Πίσω

Διατροφική αξία της μαγειρίτσας

Το φαγητό της ημέρας της Αναστάσεως

Το Μεγάλο Σάββατο, μετά την Ανάσταση, η μαγειρίτσα είναι το φαγητό που δεσπόζει σε κάθε οικογενειακό τραπέζι. Πρόκειται για ένα φαγητό που είτε κάποιος θα λατρεύει να τρώει είτε δεν θα θέλει να το δοκιμάσει. Είναι το πρώτο γεύμα μετά από την νηστεία και θα έλεγε κανείς ότι αξίζει η αναμονή. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της μαγειρίτσας, που διαφέρουν από τόπο σε τόπο, ωστόσο η βασική φιλοσοφία των συστατικών πίσω από αυτό το φαγητό είναι κοινή.

Δες εδώ την παραδοσιακή συνταγή για μαγειρίτσα:

Συστατικά μιας μαγειρίτσας

Παρά το γεγονός ότι βλέπουμε πολλές διαφορετικές συνταγές, τα βασικά υλικά είναι κοινά. Λαχανικά, εντόσθια, συκωτάκια, ελαιόλαδο και αυγολέμονο συνθέτουν αυτό το εκλεκτό, για πολλούς, φαγητό. Πολλοί προσθέτουν ρύζι καθώς και διάφορα λαχανικά, ανάλογα με τα γούστα τους. Για αυτούς που έχουν επιλέξει να μην έχουν το κρέας στο διατροφικό τους πλάνο, βλέπουμε και μαγειρίτσα με μανιτάρια.

Μάθε για το έθιμο ανά την Ελλάδα & τις παραλλαγές του.

Διατροφική Αξία και κίνδυνοι

Η παρουσία των διάφορων χορταρικών είναι απαραίτητη, διότι την κάνει πιο εύκολη στην πέψη και έχουν την ιδιότητα να απορροφούν τα λίπη. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες Α, του συμπλέγματος Β, K, υδατάνθρακες, φυλλικό οξύ μαγγάνιο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Επίσης περιέχει και σημαντική ποσότητα φυτικών ινών. Τα εντόσθια και τα συκωτάκια που περιέχει είναι μια καλή πηγή ζωικής πρωτεΐνης και σιδήρου. Παράλληλα το κρεμμύδι και τα διάφορα ζαρζαβατικά παρέχουν ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών.

Βλέπουμε, ότι περιέχει όλες τις ομάδες των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, κάτι που καθιστά την μαγειρίτσα ένα πλήρες γεύμα. Μία μερίδα μαγειρίτσα, μπορεί να κρύβει έως και 600 θερμίδες, για αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις μερίδες που καταναλώνουμε. Περιέχει, επιπλέον, κορεσμένα λιπαρά οξέα (εντόσθια και συκωτάκια) για αυτό και χρειάζεται προσοχή από άτομα με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.

Για να έχουμε ένα πιο υγιεινό αποτέλεσμα, μπορούμε να αυξήσουμε τα λαχανικά και να μειώσουμε τις πηγές κορεσμένων λιπαρών. Ωστόσο, επειδή μία φορά το χρόνο απολαμβάνουμε αυτό το φαγητό, ας αρκεστούμε σε μία μικρή, αλλά πλήρης, μερίδα.

Αν θες, μπορείς να απολαύσεις τη vegan εκδοχή της μαγειρίτσας:

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται