Η πίτσα και η ιστορία της

Ώρα για πίτσα

Ποιoς μπορεί αλήθεια να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό κομμάτι πίτσας; Το δημοφιλές αυτό  έδεσμα που μπορεί να φαγωθεί  όλες τις ώρες ως snack, ως κυρίως πιάτο ή με την παρέα μας σε μια βραδιά στο σπίτι  είναι ένα αγαπημένο φαγητό σε όλο τον κόσμο. Αν και θεωρείται εμβληματικό πιάτο της ιταλικής κουζίνας, η πίτσα ξεκίνησε την ιστορία της από την Αρχαία Ελλάδα.

Η Αινειάδα και η αρχαία πίτσα

Οι αρχαίοι Έλληνες καλλιεργούσαν σιτηρά και γνώριζαν την παρασκευή διαφόρων ζυμών αλλά αυτό που απολάμβαναν ιδιαιτέρως ήταν το άσπρο ψωμί ζυμωμένο πλακέ  που λειτουργούσε ως βάση πάνω στην  οποία τοποθετούσαν κρέας ή ψάρι. Θα έλεγε κανείς πως αυτού του είδους το ψωμί θα ήταν η πρωτόγονη πίτσα. Ακόμα και το περσικό στράτευμα του Δαρείου έφτιαχνε  λεπτές  ζύμες τις οποίες τις έψηναν πάνω στις ασπίδες τους ενώ τις γέμιζαν με τυρί. Στην «Αινειάδα» του  Ρωμαίου ποιητή Βιργιλίου τον 1ο αιώνα π.Χ. αναφέρεται ξεκάθαρα πως ο Αινείας και οι στρατιώτες του έτρωγαν πριν την μάχη στρόγγυλες ζύμες με λαχανικά.

Η πρώτη ιταλική πίτσα και η Βασίλισσα Μαργαρίτα

Η ονομασία πίτσα όμως καταγράφηκε σε χειρόγραφο για πρώτη φορά μόλις τον 10ο  αιώνα μΧ στην μικρή πόλη Γκαέτα στην περιοχή της Νάπολης. Τον 16ο αιώνα και με την εισαγωγή της ντομάτας στην Ευρώπη, η πίτσα αρχίζει να παίρνει πια την μορφή και την γεύση που γνωρίζουμε σήμερα καθώς τοποθετείται για πρώτη φορά η σάλτσα της . Μέχρι τότε η πίτσα περίεχε μόνο τυρί, σκόρδο, αλάτι και λαρδί.

Σημαντική στιγμή στην ιστορική  πορεία της πίτσας όμως  ήταν τον 19ο αιώνα και συγκεκριμένα το 1882 με την επίσκεψη της   βασίλισσας Μαργαρίτας στην Νάπολι. Τότε  διέταξε να της σερβίρουν το φαγητό που λάτρευε να καταναλώνει  ο λαός καθώς η πίτσα θεωρούνταν το φαγητό του φτωχού. Έτσι  λοιπόν ο Ιταλός σεφ και διάσημος πιτσιαόλο της εποχής Ραφαέλ Εσπόζιτο θέλοντας να τιμήσει την βασίλισσα, έφτιαξε μια πίτσα tricolore, δηλαδή τρίχρωμη, εμπνευσμένος από την ιταλική σημαία. Τοποθέτησε κόκκινη σάλτσα ντομάτα, πράσινο βασιλικό και λευκή μοτσαρέλα. Η βασίλισσα Μαργαρίτα ενθουσιάστηκε τόσο με την γεύση της που  προς τιμήν της η συνταγή αυτή ονομάστηκε πίτσα Μαργαρίτα, όνομα που διατηρείται  έως σήμερα.

Με την μαζική μετανάστευση των Ιταλών στις αρχές του 20ου αιώνα στην αμερικανική ήπειρο, η συνταγή της πίτσας διαδίδεται στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Η φήμη της εξαπλώνεται  σε όλο τον κόσμο και αγαπιέται τόσο που μόλις το 2017 η παγκόσμια αγορά πίτσας καταγράφει πάνω από 128 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο στις ΗΠΑ.

Μάθε περισσότερα για την πίτσα και όλα τα μυστικά της εδώ:

Φτιάξε την δική σου σπιτική ιταλική πίτσα με αυτήν την συνταγή:

https://www.argiro.gr/2023/03/i-pitsa-kai-i-istoria-tis/