• προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 15 λεπτά
Βαθμολογήστε
  • 2 -1/2 φλ νερό ή γάλα
  • 1 φλ. τραχανά ξινό
  • 50 γραμ. βούτυρο
  • 100 γραμ. φέτα
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό
  • Λίγο μπούκοβο
  • Λίγο αλάτι

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Τραχανας με φετα

    Για την πειραγμένη συνταγή λευκός τραχανας με φετα και ξεροτηγάνιση,

    μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νερό ή γάλα για να βράσετε τον τραχανά. Ο τραχανας με φετα έχει συγκλονιστική γεύση, πάμε να τον φτιάξουμε!

    • Σε μια μικρή  κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το βούτυρο και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. 
    • Προσθέτουμε τον τραχανά κι αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 15’ να σκάσει ο τραχανάς. 
    • Τότε προσθέτουμε την φέτα σε τρίμματα κι αποσύρουμε από την φωτιά. 
    • Πασπαλίζουμε με μπούκοβο και λίγο αλάτι. Αν η φέτα είναι αλμυρή δεν χρειάζεται αλάτι. 
    • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρεμμύδι για 7′-8′, σε μέτρια φωτιά. 
    • Ο τραχανας με φετα σβήνεται ξύδι.
    • Ρίχνουμε καυτή την τηγάνιση μέσα στον τραχανά κι ανακατεύουμε.

    Ο λευκός τραχανάς με φέτα, σερβίρεται σε μπολ και αν θέλουμε πασπαλίζουμε λίγο μπούκοβο σε κάθε πιάτο. 

    Τι είναι η τηγάνιση, ξεροτηγάνιση, ξεροχύμιση, τσιγάριση;

    Τηγάνιση είναι μια πολύ παλιά τεχνική μαγειρέματος. Η τηγάνιση χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα σε πολλά νησιά αλλά και στην Κύπρο. Κρεμμύδι κόκκινο ξερό κομμένο άλλες φορες σε φέτες η ψιλοκομμένο τσιγαρίζεται σε ελαιόλαδο μέχρι να βγάλει τα σάκχαρα του να ροδίσει και να καραμελώσει. Χρησιμοποιείται σαν άρτυμα στο τελείωμα πολλών φαγητών. και την προσθέτουμε σε βραστά χόρτα στο σερβίρισμα, σε ψάρι ψητό ή τηγανητό ,σε όλα τα όσπρια αλλά και σε πολλά πιάτα με ζυμαρικά.

    Αν σας άρεσε αυτή ή συνταγή τραχανας με φετα, δοκιμάστε και τραχανά με ντομάτα αξεπέραστο!

    Κάτι μαγειρεύεται