Πίσω

Οι 4 πιο διάσημες σαλάτες στον κόσμο

Οι σαλάτες είναι απαραίτητες, δεν λείπουν από κανένα τραπέζι και μας συνοδεύουν σε κάθε γεύμα μας. Μερικές όμως είναι διάσημες και καταναλώνονται από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού της γης. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τέσσερις από αυτές, την προέλευση, την ιστορία τους  αλλά κυρίως τι περιέχουν και πως διαμορφωθήκαν μέσα στα χρόνια.

Σαλάτα Νισουάζ (niçoise)

Η πρώτη σαλάτα που θα γνωρίσουμε  προέρχεται από την Νότια Γαλλία και την περιοχή της Νίκαιας, εξού και το όνομα της. Τον 19ο αιώνα που πρωτοεμφανίστηκε είχε μονάχα τρία υλικά: ντομάτα, γαύρο και ελαιόλαδο και ήταν το φαγητό των φτωχών. Αργότερα προστεθήκαν τα ωμά λαχανικά της γαλλικής γης όπως κόκκινες πιπεριές, αγκινάρες, μαύρες ελιές και πράσινα φρέσκα φασόλια. Χρόνο με το χρόνο, η νισουάζ εμπλουτίζονταν με άλλα υλικά μέχρι να φτάσουμε στην σημερινή της μορφή που περιέχει πατάτες βρασμένες, πράσινα φασολάκια, ντομάτες, βραστό αβγό και τόνο αρωματισμένο πάντα με μαϊντανό, σχοινόπρασο και εστραγκόν. 

Σαλάτα του Καίσαρα (Ceasar's salad)

Αν και θεωρείται ιταλικής προέλευσης, φταίει ίσως και το όνομα της, η σαλάτα αυτή προέρχεται από τις ΗΠΑ. Ιταλός σεφ ο οποίος μετανάστευσε στο Σαν Ντιέγκο μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο φέρεται να είναι δημιουργός της. Λέγεται λοιπόν πως ένα βράδυ το 1924 την ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ γευμάτιζαν στο εστιατόριο,  οπού εργαζόταν ο εν λόγω σεφ Caesar Cardini, τελείωσαν οι πρώτες ύλες και αναγκάστηκε να τους σερβίρει μια σαλάτα ως γεύμα με περισσεύματα υλικών. Έτσι δημιουργήθηκε η πρώτη σαλάτα του Καίσαρα η οποία περιείχε μαρούλι, κοτόπουλο, μπέικον, παρμεζάνα και κρουτόν και βαφτίστηκε  αρχικά «Σαλάτα του Αεροπόρου». Στην Ευρώπη η συνταγή της ήρθε χάρη στην Αμερικανίδα Ουόλις Σίμπσον, σύζυγο του  Εδουάρδου Η΄ της Αγγλίας.

Cobb salad

Άλλη μια αμερικανικής προέλευσης σαλάτα με αέρα Χόλυγουντ είναι η Cobb salad. Πρόκειται για μια πανδαισία χρωμάτων και γεύσεων, περιέχει διάφορα λαχανικά (ντομάτες, αντίδι, μαρούλι), αβοκάντο, αβγά, μπέικον και στήθος γαλοπούλας. Πολλές φορές στη συνταγή της βρίσκουμε και τυριά όπως τσένταρ και Monterey Jack. Επινοήθηκε από τον Howard Cobb, ιδιοκτήτη του εστιατόριού Rob στο Χόλυγουντ το 1929 ενώ πήρε το όνομα του. 

Waldorf salad

Σαλάτα που μας έρχεται από την άλλη άκρη του Ατλαντικού κι αυτή, από το Μεγάλο Μήλο δηλαδή την κοσμοπολίτικη Νέα Υόρκη. Η συνταγή της γεννήθηκε το μακρινό 1893 στο ξενοδοχείο Waldorf-Αstoria της Νέας Υόρκης από τον μπάτλερ Όσκαρ Τσίρκι. Πρόκειται για  μια δροσερή, πράσινη σαλάτα καθώς αποτελείται από μαρούλι, σέλερι, μήλο και καρύδια  με ντρέσινγκ μαγιονέζα. Σε κάποιες παραλλαγές της μπορούμε να βρούμε κομμάτια κοτόπουλου, σταφύλια και ξερά φρούτα. 

Πώς προέκυψε η χωριάτικη σαλάτα και πώς κατάφερε να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής διατροφής.

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται