Το ταχίνι είναι ένα υλικό δημοφιλές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις χώρες της Μέσης Ανατολής, στη Βόρεια Αφρική και στην Τουρκία. Είναι το άλειμμα που προκύπτει μετά από την πολτοποίηση του σουσαμιού. Πρόκειται για μια υπερτροφή εφόσον δεν περιέχει κορεσμένα λιπαρά, είναι νηστίσιμο και πλούσιο σε σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο και φυτικές ίνες. Έχει άπειρες εφαρμογές στην ελληνική κουζίνα και μολονότι καταναλώνεται όλο το χρόνο, την περίοδο της νηστείας η ζήτηση του εκτοξεύεται καθώς μας καλύπτει σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, το ταχίνι φαίνεται πως ήταν γνώριμο στους αρχαίους.