Η Χίος και οι γεύσεις της

Η γαστρονομία της Χίου και τα προϊόντα της

Η Χίος είναι ένα νησί φυσικά προικισμένο όπου καλλιεργούνται προϊόντα μοναδικά, όπως η μαστίχα, αλλά και διάφορα εσπεριδοειδή, κυρίως το μανταρίνι. Η κουζίνα της είναι πλούσια σε γεύσεις και αρώματα αλλά γεμάτη και με τοπικές  παραδοσιακές συνταγές που ξεχωρίζουν.

Η μαστίχα

Δεν μπορεί κανένας άλλος τόπος να ταυτιστεί με ένα τόσο ξεχωριστό και μοναδικό προϊόν όπως η μαστίχα με το νησί της Χίου. Η μαστίχα είναι ουσιαστικά η σκληρή ρητίνη που βγάζει ο κορμός του μαστιχόδεντρου. Ένα δέντρο που φύεται αποκλειστικά στα νότια του νησιού και είναι γνωστό για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες ήδη από τον 3ο αιώνα μ.Χ.

Αρχικά το μαστίχι χρησιμοποιούνταν ως αρωματικό στόματος και ως ερωτικό ελιξίριο ενώ οι φτωχοί καλλιεργητές του το  πουλούσαν στη Κωνσταντινούπολη ατόφιο χωρίς καμία επεξεργασία και με αυτό πλήρωναν τους φόρους τους. Χάρη στη μαστίχα άλλωστε οι Χιώτες απολάμβαναν προνόμια στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Η διαδικασία καλλιέργειας και συλλογής της αποτελείται από 4 στάδια (χωμάτιασμα, κέντημα, μάζεμα, καθάρισμα) τα οποία δεν έχουν αλλάξει σχεδόν καθόλου εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Γι’ αυτό τον λόγο έχει ενταχθεί στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Τώρα πια με βάση τη μαστίχα παρασκευάζουν και άλλα προϊόντα όπως θα αναφερθούμε παρακάτω. 

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Η κοπανιστή, ένα μαλακό τυρί με αλοιφώδη υφή και πικάντικη γεύση. Το μαστέλο είναι ένα λευκό αγελαδινό τυρί ιδανικό για σαγανάκι. Το πιτιανό είναι ένα τυρί σκληρό από κατσικίσιο γάλα και αιγοπροβάτων.

Πίτες και αρτοσκευάσματα

Βολισανό ψωμί, ένα σκληρό ζυμωτό μαύρο ψωμί. Οι κοπανιστόπιτες, πρόκειται για τηγανητές πίτες γεμιστές με μυζήθρα και κοπανιστή. Τα μαλαθροπιτάκια, δηλαδή κεφτέδες με μάραθο.

Γλυκίσματα

Η μελαλαυριά είναι μια κρέμα με βάση το μέλι και το αλεύρι, τα ροδίνια, τα μασουράκια που είναι φλογέρες τυλιχτές με αμύγδαλο τριμμένο, τα μαμούλια που δεν είναι άλλο από μπισκότα με γέμιση αμυγδάλου σε σχήμα κουραμπιέ, το γλυκό του κουταλιού μανταρίνι και η  μαρμελάδα μανταρίνι. Ξεχωρίζουν επίσης οι παστελαριές που είναι σύκα αποξηραμένα γεμιστά με αμύγδαλα, κανέλα και σουσάμι.

Προϊόντα μαστίχας

Το λικέρ μαστίχας και τα μαστιχολούκουμα.

Τοπικές συνταγές

Φυσικά η Χίος ξεχωρίζει και για τις τοπικές της παραδοσιακές συνταγές που αντιστέκονται στο χρόνο όπως τα αβγοκαλάμαρα, το μελιτζανοπίλαφο, τα χερίσια μακαρόνια (πλάθονται στο χέρι) και τέλος τους κουρμάδες, με άλλα λόγια οι ελιές αρωματισμένες με σχίνο.

Διαβάστε ακόμα και μάθατε για την ιστορία του τόπου της Χίου εδώ.

https://www.argiro.gr/2022/05/i-chios-kai-oi-gefseis-tis/