Μελιτζάνες πιλάφι

Μελιτζάνες με ρύζι, ντοματίνια και γιαούρτι. Ελαφρύ, χορταστικό και οικονομικό, ιδανικό για μεσημεριανό ή ελαφρύ βραδινό.

Εύκολη
0:30

4 μερίδες

10 λεπτά

20 λεπτά

μελιτζανεσ με ρυζι

Υλικά

Συμβουλή Ειδικού

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Ένα ακομα πιάτο στα πλαίσια της μεσογογειακής κουζίνας. Η μελιτζάνα είναι καλή πηγή βιταμινών όπως Α και ορισμένων του συμπλέγματος Β, καθώς επίσης και σε ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, νάτριο. Αποτελεί επίσης πολύ καλή πηγή φυτικών ινών που μεταξύ των άλλων συμβάλλουν στο γρήγορο κορεσμό, αποτελώντας έτσι σύμμαχο μας στον έλεγχο βάρους. Τα υπόλοιπα συστατικά της συνταγής (σκόρδο, μαϊντανό, δυόσμο, πιπέρι κ.ά) είναι πλούσια σε πολυφαινόλες απογειώνοντας ακόμα περισσότερο τη διατροφική αξία του πιάτου.

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Κατσαρόλα

Υλικά

Εκτέλεση

  1. Γεμίζουμε ένα μπολ με νερό, προσθέτουμε 1 κ.σ. αλάτι και βυθίζουμε μέσα τα καρέ μελιτζάνας ώστε να απορροφήσουν λιγότερο
    λάδι στο μαγείρεμα. Μετά τα στύβουμε με το χέρι και τα αφήνουμε να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί.
  2. Πλένουμε το ρύζι σε σουρωτήρι και, αφού στραγγίξει καλά, ρίχνουμε από πάνω τον χυμό λεμονιού.
  3. Ζεσταίνουμε σε ένα βαθύ φαρδύ τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε τη μελιτζάνα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2–3 λεπτά ανακατεύοντας, να ροδίσει ελαφρά. Ρίχνουμε το σκόρδο, τον πελτέ και τα ντοματίνια και σοτάρουμε για 1–2 λεπτά ακόμα.
  5. Προσθέτουμε πρώτα το ρύζι, ανακατεύουμε να λαδωθεί και συνεχίζουμε με τις τριμμένες ντομάτες και το ζεστό νερό.
  6. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά –ίσα που να κοχλάζει–, σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι του και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, μέχρι να σκάσει ο κόκκος του ρυζιού, αλλά να κρατάει στο δόντι.
  7. Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος του βρασμού.
  8. Αποσύρουμε το πιλάφι από τη φωτιά όσο είναι ακόμη ζουμερό και «κρατάει» λίγο το ρύζι.
  9. Ρίχνουμε 2 παγάκια και ανακατεύουμε για να κοπεί τελείως ο βρασμός.
  10. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό, το δυόσμο και το βασιλικό και ανακατεύουμε.
  11. Το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά ώστε να τραβήξει σιγά σιγά τα περιττά υγρά.
  12. Απλώνουμε το γιαούρτι στη βάση ρηχών μπολ. Σερβίρουμε από πάνω το ρύζι με τις μελιτζάνες, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο κάθε
    μερίδα και γαρνίρουμε, αν θέλουμε, με λίγα ψιλοκομμένα μυρωδικά επιπλέον.
Απόρρητο