Πίσω

Πώς να διορθώσω το πολύ αλάτι στο φαγητό;

Έχεις πάθει ποτέ τέτοια ζημιά; Να πέσει πολύ αλάτι στο φαγητό και πως να το διαχειριστείς για να σώσεις το φαγητό και τον κόπο σου; Και όμως υπάρχει λύση για το παραπάνω αλατισμένο φαγητό και μάλιστα υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να το σώσεις. Μέσα από την εμπειρία μου σας έχω πολλές λύσεις για να σώσετε ένα φαγητό στο σπίτι που κατά λάθος το αλατίσατε πολύ.

Πατάτα
Το κλασικό που κάνουν όλοι για το αλατισμένο φαγητό είναι μια πατάτα στην σάλτσα ώστε να απορροφήσει το περιττό αλάτι. Όμως με τον βρασμό της πατάτας τα υγρά μειώνονται και η σάλτσα αφυδατώνεται και κατά συνέπεια γίνεται ακόμα πιο αλμυρή.

Είπαμε στην αρχή για την πατάτα που είναι η κλασική μέθοδος. Βάλε μία ολόκληρη καθαρισμένη πατάτα μέσα στο αλατισμένο φαγητό και άσε την να βράσει και να τραβήξει το αλάτι. Όμως, σε κάποια πιάτα η πατάτα αφήνει πολύ άμυλο κι έτσι αλλοιώνεται η τελική συνταγή. Στο αλμυρό φαγητό μπορείτε να προσθέσετε λίγο ρύζι ή πλιγούρι ή ακόμα και κους κους. Με την γλυκιά τους γεύση θα εξισορροπήσουν το αλμυρό φαγητό. Τέλος το κλασικό κόλπο με ένα κομμάτι μπαγιάτικο ψωμί μέσα στο αλμυρό φαγητό τραβάει το πολύ αλάτι. Μετά το μαγείρεμα το αφαιρούμε.

Λαχανικά
Ένας τρόπος για να σώσεις το πολύ αλατισμένο φαγητό είναι αν έχεις υλικά περίσσευμα πχ. λαχανικά να ξανά στήσεις σε άλλη κατσαρόλα την συνταγή και μετά να ενώσεις την αλατισμένα με την νέα συνταγή. Έτσι, η γλύκα των λαχανικών θα εξισορροπήσει την αλμυρά του φαγητού.

Προσθέστε μέσα στο φαγητό λίγα πράσινα φύλλα. Τα φυλλώδη λαχανικά τραβούν το αλάτι. Λίγο σπανάκι ή άλλο χόρτο μέσα στη συνταγή θα γλυκάνει όλο το αποτέλεσμα.

Επίσης λίγα λαχανικά όπως καρότα μπρόκολο η κουνουπίδι που έχουν γλυκιά γεύση βράζοντας με το αλατισμένο φαγητό τραβούν το αλάτι και δίνουν γλύκα στο φαγητό.

Σε σάλτσα
Δοκιμάστε να αραιώσετε την σάλτσα με λίγο ζωμό λαχανικών ή ζωμό κρέατος ή τριμμένες ντομάτες. Αφήστε να σιγοβράσει η σάλτσα ώστε να πυκνώσει και να μειωθούν τα υγρά. Όταν αραιώσετε μία σάλτσα τότε θα αλλάξει τελείως η γεύση της κι αν χρειαστεί ξανά αλατίστε θα το κάνετε μόνο στο τέλος και αφού δέσει η σάλτσα του φαγητού σας.

Οξύτητα
Για να σώσετε ένα φαγητό που έχετε αλατίσει πολύ μπορείτε να προσθέσετε οξύτητα αν φυσικά το σηκώνει το φαγητό. Ας πούμε ότι φτιάχνετε ένα φρικασέ που σηκώνει λεμόνι ή ένα στιφάδο που σηκώνει ξύδι και τα έχετε αλατίσει υπέρ του δέοντος Τότε θα πρέπει να συμπληρώσετε οξύτητα και θα φέρετε ισορροπία στην γεύση.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως βούτυρο, γάλα, κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι μπορούν να μειώσουν την αλμύρα μιας συνταγής. Ιδανικά χρησιμοποιήστε κρέμα γάλακτος, γιαούρτι ή τυρί κρέμα και αμέσως θα δείτε ότι η συνταγή θα ισορροπήσει σε γεύση.

