Πίσω

Μεγάλη Δευτέρα: Έθιμα και προετοιμασία

Τα έθιμα της Μεγάλης Δευτέρας

Η Μεγάλη Δευτέρα είναι η πρώτη μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Παλιότερα τη Μεγάλη Δευτέρα οι γυναίκες ασχολούνταν με το νοικοκυριό του σπιτιού. Άσπριζαν όλους τους εξωτερικούς τοίχους, έβγαζαν έξω τα κρεβάτια και όλα τα υπάρχοντα του σπιτιού, ασβέστωναν και από μέσα τοίχους και ταβάνια με την μπαντανόβουρτσα.

Το αρνί που θα σουβλιζόταν την Κυριακή του Πάσχα έπαιρνε τη θέση του στην αυλή του σπιτιού. Δεμένο σε μια άκρη το στόλιζαν με μια κόκκινη κορδέλα ή το έβαφαν με τη βαφή των αυγών την Μεγάλη Πέμπτη.

Τη Μεγάλη Δευτέρα, οι γυναίκες δεν έπιαναν μαχαίρια και αιχμηρά αντικείμενα γιατί φοβόντουσαν μην κοπούν και τρέξει αίμα, πράγμα που θεωρούσαν μεγάλη αμαρτία.

Είναι η πρώτη μέρα που οι εκκλησίες θα γεμίσουν πιστούς για την απογευματινή λειτουργία στην εβδομάδα των Παθών.

Σύμφωνα με την ορθοδοξία, η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του «Παγκάλου» Ιωσήφ, γιου του Ιακώβ, αλλά και στην άκαρπη συκιά που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε. Γι’ αυτό έχει και πραγματικά πολύ ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς τη λειτουργία και να ακούσει και πάλι αυτές τις ιστορίες από την Παλαιά Διαθήκη.

Διαφήμιση

Συνταγές για τη Μεγάλη Δευτέρα

Τη Μεγάλη Δευτέρα το μεσημεριανό πρέπει να είναι εύκολο, γρήγορο, νηστίσιμο γεμάτο με τη γεύση της Άνοιξης. Τι καλύτερο από μια μακαρονάδα με μελιτζάνες και ντομάτα! Τυράκι δεν θα τρίψουμε από πάνω και η αλήθεια είναι ότι δεν το χρειάζεται μιας και η γλύκα της μελιτζάνας του φτάνει και του περισσεύει.

μακαρόνια με μελιτζάνα
Μακαρόνια με μελιτζάνα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Επίσης, εκεί προς το απογευματάκι αφού είναι μια καλή ευκαιρία να ξεκινήσουμε τα ντολμαδάκια μας. Πεντανόστιμα καλόφαγα, μπορούν να συνοδεύουν κάλλιστα κάθε φαγητό μας. Ο απόλυτος νηστίσιμος μεζές που θα μας βγάλει όλη την εβδομάδα.

ντολμαδάκια - ντολμαδάκια γιαλατζί - ντολμαδάκια γιαλαντζί - ντολμαδάκια Αργυρώ - ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα - ντολμαδάκια συνταγή - ντολμαδάκια γιαλαντζί πολίτικα - ντολμαδάκια σμυρνέικα - ντολμαδάκια με ρύζι - εύκολα ντολμαδάκια - ντολμαδάκια θερμίδεσ - ντολμαδάκια κρητικά
Ντολμαδάκια γιαλατζί με αμπελόφυλλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Και για όσους έχουμε μικρά και μεγάλα παιδιά στο σπίτι που μας ζητάν συχνά πυκνά το …επιδόρπιό τους, αυτά τα νηστίσιμα μπισκότα είναι ταμάμ για όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα. Τέλεια με τον καφέ, με το πρωινό και το τσιμπολόγημα.

νηστίσιμα μπισκότα
Νηστίσιμα μπισκότα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Διαφήμιση

Ποιό νηστίσιμο φαγητό θα φτιάξεις;

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται