Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Video
Εκτέλεση
ΚΡΕΜΑ
- Κρατάμε 1 φλ. από το κρύο γάλα και βάζουμε το υπόλοιπο με τη μισή ζάχαρη και την φλούδα λεμόνι σε κατσαρόλα.
- Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί και να αρωματιστεί.
- Σε μπολ βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, τα αυγά, το σιμιγδάλι, τις βανίλιες και το αλάτι και με σύρμα δυνατά ή με μίξερ χειρός τα χτυπάμε να ενωθούν καλά και να σπάσουν τα αυγά, ομογενοποιώντας το μίγμα.
- Προσθέτουμε το 1 φλ. κρύο γάλα που κρατήσαμε και ανακατεύουμε.
- Παίρνουμε 1 φλ. ζεστό γάλα από την κατσαρόλα και πάντα χτυπώντας με το σύρμα, το ρίχνουμε στο μίγμα των αυγών να αραιώσει και να ζεσταθεί ελαφρά.
- Προσθέτουμε ακόμα ένα φλυτζάνι ζεστό γάλα και αραιώνουμε το μίγμα.
- Όλο μαζί το ρίχνουμε στο ζεστό γάλα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά ωσότου δέσει ελαφρά.
- Βράζουμε για 1,5 με 2 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση.
- Αφού δέσει αφαιρούμε την φλούδα και προσθέτουμε τα 100 γρ. βούτυρο. Απαλά ανακατεύουμε να λιώσει μέσα στην κρέμα.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 με 180°C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα για περίπου 55 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά και να ξεκολλάει ολόκληρο το γλυκό από το ταψί.
- Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να σταθεί για 2 με 3 λεπτά και σιροπιάζουμε σιγά σιγά με χλιαρό προς κρύο σιρόπι.
- Αφού ρίξουμε το μισό περιμένουμε λίγα λεπτά κι έπειτα προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο.
- Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και να απορροφήσει την υγρασία κι έπειτα κόβουμε σε κομμάτια.
- Αν το κόψετε ζεστό, τότε το σιρόπι θα μαζευτεί στον πάτο του ταψιού και τα κάτω φύλλα θα μουλιάσουν.
ΣΤΗΣΙΜΟ
- Ανοίγουμε με τα δάχτυλα -ξαίνουμε- το φύλλο να αφρατέψει.
- Σε στρογγυλό βουτυρωμένο βαθύ ταψί 30 εκ. στρώνουμε το μισό ραντίζοντας το με λίγο λιωμένο βούτυρο.
- Στρώνουμε από πάνω τα 4 κρούστας, ραντίζοντας τα ενδιάμεσα με αρκετό λιωμένο βούτυρο.
- Πρέπει να καλύπτουν τα πλαϊνά του ταψιού.
- Αδειάζουμε με προσοχή και στρώνουμε την κρέμα.
- Γυρίζουμε τα περισσεύματα των φύλλων πάνω στην κρέμα.
- Στρώνουμε από πάνω 1-1 τα βουτυρωμένα φύλλα (3) μπήγοντας τις άκρες τους στα πλάγια με μια σπάτουλα.
- Χαράζουμε την επιφάνεια τους σε παράλληλες λωρίδες 5 με 6 εκ.
- Απλώνουμε στην επιφάνεια το υπόλοιπο κανταΐφι στρώνοντας το αφράτα.
- Ξανά χαράζουμε απαλά με κοφτερό μαχαίρι, με προσοχή να μην βγει η κρέμα στην επιφάνεια γιατί στο ψήσιμο θα καεί και θα χαλάσει η όψη του.
- Ζεσταίνουμε να κάψει καλά το υπόλοιπο βούτυρο και περιχύνουμε πρώτα τις γωνίες και τις χαρακιές.
- Ραντίζουμε πεταχτά με τα δάχτυλα με λίγο νερό στην επιφάνεια.
ΣΙΡΟΠΙ
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και αφήνουμε για λίγο τη ζάχαρη να μουλιάσει.
- Ανακατεύουμε να λιώσει.
- Από την ώρα που αρχίζει να βράζει δεν ανακατεύουμε ξανά.
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά το σιρόπι 6 με 8 λεπτά. Να γίνει παχύ.
- Αφαιρούμε το λεμόνι και την κανέλα και σιροπιάζουμε.