ΑΡΘΡΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΩΣ

Πώς να διορθώσω το πολύ αλάτι στο φαγητό;

Πώς θα διορθώσεις το πολύ αλάτι στο φαγητό;

Σου έχει τύχει να σου πέσει κατά λάθος πολύ αλάτι στο φαγητό και να μην ξέρεις πώς να το σώσεις; Μην ανησυχείς! Υπάρχουν αρκετοί δοκιμασμένοι τρόποι για να επαναφέρεις τη γεύση και να μη χαθεί ο κόπος σου. Μέσα από την εμπειρία μου, συγκέντρωσα πρακτικές λύσεις που μπορείς να εφαρμόσεις εύκολα στην κουζίνα σου.

Πατάτα

Η πιο γνωστή μέθοδος είναι να προσθέσεις μία ολόκληρη καθαρισμένη πατάτα μέσα στο φαγητό. Η πατάτα απορροφά μέρος του περιττού αλατιού καθώς βράζει. Προσοχή όμως: με τον βρασμό, τα υγρά μειώνονται και μπορεί η σάλτσα να αφυδατωθεί, εντείνοντας την αλμυρή γεύση. Επιπλέον, η πατάτα προσθέτει άμυλο, που ενδέχεται να επηρεάσει την υφή και τη γεύση κάποιων φαγητών.

Εναλλακτικά, μπορείς να δοκιμάσεις:
Ρύζι, πλιγούρι ή κούς-κούς, που με τη γλυκύτητά τους εξισορροπούν την αλμύρα.
Μπαγιάτικο ψωμί: βάλε ένα κομμάτι μέσα στο φαγητό όσο βράζει, και αφαίρεσέ το στο τέλος.

Λαχανικά

Αν έχεις διαθέσιμα λαχανικά, μπορείς να ξαναμαγειρέψεις μέρος της συνταγής χωρίς αλάτι και να την ενώσεις με το αρχικό φαγητό. Με αυτόν τον τρόπο, εξισορροπείται η γεύση και περιορίζεται το πρόβλημα.
Τι να δοκιμάσεις:

  • Φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι) που απορροφούν αλάτι και “γλυκαίνουν” τη γεύση.
  • Καρότα, μπρόκολο, κουνουπίδι που βράζουν μαζί με το φαγητό και προσθέτουν φυσική γλυκύτητα.

Αν το πρόβλημα βρίσκεται στη σάλτσα, μπορείς να την αραιώσεις με:

  • Ζωμό λαχανικών ή κρέατος (χωρίς αλάτι)
  • Πολτοποιημένες ντομάτες

Άφησέ τη να σιγοβράσει ώστε να πυκνώσει ξανά. Μόνο όταν φτάσει στην τελική της μορφή, αν χρειαστεί, πρόσθεσε ξανά λίγο αλάτι.

Οξύτητα

Για να σώσετε ένα φαγητό που έχετε αλατίσει πολύ μπορείτε να προσθέσετε οξύτητα αν φυσικά το σηκώνει το φαγητό. Ας πούμε ότι φτιάχνετε ένα φρικασέ που σηκώνει λεμόνι ή ένα στιφάδο που σηκώνει ξύδι, τότε θα πρέπει να συμπληρώσετε οξύτητα και θα φέρετε ισορροπία στην γεύση.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως βούτυρο, γάλα, κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι μπορούν να μειώσουν την αλμύρα μιας συνταγής. Ιδανικά χρησιμοποιήστε κρέμα γάλακτος, γιαούρτι ή τυρί κρέμα και αμέσως θα δείτε ότι η συνταγή θα ισορροπήσει σε γεύση.

Τα συνοδευτικά
Σε περίπτωση που το φαγητό δεν σώζεται έχετε μια τελευταία επιλογή. Σερβίρετε το με ανάλατο συνοδευτικό. Φτιάξτε έναν πουρέ πατάτας χωρίς αλάτι ή ρύζι η μια σαλάτα.

Αν έπεσε παραπάνω αλάτι στο κρέας που ετοιμάζεις για ψήσιμο

Σκουπίστε το περιττό αλάτι με πινέλο η χαρτί κουζίνας πάνω από το κρέας. Στην ανάγκη ξεπλύνετέ στα γρήγορα το κομμάτι κρέατος και σκουπίστε πάρα πολύ καλά Στεγνώστε το κρέας από την περιττή υγρασία πριν το ψήσετε.

Αν ανακαλύψεις ότι αλάτισες πολύ το κρέας σου αφού το έψησες τότε βάλε επάνω στο ψημένο κρέας 1 κομμάτι βούτυρο. Αμέσως το βούτυρο θα λιώσει και θα γλυκάνει η γεύση του.

Φτιάξε μια σάλτσα  χωρίς αλάτι για να ντύσεις το ψητό  ή συνόδευσε με κάποιο αμυλούχο ανάλατο τρόφιμο όπως πουρές ή σκέτο ρύζι.

Συμβουλές για να αποφύγεις το πρόβλημα εξ αρχής:

  • Αν μαγειρεύεις ένα κοκκινιστό κρέας για να γίνει νόστιμο πρέπει να βάλεις λίγο αλάτι να αφήσεις να μαγειρευτεί και να διορθώσεις το αλάτι προς το τέλος του βρασμού.
  • Τα επεξεργασμένα αλάτια του εμπορίου έχουν θέμα. Καμία φορά τυχαίνει να βάλεις αλάτι στο φαγητό και να μην «πιάνει», αναγκαστικά βάζεις κι άλλο και κάποια στιγμή συνειδητοποιείς ότι έγινε λύσσα. Σας προτείνω να έχετε φυσικό αλάτι στην κουζίνα σας. Είναι νόστιμο κι όχι αλμυρό.
  • Αν χρησιμοποιήσετε σόγια σε κάποιο φαγητό προσέξτε γιατί είναι αλμυρή και δεν χρειάζεται αλάτι.
  • Αν μαγειρεύετε φρέσκα μύδια ποτέ μην αλατίσετε το φαγητό πάρα μόνο ελάτε στο τέλος του μαγειρέματος. Τα μύδια είναι πάντα αλμυρά και καθώς ανοίγουν όλο το αλμυρό θαλασσινό νερό μένει στο φαγητό.
  • Το ίδιο συμβαίνει αν μαγειρεύεις φρέσκο χταπόδι. Είναι πάντα πολύ νόστιμο από μόνο του και σχεδόν ποτέ δεν χρειάζεται αλάτι το φαγητό με φρέσκο χταπόδι.

Ελπίζω να σας βοήθησα και να θυμάστε ότι όλα τα υλικά τα χειριζόμαστε με σύνεση και μέτρο. Το λίγο είναι αυτό που θα δώσει νοστιμιά το πολύ μπορεί να καταστρέψει ολόκληρο φαγητό. Το ίδιο ισχύει για μπαχαρικά, βότανα και αλλά υλικά που δίνουν ένταση στην γεύση.

Απόρρητο