Πίσω

Πασχαλινά αυγά: Το σύμβολο του Πάσχα

Μπορεί κανείς να φανταστεί το Πάσχα χωρίς το βάψιμο και το τσούγκρισμα των αυγών; Σίγουρά όχι, αφού τα αυγά αποτελούν το κατεξοχήν σύμβολό του Πάσχα και μάλιστα ένα σύμβολό παγκόσμιο αφού θα τα βρούμε σε όλες ανεξαιρέτως τις πασχαλινές παραδόσεις των λαών. Ποια είναι λοιπόν η σχέση των αυγών με το Πάσχα.
Σε μια πρώτη ανάγνωση η αποχή από τις πρωτεϊνούχες τροφές κατά τη διάρκεια της Νηστείας, ασφαλώς δημιούργησέ την ανάγκη και την επιθυμία να καταναλώνονται αυγά κατά το Πάσχα, όταν ολοκληρωνόταν η εποχή της νηστείας. Ωστόσο η πρακτική σημασία του εθίμου και η μεγάλη διατροφική αξία των αυγών δεν αρκεί για να ερμηνεύσει την προέλευση αυτού του εθίμου με τον τόσο πλούσιο συμβολισμό.

Από τα πανάρχαια χρόνια το αυγό αποτελεί σύμβολο γονιμότητας και αναγέννησης σε πάρα πολλούς πολιτισμούς. Για παράδειγμα σύμφωνά με τις αντιλήψεις των ορφικών από ένα αυγό γεννήθηκε ολόκληρος ο κόσμος, μέσα σε εκείνο το πρώτο αυγό περιεχόταν ολόκληρος ο σπόρος της δημιουργίας. Αντίστοιχές αντιλήψεις συναντούμε στην αιγυπτιακή και την ινδική μυθολογία. Έχοντας αυτό κατά νου δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί οι χριστιανοί συνέδεσαν τα αυγά με την Ανάσταση του Χριστού, που σύμφωνα με τις αντιλήψεις τους αποτέλεσε την αρχή της αναγέννησης του κόσμου. Η ίδια η εκκλησία ευλογεί τα πασχαλινά αυγά, μια συνήθεια που φαίνεται να πηγαίνει πίσω στα μεσαιωνικά χρόνια, όπου σύμφωνα με μαρτυρίες οι ιερείς ευλογούσαν το Πάσχα τα αυγά των χωρικών.

Διαφήμιση

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, της αναγέννησης, το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού μέσα από τον οποίο αναδύθηκε η νέα ζωή. Σαν σύμβολό της ζωής το πασχαλινό αυγό συσχετίζεται με τα ταφικά έθιμα, έτσι ένα από τα έθιμα των Ποντίων είναι την Κυριακή του Θωμά να γευματίζουν πάνω στους τάφους των συγγενών τους, αφήνοντας πασχαλινά αυγά για να τονίσουν το μήνυμα της Ανάστασης.

Στην ελληνική παράδοση τα αυγά βάφονται κόκκινά συμβολίζοντας με αυτό τον τρόπο το αίμα του Χριστού, ωστόσο σε άλλες χώρες, και τις τελευταίες δεκαετίες και στην Ελλάδα θα συναντήσουμε συχνά πολύχρωμα αυγά. Κάθε χρώμα έχει το συμβολισμό του σε αυτές τις παραδόσεις έτσι για παράδειγμα το κίτρινό συμβολίζει την Ανάσταση και το μπλε την Αγάπη.
Όπως και να επιλέξετε να βάψετε τα αυγά σας φέτος, εμείς σας ευχόμαστε Καλή Ανάσταση με Αγάπη και Υγεία και φυσικά Ειρήνη, που αποτελεί το ζητούμενο της εποχής μας!

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται