Εκτέλεση
Για την ζύμη
Βάζουμε το αλεύρι στην επιφάνεια εργασίας.
Προσθέτουμε το αλάτι.
Κόβουμε το παγωμένο βούτυρο σε μικρά καρέ και το ρίχνουμε στο αλεύρι.
Με δυο μαχαίρια το κόβουμε μέσα στο αλεύρι με γρήγορες κινήσεις, ώστε κάθε κομμάτι να ντυθεί με αλεύρι.
Όταν γίνει πολύ μικρά κομμάτια σε μέγεθος φακής, ρίχνουμε το κρύο νερό και το ξίδι.
Ανακατεύουμε τα υλικά με τα δυο μαχαίρια. Μόλις βραχεί ελαφρά το αλεύρι με απαλές κινήσεις με τα χέρια ενώνουμε τη ζύμη να κολλήσει.
Τυλίγουμε σε μεμβράνη κουζίνας δίνοντας σχήμα πλακέ.
Παγώνουμε το λιγότερο για 30’.
Για τη γέμιση
Κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες.
Τις βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε λίγο αλάτι.
Ανακατεύουμε μερικές φορές να κατεβάσουν τα υγρά τους.
Τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί να αποβάλουν τα υγρά τους.
Βάζουμε το φρέσκο τυρί κρέμα σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε με σπάτουλα να μαλακώσει.
Προσθέτουμε το αυγό και λίγο πιπέρι. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.
Τέλος προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά και λίγο βασιλικό ή δυόσμο. Ανακατεύουμε.
Για το άνοιγμα της τάρτας
Στρώνουνε αντικολλητικό χαρτί σε σε ένα ρηχό ταψί.
Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια τοποθετούμε την παγωμένη ζύμη. Πασπαλίζουμε ελάχιστο αλεύρι στην επιφάνεια.
Με χοντρό πλάστη, ανοίγουμε σε λεπτό στρογγυλό φύλλο με ακτίνα περίπου 35 εκατ. και πάχος 3-4 χιλιοστά.
Τινάζουμε με πινέλο το περιττό αλεύρι.
Την μεταφέρουμε με την βοήθεια του πλάστη (τυλίγοντας την γύρω του).
Τοποθετούμε την γέμιση τυριών στο κέντρο του φύλλου απλωτά, αφήνοντας περιμετρικά 4-5 εκ. κενό.
Ακουμπάμε τις στεγνές ντομάτες στην επιφάνεια.
Για το μοντάρισμα και ψήσιμο
Αδειάζουμε τη γέμιση τυριών πάνω στην τάρτα αφήνοντας 4-5 εκ. κενό περιμετρικά.
Ακουμπάμε τις στεγνές φέτες ντομάτας στην επιφάνεια της γέμισης.
Γυρίζουμε το φύλλο που περισσεύει, επάνω στις ντομάτες και μισό σκεπάζουμε την τάρτα.
Αλείφουμε με διάλυμα αυγού ή σκέτο ασπράδι, εξωτερικά την τάρτα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190οC στον αέρα στη μεσαία σχάρα για 30´με 35’, μέχρι να ροδίσει ολόγυρα.
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και να σταθεροποιηθεί για 15’ και έπειτα σερβίρουμε.
Πασπαλίζουμε με φρέσκα μυρωδικά, βασιλικό ή δυόσμο.
Μυστικό
Η ζύμη διατηρείται για 1 εβδομάδα στο ψυγείο και για πολλούς μήνες στην κατάψυξη.
Αν ο χώρος που θα δουλέψουμε έχει υψηλή θερμοκρασία και μαλακώσει, την βάζουμε για 10’ στο ψυγείο.
Αν έχετε χρόνο μετά το άνοιγμα και γέμισμα, αφήστε την στο ψυγείο για 20’ να παγώσει και κατευθείαν βάλτε την στον καυτό φούρνο. Το αποτέλεσμα θα είναι τραγανό και αφράτο μαζί, που θα θρυμματίζεται σε κάθε μπουκιά.