Παραδοσιακή Μανιταρόπιτα Γρεβενών

Στα Γρεβενά μπορεί κανείς να βρει ταβέρνες που σερβίρουν πάνω από 100 είδη μανιταριών! Τα ιδιαίτερα αρώματά τους και η ξεχωριστή γεύση τους, έχουν κάνει τα Γρεβενά γνωστά, ακόμα και στο εξωτερικό. Φτιάξτε τα λοιπόν ως γέμιση σε μια απολαυστική πίτα με χωριάτικο φύλλο

14

15 λεπτά

1 ώρα

παραδοσιακή μανιταρόπιτα Γρεβενών

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΑΝΙΤΑΡΟΠΙΤΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Εξοπλισμός

Ταψί

Τηγάνι

Φούρνος

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΑΝΙΤΑΡΟΠΙΤΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Εκτέλεση

ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΝΙΤΑΡΟΠΙΤΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

  1. Απλώνουμε δυο φύλλα σε λαμαρίνες και τα ψήνουμε στους 180°C για 10 λεπτά, μέχρι να στεγνώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς.
  2. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  3. Λιώνουμε το βούτυρο σε μεγάλο τηγάνι, προσθέτουμε λίγο από το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά για 4-5 λεπτά, μέχρι να πιούν τα υγρά τους.
  4. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο και τα σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν.
  5. Προσθέτουμε την ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι και το μπούκοβο.
  6. Βράζουμε τη γέμιση για λίγα λεπτά, μέχρι να πιει τα υγρά της.
  7. Αφού κρυώσει, προσθέτουμε το καρύδι και το ανεβατό, και ανακατεύουμε.
  8. Σπάμε τα ψημένα φύλλα.
  9. Αλείφουμε ένα μεγάλο ταψί με ελαιόλαδο και στρώνουμε δυο φύλλα, αλείφοντάς τα επίσης με ελαιόλαδο.
  10. Σκορπάμε μέσα τα σπασμένα ψημένα φύλλα, αδειάζουμε τη γέμιση και καλύπτουμε την πίτα με άλλα δυο λαδωμένα ενδιάμεσα φύλλα.
  11. Χαράζουμε την πίτα, λαδώνουμε καλά την επιφάνεια και τη ραντίζουμε με νερό.
  12. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα και να ξεκολλήσει από το ταψί.
Απόρρητο