Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΣΦΟΛΙΑΤΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ
Συμβουλή Ειδικού
Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Μια συνταγή που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους σε κάθε περίσταση και ιδανική για παιδιά με δύσκολα γούστα. Η μεγάλη γκάμα των λαχανικών προσφέρει πληθώρα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, εξαιρετικά απαραίτητων για τη σωστή λειτουργία και υγεία του οργανισμού. Η προσθήκη των τυριών και του γιαουρτιού δίνουν σημαντικές ποσότητες ασβεστίου και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΣΦΟΛΙΑΤΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Απλώνουμε τη σφολιάτα σε βουτυρωμένη ταρτιέρα και στρώνουμε καλά τις γωνίες και κόβουμε τα περισσεύματα.
- Τρυπάμε καλά όλη την επιφάνεια της ζύμης.
- Βάζουμε μέσα 1 κομμάτι λαδόκολλα, γεμίζουμε με βαρίδια και παγώνουμε στο ψυγείο για 20′ ή στην κατάψυξη για 10′.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC και ψήνουμε την κρύα βάση σφολιάτας για 20′.
- Αφαιρούμε τα βαρίδια και αλείφουμε με αυγό όλη την επιφάνεια, ώστε να την αδιαβροχοποιήσουμε.
- Ψήνουμε για 7-10′ ώσπου να ροδίσει ελαφρά.
- Τη βγάζουμε στον πάγκο (σε αυτό το στάδιο μπορούμε να την φυλάξουμε αφού κρυώσει για 2 – 3 ημέρες καλυμμένη καλά με μεμβράνη κουζίνας).
- Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 150-160ºC.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- Βάζουμε σε μπολ τα καρέ μελιτζάνας, κολοκυθιού και πιπεριάς, τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και ρίγανη και ανακατεύουμε.
- Ζεσταίνουμε μεγάλο βαθύ τηγάνι με το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια να καραμελώσουν, χωρίς να πάρουν χρώμα για 7-8′.
- Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα καρέ λαχανικών.
- Ανακατεύουμε και ψήνουμε ταυτόχρονα σε δυνατή φωτιά, ώστε να μαραθούν γρήγορα (περίπου 5′-6′).
- Βάζουμε την ταρτιέρα στη μεσαία σχάρα του φούρνου.
- Αδειάζουμε τα λαχανικά στη μισοψημένη σφολιάτα (τα στρώνουμε ομοιόμορφα ώστε σε κάθε μπουκιά να έχει απ´ όλα τα λαχανικά) και πασπαλίζουμε με τα τρίμματα τυριών σε όλη την επιφάνεια.
- Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση.
- Ακουμπάμε τα ντοματίνια με τη κομμένη πλευρά προς τα πάνω να την βλέπουμε.
- Χτυπάμε σε μπολ τα αβγά με το γιαούρτι, αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε την τάρτα.
- Σκορπάμε φύλλα από φρέσκο θυμάρι και φρέσκια ρίγανη και ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα, στον αέρα για περίπου 35′ σε χαμηλό φούρνο, ώσπου να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια και να σταθεροποιηθεί η γέμιση.
- Αφήνουμε την τάρτα για 5-10′ στον πάγκο να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί ώστε να κόβεται.
- Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με πράσινη ανάμεικτη σαλάτα.