ΑΡΘΡΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΩΣ

Θράψαλο και καλαμάρι διαφορές

θραψαλο και καλαμαρι

Τόσο το θράψαλο όσο και το καλαμάρι ανήκουν στην κατηγορία των μαλακίων

Στην ελληνική κουζίνα τα συναντάμε αρκετά συχνά, καθώς είναι ιδιαίτερα αγαπητά στους καταναλωτές. Τα θράψαλα και τα καλαμάρια μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Ωστόσο, λίγοι είναι εκείνοι που μπορούν να τα ξεχωρίσουν, καθώς μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους, με μόλις λίγες διακριτές διαφορές.

Θράψαλο ή καλαμάρι

Η αλήθεια είναι ότι όσοι δεν ασχολούνται με το ψάρεμα δύσκολα μπορούν να ξεχωρίσουν το καλαμάρι από το θράψαλο. Καταρχάς, το καλαμάρι, κυρίως στις ελληνικές θάλασσες, είναι συνήθως αρκετά μικρότερο σε μέγεθος σε σύγκριση με το θράψαλο. Το σώμα του είναι πιο πεπλατυσμένο και φέρει τριγωνικά, μικρά πτερύγια στο κατώτερο άκρο του, ενώ αντίθετα, στο θράψαλο τα πτερύγια καταλαμβάνουν πολύ μεγαλύτερο χώρο στο σώμα του. Το χρώμα τους δεν αποτελεί συνήθως αξιόπιστο δείκτη για τον διαχωρισμό τους.

Μία ακόμα διαφορά, που γίνεται εμφανής μόνο όταν δούμε το εσωτερικό τους, είναι ότι το θράψαλο δεν έχει εσωτερικό κόκαλο, όπως αντίθετα έχει το καλαμάρι. Συχνά ακούμε πως το καλαμάρι θεωρείται κυρίως χειμωνιάτικο μαλάκιο, ενώ το θράψαλο καλοκαιρινό. Όμως αυτό δεν αποτελεί κανόνα, αφού πλέον και τα δύο διατίθενται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Εξαιτίας της μεγάλης ομοιότητάς τους, δεν είναι λίγες οι φορές που τα θράψαλα πωλούνται ως καλαμάρια, καθώς η τιμή τους είναι σαφώς χαμηλότερη. Επιπλέον, τα θράψαλα θεωρούνται ποιοτικά υποδεέστερα από τα καλαμάρια, γεγονός που δικαιολογεί τέτοιες πρακτικές με κίνητρο το κέρδος.

Μαγειρικές Διαφορές

  • Η πιο σκληρή σάρκα του θράψαλου απαιτεί πιο προσεκτικό μαγείρεμα για να παραμείνει τρυφερή, ενώ το καλαμάρι με τη λεπτότερη και πιο γευστική σάρκα του μαγειρεύεται πιο γρήγορα.

Εκτός από ψητά στο φούρνο, τηγανητά ή στα κάρβουνα, μπορείς να τα μαγειρέψεις και με άλλους τρόπους, όπως: Βραστά ή στον ατμό: για πιο ελαφριά και υγιεινή εκδοχή, ιδανικά για σαλάτες ή με λεμόνι και ελαιόλαδο.

Σοτέ ή στο τηγάνι: με σκόρδο, λάδι και μυρωδικά, γρήγορα και νόστιμα.

Γεμιστά: ιδιαίτερα το θράψαλο, γεμιστό με ρύζι, μυρωδικά ή άλλα υλικά.

Στα ζυμαρικά: κομμένα σε κομμάτια και μαγειρεμένα με σάλτσα για πεντανόστιμα πιάτα θαλασσινών.

Απόρρητο