Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΚΕΡ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΚΕΡ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Video
Εκτέλεση
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
- Πλένουμε πρώτα καλά τα πορτοκάλια και τα σκουπίζουμε.
- Ξύνουμε τη φλούδα τους και κρατάμε το ξύσμα.
- Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε τις φλούδες γύρω γύρω, βγάζοντας συγχρόνως και το λευκό μέρος με τις μεμβράνες.
- Θέλουμε δηλαδή γυμνό το πορτοκάλι, να φαίνεται γύρω γύρω το εσωτερικό του (όπως όταν κάνουμε φιλέτα πορτοκαλιού).
- Σε μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το ξύσμα των πορτοκαλιών.
- Το καλύπτουμε με νερό και από την ώρα που θα πάρει βράση μετράμε μέχρι το 30.
- Το σουρώνουμε. Πετάμε το νερό και κρατάμε το ζεματισμένο ξύσμα, θα χρησιμοποιήσουμε 1 κ.σ. από αυτό.
- Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει.
- Μόλις λιώσει η ζάχαρη προσθέτουμε τα πορτοκάλια και σιγοβράζουμε για 3΄ από την ώρα που θα πάρει βράση.
- Με τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τα πορτοκάλια και σιγοβράζουμε το σιρόπι για 6΄-7΄ ακόμη (πάντα σε μέτρια φωτιά).
- Το αφήνουμε να κρυώσει.
- Προσθέτουμε μέσα στο σιρόπι το ξύσμα και ανακατεύουμε.
- Ισομοιράζουμε τα πορτοκάλια μας μέσα στα αποστειρωμένα βάζα.
- Προσθέτουμε στο σιρόπι το κονιάκ, ανακατεύουμε και περιχύνουμε τα πορτοκάλια μέσα στα βάζα.
- Τα πορτοκάλια πρέπει να καλυφθούν πλήρως μέχρι επάνω.
- Αν χρειαστεί, λοιπόν, προσθέτουμε λίγο επιπλέον κονιάκ προκειμένου να τα καλύψουμε.
- Σφραγίζουμε τα βάζα αεροστεγώς και τα αφήνουμε σε σκιερό και δροσερό μέρος για 2 μήνες, να ωριμάσουν.
- Από την ώρα που θα ανοίξουμε τα βάζα, διατηρούμε τα πορτοκάλια στο ψυγείο για 4 μήνες.
- Αφού τα καταναλώσουμε, απολαμβάνουμε το απίθανο λικέρ τους, γιατί προκειμένου να διατηρηθούν πρέπει να είναι σκεπασμένα με αυτό.
- Τα σερβίρουμε σε ποτήρια με χτυπημένη κρέμα.
- Μπορούμε επίσης, όμως, να τα ψιλοκόψουμε σε φρουτοσαλάτα περιχύνοντάς τη με το λικέρ τους ή να τα σερβίρουμε μαζί με αποξηραμένα δαμάσκηνα ποσαρισμένα σε κρασί.
- Χρόνος ωρίμανσης: 2 μήνες
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Χρησιμοποιούμε πορτοκάλια ακέρωτα, βιολογικά και χωρίς σημάδια.
- Απαραίτητη προϋπόθεση: αποστειρωμένα βάζα.
- Το κονιάκ πρέπει να καλύπτει οπωσδήποτε τα πορτοκάλια.