζει με διαύγεια και σεβασμό να  προσφέρει πραγματικά αγνά, Ελληνικά, χειροποίητα προϊόντα, δίνοντας σημασία στην ουσία και όχι στο περιτύλιγμα.

Τα προϊόντα της Γαίας

Τα βασικά προϊόντα που σήμερα παράγει ο συνεταιρισμός είναι:

Θρακιώτικος τραχανάς λαχανικών (ξινός και κόκκινος καυτερός).

Δείτε εδώ πώς συνταγή με τραχανά λαχανικών:

Ουμάτς (ζυμαρικό σε τρίμματα – περιέχει γάλα).

Γνωρίστε το ουμάτς:

Ιφκάδια (ιφκάδια ή ιφκάδες είναι οι Θρακιώτικες χυλοπίτες που ψήνονται πρώτα σε ένα παραδοσιακό σκεύος, το σάτς) ενώ διατηρούν σχήμα παρόμοιο με τις γνωστές ταλιατέλες.

Μια σειρά από Θρακιώτικες πίτες (τυρόπιτα, σουσαμόπιτα, κολοκυθόπιτα κα.).

Το Ορεκτικό Θρακών (ένα ντιπ με βάση τη ντομάτα και την πιπεριά που πολλοί λατρεύουν και ως σάλτσα ζυμαρικών (έτοιμη για χρήση, χωρίς βράση).

Καθώς και σειρά από μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, όπως το γνωστό Ριτσέλι (κίτρινη κολοκύθα). 

Όλα τα εκάστοτε διαθέσιμα προϊόντα βρίσκονται στο πλήρως ενημερωμένο e‐shop του συνεταιρισμού (https://gaia‐evros.gr) μαζί με αναλυτικές πληροφορίες για τα συστατικά και τους τρόπους παρασκευής.

Αν θέλετε να γνωρίσουμε και τα δικά σας προϊόντα ή δραστηριότητες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email info@argiro.gr

https://www.argiro.gr/2022/04/i-gaia-agrotikos-synetairismos-gynaikon-trigonou/