Γαλακτομπούρεκο

Επαγγελματική συνταγή για γαλακτομπούρεκο με αφράτη κρέμα και τραγανό φύλλο. Αγαπημένο παραδοσιακό γλυκό που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε στο σπίτι, γιατί σαν το σπιτικό δεν έχει! Το μυστικό για να παραμείνει τραγανό το φύλλο, είναι το σωστό σιρόπιασμα.

Μεσαία
1:10

20

20 λεπτά

50 λεπτά

γαλακτομπουρεκο

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Ταψί

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

Video

Εκτέλεση

ΣΙΡΟΠΙ

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση.
  2. Δεν ανακατεύουμε ξανά από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός.
  3. Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
  4. Αφαιρούμε τις λεμονόκουπες και αφήνουμε να κρυώσει.

ΚΡΕΜΑ

  1. Κρατάμε 1 φλ. από το συνολικό γάλα και τη μισή από ζάχαρη.
  2. Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα, την υπόλοιπη ζάχαρη, την κανέλα και το ξύσμα λεμονιού σε μία κατσαρόλα να ζεσταθεί.
  3. Σε ένα βαθύ μπολ, ρίχνουμε τα αυγά και τους κρόκους και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός, να αφρατέψουν για λίγα λεπτά.
  4. Προσθέτουμε τις βανίλιες και την υπόλοιπη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγα λεπτά μέχρι να λιώσει.
  5. Προσθέτουμε στο μίγμα, το σιμιγδάλι καθώς και το 1 φλ. γάλα που κρατήσαμε. 
  6. Παίρνουμε από την κατσαρόλα λίγο ζεστό γάλα (2 φλ.) και το ρίχνουμε στο μπολ με το μίγμα, ανακατεύοντας, να ζεσταθούν λίγο τα αυγά και να αραιώσουν.
  7. Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ όλο μαζί, μέσα στην κατσαρόλα µε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα ή ξύλινη κουτάλα λίγα λεπτά μέχρι να δέσει.
  8. Την αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας να λιώσει.
  9. Αφαιρούμε την κανέλα.
  10. Καλύπτουμε με μεμβράνη να εφάπτεται στην επιφάνειά της και την αφήνουμε να κρυώσει.

ΣΤΗΣΙΜΟ

  1. Ζεσταίνουμε τα 200 γρ. βούτυρο σε μικρή κατσαρόλα, (ίσα να λιώσει, όχι να κάψει) και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και να φτάσει στο στάδιο που αρχίζει να πήζει.
  2. Βουτυρώνουμε ένα ταψί στρογγυλό (36 εκ. ή 38 εκ.) ή ένα ταψί μακρόστενο (38×28 εκ.).
  3. Στρώνουμε ακτινωτά 7 φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα και φροντίζοντας να περισσεύουν αρκετά έξω από το χείλος του ταψιού.
  4. Ρίχνουμε την κρέμα και γυρίζουμε επάνω της τα φύλλα που περισσεύουν γύρω γύρω.
  5. Στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα 5 βουτυρώνοντας τα ένα ένα.
  6. Με μία μαλακή σπάτουλα, μπήγουμε τις άκρες που εξέχουν στα πλαϊνά.
  7. Χαράζουμε επιφανειακά σε κομμάτια.
  8. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο, να ρουφήξει στις χαρακιές.
  9. Ραντίζουμε µε λίγο νερό την επιφάνεια για να μην ανασηκώνεται στο ψήσιμο.
  10. Ψήνουμε στους 180ºC στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά.
  11. Βγάζουμε από το φούρνο και το περιχύνουμε λίγο λίγο με το κρύο σιρόπι.
  12. Περιμένουμε να κρυώσει καλά και μετά το κόβουμε για σερβίρισμα.
  13. Εναλλακτικά, αφήνουμε να κρυώσει καλά και μετά το σιροπιάζουμε, με ζεστό το σιρόπι.

Tips

  • Με το καλό χτύπημα των αυγών εξαλείφεται η μυρωδιά τους.
  • Εναλλακτικά ψήνουμε στον αέρα, στους 160°C, στη μεσαία σχάρα για 50 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει.
  • Αν το κόψουμε όσο ακόμα είναι ζεστό, θα βγάλει υγρά στο ταψί.
Απόρρητο