Εκτέλεση
Το παραδοσιακό και πολύ θρεπτικό πηχτό ρόφημα(σαν πυκνή σούπα) σερβίρεται πάντα ζεστό την Μεγάλη Πέμπτη και Μεγάλη Παρασκευή σαν δυναμωτικό φαγητό.
Ψιλοκόβουμε τον μπαγιάτικο άρτο ή το ψωμί (αφαιρούμε τη κόρα) και το βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα.
Προσθέτουμε τα αμύγδαλα.
Περιχύνουμε με το νερό και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 15′ από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός, μέχρι να χυλώσει.
Όταν λιώσει τελείως η ψύχα, αποσύρουμε από την εστίας, ρίχνουμε μέσα όλα τα υπόλοιπα υλικά, μαστίχα κοπανισμένη, πρέζα μοσχοκάρυδο κι ελάχιστη ζάχαρη ή άλλο γλυκαντικό για ελαφριά γλύκα.
Το πολτοποιούμε στο μπλέντερ όσο είναι ζεστό.
Έχει πλούσια κρεμώδη υφή και το σερβίρουμε ζεστό σαν γεύμα σε φλυτζάνια ή ποτήρια σε θερμοκρασία δωματίου κάθε ώρα και στιγμή της ημέρας.
Είναι τονωτικό και έχει απίστευτα αρώματα και γεύση.
Θέλετε περισσότερες συνταγές για την περίοδο της νηστείας; Σας τις έχω συγκεντρώσει όλες εδώ.