Το γκριλ φούρνου και πως να ψήσω σωστά;
Αλήθεια πόσες φορές έχεις χρησιμοποιήσει την λειτουργία, γκριλ του φούρνου; Σίγουρα θα μου απαντήσεις, σπάνια. Και όμως το γκριλ του οικιακού φούρνου είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο στα χέρια του μάγειρα. Βρίσκεται στην οροφή του φούρνου και η υψηλή θερμοκρασία του χτυπάει κατευθείαν το υλικό που ψήνουμε σε αντίθεση με τις άλλες λειτουργίες ψησίματος. Οτιδήποτε και αν ψήσεις, μπριζόλες στο γκριλ του φούρνου ή λαχανικά το ψήσιμο διαρκεί ελάχιστα και το αποτέλεσμα είναι πάντα σαν έψησες στη σχάρα. Μειώνει πολύ τον χρόνο ψησίματος σε όλα τα υλικά και μας δίνει ζουμερά ψητά με τέλεια κρούστα. Ο γρήγορος τρόπος ψησίματος του γκριλ μας δίνει το μάξιμουμ της γεύσης, εξωτερική κρούστα, διατηρώντας παράλληλα τρυφερά τα υλικά που ψήνουμε.
Γκριλ φούρνου ή αέρας ψησίματος
Ψήνοντας μέσα στον φούρνο ένα φαγητό ή γλυκό αυτό που δημιουργείται είναι ζεστή ατμόσφαιρα από καυτό ξηρό αέρα που στροβιλίζεται σε όλο το φούρνο. Σε αντίθεση, το γκριλ φούρνου στέλνει κατευθείαν την δυνατή θερμοκρασία στην επιφάνεια του υλικού. Συμπεριφέρεται δηλαδή όπως ακριβώς η σχάρα σε ανοιχτή φωτιά. Επίσης το γκριλ είναι ιδανικό για να χαρίσει ρόδινη κρούστα σε όλα τα υλικά που έψησες στο φούρνο ή στο τηγάνι. Καραμελώνει επιφάνειες όπως κρεμ μπρουλέ, αλλά και γκρατινάρει επιφάνειες με λιωμένο τυρί ή ψημένο ψωμί.
Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τι είναι το γκριλ στο φούρνο και την σωστή χρήση του. Δεν είναι σίγουροι σε ποια θερμοκρασία να το βάλουν, σε ποια σχάρα να ψήσουν, πόση ώρα διαρκεί το ψήσιμο στο γκριλ. Έχοντας αυτές και άλλες τόσες απορίες, σπάνια γυρίζουν το κουμπί του φούρνου σε λειτουργία γκριλ. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το ψήσιμο στο φούρνο σε ξηρό καυτό αέρα που στριφογυρίζει γύρω από το ταψί, είναι ακριβώς το αντίθετο από το ψήσιμο στο γκριλ φούρνου. Στην λειτουργία γκριλ η φωτιά χτυπάει κατευθείαν πάνω στο υλικό σε μια επιφάνεια και όχι ολόγυρα.
Ψήσιμο στο γκριλ του φούρνου σαν επαγγελματίες
- Ανάλογα με την συνταγή που θα φτιάξεις, θα τοποθετήσεις την σχάρα ψηλά στον φούρνο. Ιδανικά χρησιμοποιούμε ρηχό ταψί ώστε να ελέγχουμε το σύντομο ψήσιμο.
- Προθερμαίνουμε σωστά το γκριλ σε υψηλή θερμοκρασία για 5′ τουλάχιστον πριν τοποθετήσουμε μέσα τα υλικά που θα ψήσουμε.
- Αφήνουμε την πόρτα μισάνοιχτη ώστε να ελέγχουμε το σύντομο ψήσιμο γιατί η ένταση είναι δυνατή και ακόμα το 1′ μπορεί να κάψει το υλικό.
- Μην διστάσετε να κατεβάσετε τη σχάρα πιο κάτω αν βλέπεται ότι η μπριζόλα εξωτερικά έχει κάνει καλό χρώμα αλλά έχει ακόμα πολύ υγρασία στην καρδιά της και χρειάζεται επιπλέον ψήσιμο.
Τι να προσέξω όταν ψήνω στο γκριλ του φούρνου
- Σε γενικές γραμμές αποφεύγουμε τα πυρίμαχα σκεύη κάτω από το γκριλ, εκτός και αν πρόκειται για ολιγόλεπτο γκρατινάρισμα μιας επιφάνειας ήδη ψημένου φαγητού.
- Ανεβοκατεβάζουμε την σχάρα ψησίματος ανάλογα το πάχος του υλικού που ψήνουμε. Όσο πιο λεπτή η μπριζόλα ή το φιλέτο, τόσο πιο ψηλά στο φούρνο και κοντά στο γκριλ πρέπει να είναι η σχάρα. Όσο πιο χοντρό κομμάτι ψήνουμε τόσο πιο κάτω πρέπει να είναι η σχάρα του φούρνου ώστε να ψηθεί σωστά μέχρι μέσα.
- Έχουμε πάντα την προσοχή μας στο υλικό που ψήνουμε στο γκριλ, γιατί η θερμοκρασία είναι δυνατή και η επαφή με την θερμότητα είναι άμεση.
- Η ζεστή του φούρνου δεν χάνεται όταν έχεις ανοιχτή την πόρτα του φούρνου κατά το ψήσιμο. Αντιθέτως ελέγχεις καλύτερα το κρέας που ψήνεις γυρίζοντας το πλευρά όποτε είναι αναγκαίο.
- Η καυτή θερμοκρασία του γκριλ στοχεύει ακριβώς πάνω στην επιφάνεια του υλικού που ψήνεται.
Ποια φαγητά ψήνουμε στο γκριλ του οικιακού φούρνου
Είναι μια ερώτηση που μου κάνουν συχνά. Θα σας πω ότι μπορείτε να ψήσετε σχεδόν τα πάντα.
- Από ψητά λαχανικά, ψάρι, μπριζόλες στο γκριλ του φούρνου, κάθε είδους φιλέτο μέχρι μπρουσκέτες και burger.
- Γκρατινάρεις όλα τα ψημένα φαγητά δίνοντας μια τέλεια κρούστα.
- Καραμελώνεις επιφάνειες γλυκών που έχεις πασπαλίσει με ζάχαρη.
- Είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στην κουζίνα και η εξάσκηση μαζί του στο ψήσιμο θα δείτε ότι θα σας δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα.
Αργυρώ Μπαρμπαρίγου