Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Τηγάνι
Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
Εκτέλεση
Η ΣΑΛΤΣΑ
- Σε φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά απλώνοντάς τον, χωρίς να ανακατεύουμε συνέχεια.
- Αφήνουμε να ψήνεται καλά από την κάθε πλευρά για να μην αφήσει υγρά με το συνεχές ανακάτεμα.
- Αφού περάσουν 7-8 λεπτά προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο ολόκληρο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5-6 λεπτά επιπλέον.
- Τότε σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά δάφνη, κανέλα, ζάχαρη, ντομάτες, αλάτι και πιπέρι.
- Αφήνουμε τα μπαχαρικά να την αρωματίσουν για 5΄ και τα αφαιρούμε.
- Σιγοβράζουμε τον κιμά για περίπου 20-25′, μέχρι να πιεί όλα τα υγρά του.
ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
- Πλένουμε, αφαιρούμε το κοτσάνι από τα λαχανικά.
- Κόβουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια σε φέτες πάχους 1 εκ. και τις πιπεριές σε τέταρτα.
- Τα τηγανίζουμε ελαφρά και τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
- Εναλλακτικά τα απλώνουμε σε λαμαρίνες, τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα αλατίζουμε.
- Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 10-15′ μέχρι να μαλακώσουν.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
- Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, βάζοντας μέσα ολόκληρο το κρεμμύδι, έχοντας καρφώσει επάνω του τα γαρίφαλα. Να μη βράσει, απλά να ζεσταθεί.
- Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο για να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα, μέχρι να ψηθεί ελαφρά, για 2-3′.
- Λίγο λίγο, πάντα ανακατεύοντας με σύρμα, προσθέτουμε το ζεστό γάλα (αφαιρούμε το κρεμμύδι με τα γαρίφαλα) στο ψημένο αλεύρι με το βούτυρο.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι (εκτός από το γιαούρτι και τα αυγά).
- Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να δέσει (πάντα σε μέτρια φωτιά), για 7-8 λεπτά περίπου.
- Τότε, αφού δέσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Χτυπάμε σε μπολ το γιαούρτι με τα αυγά, ανακατεύοντας τα με σύρμα με γρήγορες κινήσεις.
- Τα ρίχνουμε στην κρέμα ανακατεύοντας.
- Ρίχνουμε δύο κουτάλες από την σάλτσα και ανακατεύουμε.
ΣΤΗΣΙΜΟ
- Λαδώνουμε ένα πυράντοχο σκεύος μακρόστενο ή ταψί μακρόστενο και το πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.
- Στρώνουμε μέσα τις μισές μελιτζάνες και τα μισά λαχανικά και πασπαλίζουμε με το μισό τυρί.
- Απλώνουμε από πάνω τη μισή σάλτσα, στρώνουμε τις υπόλοιπες μελιτζάνες και τα υπόλοιπα λαχανικά.
- Καλύπτουμε με μια στρώση λεπτές φέτες ντομάτας, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και περιχύνουμε με τον υπόλοιπη σάλτσα
- Απλώνουμε την κρέμα
ΨΗΣΙΜΟ - ΧΡΟΝΟΣ
- ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180 °C στην τελευταία σχάρα, για περίπου 50’ μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
- Τον αφήνουμε να κρυώσει λίγο (για να κόβεται).
Tips
- Αφαιρούμε το πρώτο κομμάτι και στη θέση του βάζουμε ένα κομμάτι μπαγιάτικο ψωμί να μαζέψει τα υγρά.
Διαβάστε εδώ για την ιστορία του μουσακά.