Εκτέλεση
Ξεκινάμε να φτιάξουμε τις μελιτζάνες με ρύζι πιλάφι, πλένοντας πρώτα τις μελιτζάνες. Αφαιρούμε το κοτσάνι, τις κόβουμε σε καρέ και τις αφήνουμε σε αλατόνερο για 10΄ (θα ρουφήξουν λιγότερο λάδι).
Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με τις σκελίδες σκόρδο ολόκληρες για 2΄-3΄ μόνο. Στύβουμε τις μελιτζάνες και τις βάζουμε στην κατσαρόλα. Σοτάρουμε για 3΄, ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες και το νερό και αφήνουμε να βράσουν για 10΄.
Προσθέτουμε το ρύζι, αλατοπιπερώνουμε, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε το φαγητό για 15΄.
Ρίχνουμε και τα μυρωδικά, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με πετσέτα και καπάκι για να κρατηθεί το ρύζι σπυρωτό και να μη λασπώσει. Αφήνουμε για 5΄. Προσθέτουμε το γιαούρτι (προαιρετικά) και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε αμέσως.
Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
«Ένα ακομα πιάτο στα πλαίσια της μεσογογειακής κουζίνας. Η μελιτζάνα είναι καλή πηγή βιταμινών όπως Α και ορισμένων του συμπλέγματος Β, καθώς επίσης και σε ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, νάτριο. Αποτελεί επίσης πολύ καλή πηγή φυτικών ινών που μεταξύ των άλλων συμβάλλουν στο γρήγορο κορεσμό, αποτελώντας έτσι σύμμαχο μας στον έλεγχο βάρους. Τα υπόλοιπα συστατικά της συνταγής (σκόρδο, μαϊντανό, δυόσμο, πιπέρι κ.ά) είναι πλούσια σε πολυφαινόλες απογειώνοντας ακόμα περισσότερο τη διατροφική αξία του πιάτου.»
*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος
**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.
Αγαπάτε τη γεύση της μελιτζάνας; Εδώ θα βρείτε υπέροχες συνταγές με μελιτζάνες για να απογειώσετε το τραπέζι σας!
Μετά τις υπέροχες μελιτζάνες με ρύζι πιλάφι, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω συνταγή
Ριζότο με καπνιστή μελιτζάνα, ντοματίνια ψητά, σαλάτα ρόκας και γραβιέρα Κρήτης