Τα συνοδευτικά
Σε περίπτωση που το φαγητό δεν σώζεται έχετε μια τελευταία επιλογή. Σερβίρετε το με ανάλατο συνοδευτικό. Φτιάξτε έναν πουρέ πατάτας χωρίς αλάτι ή ρύζι η μια σαλάτα και σερβίρετε με το πολύ νόστιμο φαγητό.

Να αλατίζεις με μέτρο τα φαγητά που μαγειρεύεις. Είναι πιο σωστό το αλάτι στα μαγειρευτά φαγητά να μπαίνει προς το τέλος για να έχεις καλύτερο έλεγχο
Να θυμάστε ότι αν αλατίζεις στη αρχή του μαγειρέματος, μετά με τον βρασμό μειώνονται τα υγρά και το αλάτι γίνεται πιο έντονο. Ειδικά σε σάλτσες που πρέπει να μειώσουμε το όγκο τους στο τέλος του μαγειρέματος πρέπει το αλάτι να μπει τελευταία στιγμή.

Αν μαγειρεύεις ένα κοκκινιστό κρέας για να γίνει νόστιμο πρέπει να βάλεις λίγο αλάτι να αφήσεις να μαγειρευτεί και να διορθώσεις το αλάτι προς το τέλος του βρασμού.

Να προσέχετε πάντα τι αλάτι χρησιμοποιείται. Τα επεξεργασμένα αλάτια του εμπορίου έχουν θέμα. Καμία φορά τυχαίνει να βάλεις αλάτι στο φαγητό και να μην «πιάνει», αναγκαστικά βάζεις κι άλλο και κάποια στιγμή συνειδητοποιείς ότι έγινε λύσσα. Σας προτείνω να έχετε φυσικό αλάτι στην κουζίνα σας. Είναι νόστιμο κι όχι αλμυρό. Βάζεις λίγο κι έχει γεύση το φαγητό σου.

Αν χρησιμοποιήσετε σόγια σε κάποιο φαγητό προσέξτε γιατί είναι αλμυρή και δεν χρειάζεται αλάτι.

Αν μαγειρεύετε φρέσκα μύδια ποτέ μην αλατίσετε το φαγητό πάρα μόνο ελάτε στο τέλος του μαγειρέματος. Τα μύδια είναι πάντα αλμυρά και καθώς ανοίγουν όλο το αλμυρό θαλασσινό νερό μένει στο φαγητό.

Το ίδιο συμβαίνει αν μαγειρεύεις φρέσκο χταπόδι. Είναι πάντα πολύ νόστιμο από μόνο του και σχεδόν ποτέ δεν χρειάζεται αλάτι το φαγητό με φρέσκο χταπόδι.

Ελπίζω να σας βοήθησα και να θυμάστε ότι όλα τα υλικά τα χειριζόμαστε με σύνεση και μέτρο. Το λίγο είναι αυτό που θα δώσει νοστιμιά το πολύ μπορεί να καταστρέψει ολόκληρο φαγητό. Το ίδιο ισχύει για μπαχαρικά, βότανα και αλλά υλικά που δίνουν ένταση στην γεύση.

Αν έπεσε παραπάνω αλάτι στο κρέας που ετοιμάζεις για ψήσιμο

Σκουπίστε το περιττό αλάτι με πινέλο η χαρτί κουζίνας πάνω από το κρέας. Στην ανάγκη ξεπλύνετέ στα γρήγορα το κομμάτι κρέατος και σκουπίστε πάρα πολύ καλά

Στεγνώστε το κρέας από την περιττή υγρασία πριν το ψήσετε. Στην ανάγκη αφήστε το πάνω σε σχάρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος να στεγνώσει τελείως για 15’.

Αν ανακαλύψεις ότι αλάτισες πολύ το κρέας σου αφού το έψησες τότε βάλε επάνω στο ψημένο κρέας 1 κομμάτι βούτυρο. Αμέσως το βούτυρο θα λιώσει στο καυτό ψητό  και θα γλυκάνει η γεύση του.

Φτιάξε μια σάλτσα  χωρίς αλάτι για να ντύσεις το ψητό  ή συνόδευσε με κάποιο αμυλούχο ανάλατο τρόφιμο όπως πουρές  η σκέτο ρύζι.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται