Πίσω

Καλά και κακά λιπαρά: σε ποιες τροφές βρίσκονται

Είναι όλα τα λιπαρά "κακά";

Πολλές φορές στο άκουσμα ότι ένα τρόφιμο περιέχει λιπαρά, θεωρούμε ότι επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με επιπλέον θερμίδες. Όμως, δεν είναι όλα τα λιπαρά επιβλαβή για τον οργανισμό μας. Κάποια από αυτά, αντιθέτως, δρουν ευεργετικά για την υγεία μας, μειώνοντας προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά και όχι μόνο.

Καλά λιπαρά

Στην κατηγορία των καλών λιπαρών ανήκουν τα πολυακόρεστα και τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα πολυακόρεστα βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και η σαρδέλα, καθώς και σε φυτικά έλαια. Είναι πολύ σημαντικά για την υγεία μας, μιας και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδειαγγειακής νόσου. Εδώ ανήκουν και τα γνωστά ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, η δράση των οποίων είναι γνωστή και για αυτό αποτελούν σημαντικό μέρος της μεσογειακής διατροφής. Από την άλλη στα μονοακόρεστα έχουμε τροφές όπως είναι το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο

Κακά λιπαρά

Σε αυτή την κατηγορία έχουμε τα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία βρίσκονται σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα. Η συνεχής κατανάλωση των κορεσμένων (ή αλλιώς τρανς λιπαρών) έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της κακής χοληστερόλης (LDL) και την παράλληλη μείωση της καλής χοληστερόλης (HDL). Επίσης έχουν συσχετιστεί με παχυσαρκία και καρδιακής φύσης νόσους. Βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικά, όπως και έτοιμα γεύματα, κέικ και γλυκά είναι οι πιο συνήθεις πηγές τέτοιων λιπαρών.

Μέτρο και ισορροπία

Όλων των ειδών τα λιπαρά είναι αναγκαία για τον οργανισμό μας. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι να τηρούμε την αναλογία των λιπαρών. Θα πρέπει η διατροφή μας να αποτελείται κατά βάση με τρόφιμα με καλά λιπαρά και ένα μικρό μέρος (περίπου 10%) να είναι κορεσμένα λιπαρά. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι θα πρέπει να περιορίσουμε τα τρόφιμα με κορεσμένα λιπαρά 1-2 φορές την εβδομάδα και να αυξήσουμε την κατανάλωση ψαριών, ξηρών καρπών και κάποιων λαχανικών.

Τέλος, καλές ιδέες για να μαγειρεύουμε χρησιμοποιώντας λιγότερα λίπη, είναι να μειώσουμε τα τηγανητά και να μαγειρεύουμε τα φαγητά μας στον ατμό, στη σχάρα, στο φούρνο ή βραστά.

Μάθε ποιες τροφές έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται