Το παραδοσιακό λικέρ των Κυθήρων, η Φατουράδα είναι μια πανεύκολη συνταγή με απλά υλικά. Έχει απίθανη γεύση και τέλειο άρωμα.

Το παραδοσιακό λικέρ των Κυθήρων, η Φατουράδα είναι μια πανεύκολη συνταγή με απλά υλικά. Έχει απίθανη γεύση και τέλειο άρωμα.

  • προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 5 λεπτά
1

Υλικά

  • Μερίδες 700 ml
    (2 μπουκάλια)

Για τη φατουράδα Κυθήρων

  • 700 ml τσίπουρο
  • 5 ξυλάκια κανέλας
  • 10 γαρύφαλλα
  • 1 κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 200 ml νερό
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Για την φατουράδα Κυθήρων χρησιμοποιούμε αγνό τσίπουρο.

    Ζεσταίνουμε ελαφρά το τσίπουρο και ρίχνουμε μέσα τα μπαχαρικά.

    Σε ένα καθαρό βάζο που κλείνει αεροστεγώς βάζουμε το τσίπουρο την κανέλα, τα γαρύφαλλα και αν θέλουμε προσθέτουμε και 1 κομμάτι φλούδα από εσπεριδοειδή.

    Σφραγίζουμε το βάζο και αφήνουμε σε σκιερό σημείο για 3-4 εβδομάδες να γίνει η εκχύλιση, να βγάλουν τα μπαχαρικά το άρωμά τους, την γεύση και το έντονο χρώμα τους.

    Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, προσθέτουμε το νερό, ανακατεύουμε και το βάζουμε στην φωτιά.

    Μόλις πάρει βράση και λιώσει η ζάχαρη χωρίς να ανακατέψουμε ξανά, το αποσύρουμε.

    Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τελείως.

    Ρίχνουμε το κρύο σιρόπι μέσα στο τσίπουρο με τα μπαχαρικά.

    Ανακατεύουμε καλά και το σφραγίζουμε για 1 εβδομάδα.

    Το χρώμα της Φατουράδας μπορεί να βγει από ανοιχτό καφέ μέχρι βαθύ κόκκινο ανάλογα την ποιότητα της κανέλας και τον χρόνο που μένουν τα μπαχαρικά στο τσίπουρο.

    Σουρώνουμε σε καθαρά μπουκάλια και το διατηρούμε σε δροσερό σημείο.

    Σερβίρεται σαν λικέρ συνοδεύοντας τα παραδοσιακά γλυκά των Κυθήρων, αλλά είναι κι ένα πρώτης τάξεως χωνευτικό, λόγω του τσίπουρου και των μπαχαρικών.

    Στα Κύθηρα το τσίπουρο έχει το όνομα «τσιπούρα» έτσι το λένε οι ντόπιοι στο νησί.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται